Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Φτιάξε στα γρήγορα ένα επιτραπέζιο Χριστουγεννιάτικο δεντράκι
11/12/2013
αυτό το ξέρατε;
Αυτό το ξέρατε; – 105 –
12/12/2013

Υπάρχουν και τα καλά λιπαρά

καλά λιπαρά

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

«Εκτός από τα επιβλαβή λιπαρά που πρέπει να αποφεύγουμε, υπάρχουν και τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα, που διαθέτουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες: δυναμώνουν το μυαλό μας, ρίχνουν την πίεση και μπορούν να μας φτιάξουν ακόμη και τη διάθεση. Διαβάστε πως»

Ποιά λιπαρά χρειαζόμαστε;

Όταν μιλάμε για «καλά» λιπαρά κυρίως εννοούμε τα μονοακόρεστα που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και το αβοκάντο και τα πολυακόρεστα από τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Ας δούμε όμως πως μας ωφελούν:

Δυναμώνουν το μυαλό μας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά αποτελούν το καύσιμο του εγκεφάλου μας. Η ερευνήτρια Natalie Sinn από την Αυστραλία υποστηρίζει μάλιστα ότι τα «καλά» λιπαρά μπορεί μερικές φορές να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από φάρμακα που χορηγούνται για προβλήματα μνήμης. Ακόμη όπως προέκυψε από έρευνα Ιταλών ερευνητών όσοι κατανάλωναν μονοακόρεστα λιπαρά, είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων στα οποία τους υπέβαλλαν οι ειδικοί. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όσο μεγαλώνουμε ο εγκέφαλός μας έχει ανάγκη από μεγαλύτερες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Ρίχνουν την πίεση

Σύμφωνα με τη U.S National library, τα ω3 λιπαρά που βρίσκονται στα φύκια μπορούν να μειώσουν ως ένα βαθμό την αρτηριακή πίεση. Οι ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι όσο πιο αυξημένη είναι η ποσότητα ω3 λιπαρών που λαμβάνουμε, τόσο πιο ουσιαστική είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα ω3 αυτά μπορεί κανείς να τα βρει και στα φαρμακεία ως συμπληρώματα διατροφής. Καλό είναι βέβαια να συμβουλευτείτε γιατρό πριν τη λήψη τους. Προσοχή ωστόσο γιατί δεν ενδείκνυται η χρήση συμπληρωμάτων που περιέχουν ιώδιο σε όσους αντιμετωπίζουν διαταραχές του θυρεοειδούς.

loading...

Μας φτιάχνουν το κέφι
Τα ω3 λιπαρά οξέα σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη διάθεση μας και να διώξουμε την μελαγχολία. Μάλιστα τα λιπαρά οξέα των ψαριών προτείνονται από κάποιους ειδικούς ως μέρος θεραπείας για την κατάθλιψη και έχουν καλά αποτελέσματα.καλά λιπαρά

Δυναμώνουν την καρδιά

Τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (που περιέχουν λ.χ. τα φιστίκια) αποτρέπουν τη στένωση των αρτηριών και είναι χρήσιμα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες όσοι καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες μονοκόρεστου λίπους έχουν χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης στο αίμα τους.

Μας βοηθούν να απορροφήσουμε βιταμίνες

Η παρουσία του λίπους είναι χρήσιμη στην απορρόφηση διαφόρων λιποδιαλυτών βιταμινών όπως είναι η Α, η D ή η E . Επιπλέον το λίπος βοηθάει στην απορρόφηση πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μάχονται τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση στον οργανισμό.

Μας βοηθούν να αδυνατίσουμε

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μονοακόρεστου λίπους μπορούν να διατηρηθούν πιο εύκολα στα κιλά που έχασαν μετά από δίαιτα. Οι ειδικοί από το Brigham and Women’ s Hospital προτού καταλήξουν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, μελέτησαν δύο ομάδες εθελοντών που είχαν χάσει κατά μέσο όρο 5 κιλά και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες αυτών των λιπαρών δεν ξαναπήραν τα κιλά που έχασαν.

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: