κορνίζα
Φτιάξτε κορνίζα με το .. χάρτινο τελάρο για τα αβγά
25/09/2013
Πως θα φτιάξετε πάγκο με καθίσματα για τον κήπο ή την βεράντα
25/09/2013

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την σκολίωση

σκολίωση

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από τους σπονδύλους, οι οποίοι είναι ξεχωριστά οστέινα σώματα που ενώνονται μεταξύ τους με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, που την κάνουν ευλύγιστη. Η σπονδυλική στήλη περιβάλλεται από ισχυρούς μύες και συνδέσμους, οι οποίοι την ενισχύουν και την προστατεύουν.

Η σπονδυλική στήλη προστατεύει τον νωτιαίο μυελό, ο οποίος είναι μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και βρίσκεται στο εσωτερικό της. Από τον νωτιαίο μυελό ξεκινούν οι νευρικές ρίζες, οι οποίες μεταφέρουν ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο.

Η σπονδυλική στήλη αποτελεί τον κεντρικό άξονα στον οποίο στηρίζεται η ομαλή κίνηση ολόκληρου του σώματος και ο ρόλος της για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι θεμελιώδης. Πρόκειται για τον κεντρικό άξονα του σώματος, στον οποίο στηρίζεται η κίνησή του. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι απασχολεί και φιλοσοφίες όπως ο ινδουισμός, στον οποίο θεωρείται ως ένα από τα κύρια ενεργειακά σημεία του σώματος.
Η σκολίωση είναι πάθηση της σπονδυλικής στήλης, η οποία προκαλεί την πλάγια κύρτωσή της και συγχρόνως τη στροφή του κορμού, με αποτέλεσμα να παραμορφώνεται το σώμα.

Η σπονδυλική στήλη έχει κανονικά μικρή κλίση προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Με τη σκολίωση, όμως, προκαλείται και πλάγια κλίση, στο κατά μέτωπο επίπεδο. Αυτή η κλίση της σπονδυλικής στήλης άλλες φορές μοιάζει με το γράμμα S και άλλες με το γράμμα C. Συχνά, αυτή η πλάγια κλίση προς τη μία πλευρά συνοδεύεται και από στροφή των σπονδύλων.

Πρόκειται για πάθηση η οποία είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σ’ αυτήν αναφέρεται και ο Ιπποκράτης στο έργο του «Περί άρθρων», εισάγοντας για πρώτη φορά τους όρους «κύφωση» και «λόρδωση».
Σύμφωνα με στατιστικές, η σκολίωση εμφανίζεται πιο συχνά στο γυναικείο πληθυσμό. Στις ΗΠΑ εμφανίζεται σε ποσοστό 2% έως 3% του πληθυσμού. Έτσι, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ υποφέρουν από σκολιωτικά κυρτώματα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους στις ηλικίες μεταξύ 10 και 15 ετών. Στην Ελλάδα αφορά ποσοστό περίπου 5% του πληθυσμού και εμφανίζεται περίπου κατά τις ίδιες ηλικίες της εφηβείας, μεταξύ 10 και 13 ετών.

Τα αίτια πρόκλησης της σκολίωσης

Η μέχρι τώρα αντίληψη πως η σκολίωση οφείλεται σε παράγοντες όπως η διατροφή, η κακή στάση του σώματος, η σχολική τσάντα και η άσκηση, δεν ισχύει.

loading...

Αντίθετα, η σκολίωση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Για λόγους, όμως, που δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί, εμφανίζεται οκτώ φορές πιο συχνά στα κορίτσια απ’ ό,τι στα αγόρια. Επιπρόσθετα, στα κορίτσια εμφανίζεται σε πιο σοβαρή μορφή.

Σε ποσοστό 85-90% των εφήβων στους οποίους εμφανίζεται σκολίωση, δεν βρίσκεται καμιά αιτία για την πρόκλησή της, δηλαδή πρόκειται για ιδιοπαθή σκολίωση. Αυτός ο τύπος αφορά κυρίως κορίτσια, τα οποία την αναπτύσσουν στην ηλικία των 10 έως 16 ετών.

Η συγγενής σκολίωση αφορά πολύ μικρότερο ποσοστό εφήβων και εμφανίζεται λόγω ανώμαλης ανάπτυξης της σπονδυλικής τους στήλης κατά την εμβρυική ηλικία.

Τέλος, έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις ασθενών στις οποίες η σκολίωση προκαλείται ως παράλληλο σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης του νευρικού ή του μυικού συστήματος, όπως π.χ. η εγκεφαλική παράλυση ή η ατροφία ραχιαίων μυών (νευρομυική σκολίωση).

υγεία24

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: