αντιρυτιδική κρέμα
Θα βάλεις αντιρυτιδική κρέμα; Καλή ιδέα, αρκεί να την απλώσεις σωστά.
30/12/2013
σκουπιδοτενεκές
Το κόλπο για σένα που βαριέσαι να αλλάζεις σακούλες στον σκουπιδοτενεκέ
30/12/2013

Τα λιπαρά θα σε προστατέψουν από το κρύο

λιπαρά

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Η έλευση του χειμώνα σηματοδοτεί και εκείνη του κρύου αλλά και των βροχών, τα οποία έχουν ενσκήψει για τα καλά. Με επικρατούσες τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες όλοι μας προσπαθούμε να προασπίσουμε την υγεία μας και να θωρακίσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας με απλές καθημερινές συνήθειες, με βασική εκείνη της ισορροπημένης διατροφής. Είναι σημαντικό να έχουμε πολύ καλή φυσική κατάσταση ώστε να παραμείνουμε υγιείς, για να είμαστε αλλά και να… φαινόμαστε καλά.

Σύμμαχοί μας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι ομάδες τροφίμων τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ορισμένα ιχνοστοιχεία αλλά και προβιοτικά. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για την καλή υγεία και την ευεξία μας απαιτείται σωστή και ισορροπημένη διατροφή συνολικά. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, αυτόν το χειμώνα να βλέπουμε με άλλο μάτι τη διατροφή μας και ας επιλέξουμε τροφές οι οποίες περιέχουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Η επιλογή μας θα πρέπει να είναι σοφή όσον αφορά την ποσότητα αλλά και τον σωστό τύπο λιπαρών.λιπαρά

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά είναι οι άγνωστοι ευεργέτες μας

Τα λιπαρά γενικά είναι γνωστά ως συστατικά τα οποία προσδίδουν λίπος στο σώμα μας, άρα και βάρος και γενικά επιβαρύνουν την υγεία μας. Οι περισσότεροι από μας ίσως δεν γνωρίζουμε πως τα λιπαρά είναι ένα ζωτικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα δε κατά τους χειμερινούς μήνες. Ως σημαντικά συστατικά των τροφών οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουμε τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα αλλά όχι τα λιπαρά. Απόδειξη αυτού είναι πως σε μια παγκόσμια μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καταναλωτές από 16 χώρες, ποσοστό 59% από αυτούς δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι τα λιπαρά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αυτό όμως αποτελεί μύθο, αφού το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη τα λιπαρά για να λειτουργήσει σωστά. Τα λιπαρά προσδίδουν ενέργεια στο σώμα μας και είναι μεγάλης σημασίας στην απορρόφηση και τη μεταφορά ορισμένων βιταμινών όπως οι Α, D και E.

Τα λιπαρά επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος, άρα μας βοηθούν ώστε να έχουμε τέλεια εμφάνιση.

Η καθημερινή πρόσληψη λιπαρών θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως.

loading...

Ευεργετικά και μη ευεργετικά λιπαρά

Για να επιλέξουμε σωστά τα είδη των τροφών για την καθημερινή σωστή διατροφή, θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να διακρίνουμε τα «καλά» λιπαρά από τα «κακά».

Τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, όπως το αγελαδινό βούτυρο και πολλά είδη τυριών τα οποία είναι παχιά, περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά. Έχει αποδειχθεί από έγκυρες έρευνες εδώ και μία δεκαετία περίπου, πως τα κορεσμένα λιπαρά επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και έτσι δημιουργούν στα άτομα προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κάποια άλλα είδη λιπαρών, όμως, πραγματικά μας βοηθούν ώστε να μένουμε υγιείς. Πρόκειται για τα απαραίτητα λιπαρά, τα οποία γνωρίζουμε ως ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Τα εν λόγω απαραίτητα λιπαρά έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, τα οποία κρατούν σε χαμηλές τιμές, πράγμα πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Τα «καλά» λιπαρά ωμέγα-3 και ωμέγα-6 επίσης βοηθούν και σε μία ακόμη βασική διαδικασία του ανθρώπινου σώματος, γιατί είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανανέωση των κυττάρων. Έτσι, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας.

Για να τα αναγνωρίσουμε στις ετικέτες των τροφίμων θα πρέπει να τα αναζητήσουμε ως «πολυακόρεστα» λιπαρά, όπου έτσι αναγράφονται συνήθως.

Σημαντικές πηγές των απαραίτητων λιπαρών ωμέγα-3 και ωμέγα-6 είναι τα φυτικά έλαια, όπως π.χ. το ελαιόλαδο, και τα παράγωγά τους.

Ας κάνουμε την αρχή, λοιπόν, αυτόν τον χειμώνα που ήδη διανύουμε και ας γίνουμε περισσότερο «φίλοι» με τα «καλά» λιπαρά, εντάσσοντάς τα ουσιαστικά στη διατροφή μας και το σώμα μας θα μας ευχαριστήσει γι’ αυτό και τώρα και αργότερα. Για να πετύχουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα διακρίνουμε τα «καλά» και τα «κακά» λιπαρά, πράγμα το οποίο σημαίνει πως πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα με λιπαρά ωμέγα-3 και ωμέγα-6.
ygeia24

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: