μπιλιάρδο
Οικολογικό μπιλιάρδο
12/10/2013
μάστορα
Του μάστορα τα κόλπα
13/10/2013

Σόγια κατά της υπέρτασης

υπέρταση

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Είναι πλέον γνωστό ότι οι περισσότερες ασθένειες της καρδιάς σχετίζονται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Οι μεγάλες διατροφικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση τροφών που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, κυρίως επειδή διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση έχουν 90% πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση αργότερα.

Παρατηρήθηκε, ωστόσο, ότι τα ποσοστά αυτά μειώνονται εξαιρετικά σε ασιατικούς πληθυσμούς σε σύγκριση με τους πληθυσμούς της Δύσης. Για το λόγο αυτό, εξετάστηκε κατά πόσο η κατανάλωση γάλακτος σόγιας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μια πολύ αξιόπιστη και καλά σχεδιασμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Archives of Internal Medicine, εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης της πρωτεΐνης σόγιας στην αρτηριακή πίεση.

Η βασική δίαιτα που ακολούθησαν οι συμμετέχουσες γυναίκες στη μελέτη ήταν μια ειδική δίαιτα η οποία συνιστάται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερόλη (NCEP), το οποίο είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα προγράμματα διεθνώς όσον αφορά την πληροφόρηση και τις στρατηγικές αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου και τη μείωση της χοληστερίνης. Η δίαιτα λέγεται Θεραπευτικές Αλλαγές στον τρόπο ζωής (TLC), συνιστάται σε άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υψηλή χοληστερόλη LDL ή άλλες διαταραχές των λιπιδίων, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη ή μεταβολικό σύνδρομο.υπέρταση

Η πηγή πρωτεΐνης στη μελέτη ήταν μισό φλιτζάνι ανάλατα ψημένα καρύδια σόγιας που περιείχε 25 γρ. πρωτεΐνης και 101 mg ισοφλαβόνες σόγιας.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 8 εβδομάδων, οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και έλαβαν είτε διατροφή με σόγια είτε χωρίς.

Από τις συμμετέχουσες ζητήθηκε να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, το οποίο καταγράφηκε λεπτομερώς.

loading...

Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

– Σε όλες τις λαμβάνουσες σόγια υπερτασικές γυναίκες μειώθηκε σημαντικά η συστολική (ΣΑΠ) και η διαστολική πίεση (ΔΑΠ). Επίσης, σε ποσοστό 83% μη-υπερτασικών γυναικών επίσης μειώθηκε η συστολική και η διαστολική πίεση.
– Η μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 9,9% (15 mm Hg) σε υπερτασικές γυναίκες και 5,2% (περίπου 6 mm Hg) σε μη-υπερτασικές γυναίκες.
– Η μέση μείωση της ΔΑΠ ήταν 6,8% (περίπου 6 mm Hg) σε υπερτασικές γυναίκες και 2,9% (2 mm Hg) σε μη-υπερτασικές γυναίκες.
– Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η καθημερινή άσκηση παρέμειναν σταθερά σε όλες τις συμμετέχουσες.
– Η χαμηλής πυκνότητας (LDL-κακή) χοληστερόλη μειώθηκε κατά 11% σε υπερτασικές γυναίκες όταν κατανάλωσαν σόγια, ενώ καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε σε μη-υπερτασικές γυναίκες.

Η παραπάνω μελέτη έδειξε ότι μια απλή αλλαγή στη διατροφή, δηλαδή η λήψη πρωτεΐνης σόγιας, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σχεδόν όσο και η λήψη αντιυπερτασικής αγωγής.

υγεία24

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: