χρώμα
Βάλτε χρώμα στον χώρο σας για να αλλάξετε διάθεση
03/10/2013
Ομορφα τζάκια
04/10/2013

Σωστή διατροφή για καλή πέψη – Καταπολέμησε δυσκοιλιότητα, καούρα, αίσθημα τυμπανισμού

πέψη

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες τροφών οι οποίες μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Αυτές περιλαμβάνουν τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ λίπος, το γρήγορο φαγητό (junk food), τα επεξεργασμένα προϊόντα και πολλά άλλα. Η κατανάλωση λανθασμένων φαγητών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, καούρα, σε αίσθημα τυμπανισμού και σε άλλα συμπτώματα σχετικά με την προβληματική πέψη.

Η βελτίωση στην πέψη των τροφών ανατροφοδοτεί το μεταβολισμό και επιτρέπει στο πεπτικό σύστημα να μείνει χωρίς τοξίνες και απόβλητα. Οι πιο ουσιαστικοί παράγοντες για υγιή πέψη είναι η υγιεινή διατροφή και η επιλογή των κατάλληλων τροφών.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ουσιαστικές για την καλή πέψη. Χωρίς αυτές, το πεπτικό σύστημα αδυνατεί να μετατρέψει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε ευεργετικά γι’ αυτό. πέψη

Οι φυτικές ίνες βοηθούν ώστε να αποβληθούν οι τοξίνες από το σώμα γρήγορα και καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση φρούτων χωρίς τη φλούδα τους, εξασθενεί την ικανότητα πέψης των τροφών και προκαλεί δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό, προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα με τη φλούδα τους.

Καταναλώστε επίσης νωπούς καρπούς, λαχανικά και ολόκληρους σπόρους σιταριού και βρώμης, τους οποίους αν βράσετε, είναι αρκετά μαλακοί, χωρίς όμως να χάνουν τις φυτικές τους ίνες. Αυτή η κατηγορία τροφών κρατά τα έντερα σε καλή φόρμα, έτσι ώστε να βοηθιέται στη συνέχεια το πεπτικό σύστημα και να απορροφά ευκολότερα τις πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες.

Άλλα τρόφιμα τα οποία είναι χρήσιμα στην πέψη των τροφών είναι εκείνα που περιλαμβάνουν τα «καλά» βακτηρίδια. Αυτοί οι μικροοργανισμοί αυξάνουν την παραγωγή των μορίων, που είναι πολύτιμα στην ενυδάτωση των σημαντικών θρεπτικών ουσιών.

Αυτά τα είδη τροφίμων ονομάζονται «προβιοτικά» και περιλαμβάνουν το γιαούρτι και το χωριάτικο τυρί. Ακόμη, υπάρχουν τρόφιμα τα οποία θρέφουν τα «καλά» βακτηρίδια που βρίσκονται ήδη στο πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα αναφέρουμε κάποια από αυτά, όπως το πλιγούρι βρώμης, τις μπανάνες και το μέλι.

loading...

Άνθρωποι οι οποίοι πίνουν επαρκή ποσότητα νερού καθημερινά, τείνουν συνήθως να έχουν και το υγιέστερο πεπτικό σύστημα. Είναι δεδομένο ότι το νερό χρησιμεύει ως «λιπαντικό» και βοηθά ώστε να αποβληθούν γρηγορότερα οι τοξίνες μέσω του πεπτικού συστήματος. Επιπροσθέτως, διαλύει τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα, έτσι ώστε να πετυχαίνεται καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών έχουν την αντίθετη επίδραση, δηλαδή αποδυναμώνουν σημαντικά την πέψη των τροφών στο πεπτικό σύστημα. Θα πρέπει να αποφεύγουμε, λοιπόν, το κρέας με υψηλά λιπαρά και τα τηγανιτά.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η διατροφή του ανθρώπου είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας ώστε να έχουμε πεπτική υγεία και ευεξία. Κάποιες εύκολες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής μας, λοιπόν, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικές στην καλυτέρευση της διάθεσής μας και της ευεξίας μας.

Υγεία24

 

 

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: