σοκολατένιος κουραμπιές
Ο σοκολατένιος κουραμπιές της Markar Pap
08/12/2013
χαλιά
Τι πρέπει να ξέρεις για τις ίνες των χαλιών
09/12/2013

Προστασία της καρδιάς και ιχθυέλαια (σε 2 σελίδες)

μουρουνέλαιο

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Οι γενιές εκείνων που γεννήθηκαν πριν από το 1980, δηλαδή οι άνθρωποι ηλικίας πάνω από τα 32 χρόνια, έχουν έρθει… αντιμέτωποι, όντας παιδιά, με το κουτάλι της μαμάς, που περιείχε ένα παχύρρευστο κακόγευστο υγρό το οποίο επίμονα τους έδινε να καταπιούν κι εκείνα αρνιόντουσαν πεισματικά! Ήταν το γνωστό μουρουνέλαιο.

Πρόκειται για ένα ιχθυέλαιο προερχόμενο από ένα είδος βακαλάου, το οποίο άρχισε να χορηγείται ευρέως στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’40, ως αντιστάθμισμα των ελλείψεων στα τρόφιμα λόγω του πολέμου. Κυκλοφορούσε σε υγρή μορφή περίπου έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70, οπότε και αντικαταστάθηκε από σταγόνες και αργότερα κυκλοφόρησε και σε μορφή κάψουλας, οπότε και απάλλαξε για πάντα τα παιδάκια από το μαρτύριο της κατάποσης αυτού του κακόγευστου υγρού.

Το συγκεκριμένο ιχθυέλαιο δεν χορηγείτο τυχαία, καθώς η πλούσια περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα το καθιστά ιδανικό για πρόληψη από πολλές παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια, η αρθρίτιδα και η κατάθλιψη. Επίσης, το μουρουνέλαιο συσχετίζεται με βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη συμπεριφορά.

Αν και στη σύγχρονη εποχή δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων στις προηγμένες χώρες όπως την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα διαθέσιμα στοιχεία μας δείχνουν πως ένας στους πέντε κατοίκους των χωρών της Δύσης λαμβάνουν συστηματικά συμπληρώματα ιχθυελαίων για την προστασία της καρδιάς τους και εν γένει της υγείας τους.

Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα «Sunday Times», οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για τα οφέλη που παρέχουν τα ιχθυέλαια στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς τα αποτελέσματα των μελετών για το συγκεκριμένο θέμα δίνουν αντικρουόμενα ευρήματα.

Οι μελέτες των «όχι»…

Από τις μελέτες με τα αρνητικά αποτελέσματα, η πιο πρόσφατη δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) πριν από δύο μήνες περίπου. Η συγκεκριμένη, βασίστηκε σε συνδυασμένη ανάλυση 20 προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 68.680 ασθενείς. Σ’ αυτήν, επιστήμονες του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων έπειτα από την ανάλυση των στοιχείων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η λήψη ιχθυελαίων ως συμπληρώματα δεν μειώνει τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και τους θανάτους από καρδιοπάθεια.

loading...

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: