αλατοπίππερο
Με φαντασία ΚΑΙ αλατοπίππερο
18/10/2013
πατάτες
Οι καθαρισμένες πατάτες ..
19/10/2013

Μεταβολισμός : Τι είναι και πως λειτουργεί

μεταβολισμός

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Μεταβολισμός είναι το σύνολο των αναβολικών και καταβολικών διεργασιών τις οποίες εκτελεί το ανθρώπινο σώμα. Δηλαδή, όλες οι χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο ανθρώπινο σώμα για τη σύνθεση οργανικών ενώσεων (αναβολισμός), αλλά και για την κατανομή τους (καταβολισμός) αποτελούν τον μεταβολισμό. Κατά τη διάρκεια αυτών των χημικών αντιδράσεων δαπανάται ενέργεια, την οποία ο οργανισμός συγκεντρώνει μέσω των τροφών ή από τα αποθέματα λίπους στο σώμα. μεταβολισμός

Γι’ αυτό έχει επικρατήσει, με τον όρο μεταβολισμός να εννοείται το σύνολο των δαπανών της ενέργειας του ανθρώπινου σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες ενός οργανισμού είναι το άθροισμα του βασικού μεταβολικού ρυθμού (BMR), της θερμογένεσης λόγω των τροφίμων και της ενέργειας που απαιτείται από τις καθημερινές εργασίες ή την άσκηση.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι η ενέργεια που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες (αναπνοή, καρδιακή λειτουργία κ.λπ.) και είναι μοναδική για κάθε άτομο. Αυτό εξαρτάται από το βάρος, το ύψος, το φύλο, την ηλικία, τη μυική μάζα και από ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. θερμοκρασία). Για παράδειγμα, όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος τόσο πιο μεγάλος είναι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός και κατά συνέπεια, η αναγκαία κατανάλωση θερμίδων, αφού καταναλώνουμε μεγαλύτερη ενέργεια για να διατηρηθεί το σώμα μας ζεστό.

Μεγαλύτερη αύξηση στο ποσό της ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας ημερησίως μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση της άσκησης ή με αλλαγή της καθιστικής εργασίας σε εργασία που απαιτεί κίνηση. Πράγματι, με τη βοήθεια της άσκησης επιτυγχάνεται αύξηση της μυικής μάζας, δηλαδή του χώρου στον οποίο γίνεται η καύση του σώματος. Ως αποτέλεσμα έχουμε την αύξηση και του βασικού μεταβολικού ρυθμού με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, η μείωση των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια μπορεί να προέρχεται από τη μείωση της σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, οι συχνές «λάθος» δίαιτες, οι οποίες καταστρέφουν μυικό ιστό, έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο βασικός μεταβολικός ρυθμός.

υγεία24

loading...

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: