κουζινομάχαιρα
Φτιάξε θήκη για τα κουζινομάχαιρα
07/12/2013
μάσκα προσώπου
Φτιάξε μάσκα προσώπου με φυσικά προϊόντα
07/12/2013

Μήλα κατά της χοληστερίνης

μήλα κατά χοληστερίνης

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Οι παλιότεροι έλεγαν «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Σ’ αυτό έρχεται να συμφωνήσει μια νέα αμερικανική μελέτη, η οποία κατέδειξε πως η κατανάλωση μήλων καθημερινά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την καρδιολογική υγεία των ατόμων 40 και 50 ετών σε διάστημα μόλις ενός μήνα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι κατανάλωναν ένα μήλο καθημερινά επί τέσσερις εβδομάδες, παρουσίασαν μείωση στην τιμή της κακής χοληστερόλης (LDL) σε ποσοστό 40%.

Η κακή χοληστερόλη (LDL) επικάθεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και τους προκαλεί στένωση, η οποία θεωρείται ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπάθειας.

Τα μήλα και άλλα φρούτα περιέχουν πολυφαινόλες. Πρόκειται για ένα είδος αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες εμπεριέχονται και σε δισκία. Η λήψη τους όμως δεν ήταν τόσο ωφέλιμη όσο η κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η LDL χοληστερόλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες κυκλοφορούν στον οργανισμό και έτσι να οξειδωθεί και έτσι να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτή, με τη σειρά της, προξενεί βλάβη στους ιστούς του σώματος.

«Όταν οξειδωθεί η LDL, λαμβάνει μία μορφή η οποία δίνει το έναυσμα για την έναρξη της αθηροσκλήρωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ρόμπερτ Άρνολντ ΝτιΣιλβέστρο, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο οποίος καταλήγοντας, συμπλήρωσε: «Η μελέτη μας κατέδειξε καταπληκτική δράση εναντίον της οξείδωσης της LDL με μόλις ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες. Η διαφορά που παρατηρήθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν που εντοπίζεται ανάμεσα σε ανθρώπους με υγιείς στεφανιαίες αρτηρίες και σε άτομα με στεφανιαία νόσο».μήλα κατά χοληστερίνης

Η μελέτη δημοσιεύεται ήδη στη διαδικτυακή έκδοση της «Επιθεώρησης Λειτουργικών Τροφίμων» (JFF), ενώ πρόκειται να δημοσιευθεί και στην έντυπη έκδοση, σε επόμενο τεύχος της JFF.

loading...

Ο καθηγητής ΝτιΣιλβέστρο μελετά αρκετά χρόνια την επίδραση των τροφίμων στην οξείδωση της LDL και επισήμανε πως η ωφέλιμη δράση των μήλων ήταν πιο έντονη από εκείνη άλλων τροφίμων, όπως οι τομάτες, το πράσινο τσάι και το κάρι. Σύμφωνα με τον Δρα Ντι Σιλβέστρο «δεν ασκούν την ίδια επίδραση όλα τα αντιοξειδωτικά από όλες τις πηγές».

Για να πραγματοποιήσουν τη μελέτη, οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 40 έως 60 ετών, μη καπνιστές, οι οποίοι κατανάλωναν μήλα σπανιότερα από δύο φορές το μήνα και δεν λάμβαναν πολυφαινόλες μέσω διατροφικών συμπληρώματων.

Στη μελέτη συνολικά έλαβαν μέρος 51 εθελοντές, εκ των οποίων οι 16 κατανάλωναν καθημερινά και για διάρκεια 4 εβδομάδων ένα μεγάλο κόκκινο μήλο, οι 17 λάμβαναν με την ίδια συχνότητα κάψουλες με περιεκτικότητα 194 mg σε πολυφαινόλες και οι 18 λάμβαναν ένα χάπι με μια ανενεργό ουσία.

Μέχρι να διεξαχθεί η συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες πίστευαν πως οι πολυφαινόλες αποτελούσαν το πιο χρήσιμο συστατικό των μήλων όσον αφορά τις επιδράσεις στην οξείδωση της LDL. Έπειτα όμως από τη διεξαγωγή της νέας μελέτης και μετά τη διαπίστωση πως τα μήλα παρείχαν μεγαλύτερο όφελος απ’ ό,τι το συμπλήρωμα με πολυφαινόλες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είτε τα μήλα περιέχουν κάποια ουσία ακόμη, η οποία ωφελεί τον οργανισμό είτε οι πολυφαινόλες μπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα από τον οργανισμό όταν προέρχονται κατ’ ευθείαν από φυσικές πηγές. Επίσης, σύμφωνα με τον Δρα ΝτιΣιλβέστρο, πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι οι πολυφαινόλες έπρεπε να ληφθούν σε υψηλότερες δόσεις.

ygeia24

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: