Εχετε έπιπλα φερ φορζέ ( Fer forgé );
18/01/2012
Αυτά τα νύχια σας αρέσουν;
19/01/2012

Λίγα για το δέρμα

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

 Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Καλύπτει ολόκληρη την εξωτερική επιφάνειά του.Αντιπροσωπεύει το 16% του συνολικού βάρους του σώματος. Στους ενήλικες έχει επιφάνεια 1,2-2,3  (κατά μέσο όρο 1,6 m2 στις γυναίκες και 1,8 m2 στους άνδρες.Αποτελείται από:
1. Την επιδερμίδα 
2. Τη δερμίδα ή χόριο
3. Τον υποδόριο ιστό, που περιέχει μεγάλη ποσότητα υποδόριου λίπους.
Στα εξαρτήματα της επιδερμίδας περιλαμβάνονται οι τρίχες, οι όνυχες και οι αδένες(σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί).
 Με βάση το σχετικό πάχος της επιδερμίδας, το δέρμα διακρίνεται σε παχύ και λεπτό.Το παχύ δέρμα είναι άτριχο, λείο και γυμνό, και συναντάται στις παλάμες και τα πέλματα. Το λεπτό δέρμα είναι τριχωτό και συναντάται στα υπόλοιπα μέρη του σώματος. 

Ο Το βάρος του δέρματος (χωρίς το υποδόριο λίπος) είναι κατά μέσο όρο 4,85 Kgr στον ενήλικο άνδρα και 3,18 Kgr στην ενήλικη γυναίκα.

Ο Το πάχος του δέρματος (χωρίς τον υποδόριο ιστό) κυμαίνεται από 1 έως 4 mm.  

Ο Η διατασιμότητα του δέρματος ποικίλλει στις διάφορες θέσεις και εξαρτάται α) από το πάχος του β) από το βαθμό σύμφυσής του με τα υποκείμενα μόρια και γ) από την παρουσία δερματικών πτυχών και αυλάκων. 
Ο Το χρώμα του δέρματος  εξαρτάται από τις διάφορες χρωστικές που βρίσκουμε σε αυτό και παραλάσσει ανάλογα με τη φυλή,με το φύλο (λευκότερο στις γυναίκες) και με την ηλικία (ελαφρά υποκίτρινο στους γέρους). Στο ίδιο άτομο το χρώμα του δέρματος δεν είναι ίδιο σε όλες τις θέσεις. Έτσι, είναι πιο σκούρο αντίστοιχα στη θηλή του μαστού, τη θηλαία άλω και τα γεννητικά όργανα, ενώ γενικά η πρόσθια επιφάνεια έχει λευκότερη χροιά από ό,τι η ραχιαία επιφάνεια του σώματος. Τέλος, το χρώμα του δέρματος μεταβάλλεται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις (ίκτερος,κυάνωση,αναιμία,ερυθραιμία). 


loading...

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: