δώρο
Φτιάξε συσκευασία για το δώρο που θα προσφέρεις
03/10/2013
στυλ
Σερβίρετε με στυλ – 9 –
03/10/2013

Καφεΐνη με μέτρο

καφεΐνη

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Το επίπεδο ημερήσιας κατανάλωσης καφεΐνης χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες. Αυτές είναι η κοινή κατανάλωση, η μέτρια, η βαριά και η επικίνδυνη. Η γνώση των διαφορετικών αποτελεσμάτων που συνδέονται με κάθε μία από τις παραπάνω δόσεις, είναι το «κλειδί» στο να κατανοήσουμε πόση ποσότητα καφέ, τσαγιού, σοκολάτας ή συμπληρώματος πρέπει να λάβουμε ημερησίως.

Η κοινή δόση κατανάλωσης καφεΐνης κυμαίνεται από 50 έως 150 mg ημερησίως. Κατά προσέγγιση, αυτή η ποσότητα καφεΐνης μπορεί να περιέχεται σε ένα έως δύο φλιτζάνια καφέ ή τρία κουτάκια Coca Cola. Η πλειονότητα των ανθρώπων λαμβάνει αυτήν την ποσότητα καφεΐνης καθημερινά. Η κοινή δόση χορηγεί στο ανθρώπινο σώμα τα περισσότερα από τα θετικά αποτελέσματα της καφεΐνης (αυξανόμενη εστίαση, ισχυρή μνήμη και πιο άγρυπνο συναίσθημα) και ενέχει μικρά αρνητικά αποτελέσματα. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτό καλείται κοινή δόση είναι επειδή προσφέρει οφέλη στο σώμα ενός χρόνιου καταναλωτή καφεΐνης. Γι’ αυτό, για καθημερινή χρήση αυτή είναι η συνιστώμενη δόση.καφεΐνη

Εάν κανείς στερείται συχνά τον ύπνο ή πρέπει να αποδώσει στο απόλυτο των δυνάμεών του, με μεγάλη εγρήγορση για ένα σημαντικό γεγονός, είναι ευεργετικό να ληφθεί μια «μέτρια» δόση καφεΐνης (150-400 mg). Τα αποτελέσματα από αυτό το ποσό καφεΐνης γίνονται πιο «ορατά». Σε αυτό το επίπεδο το μυαλό βρίσκεται σε εγρήγορση, το σώμα είναι σχεδόν ταραγμένο και έτσι αποδίδει όλη την ενέργειά του. Με όλη αυτήν την ποσότητα της καφεΐνης το σώμα παράγει ντοπαμίνη και αδρεναλίνη στα ανώτερα επίπεδα, οι οποίες είναι σημαντικές ορμόνες για τη μέγιστη απόδοση. Τέτοια ημερήσια κατανάλωση, όμως, πρέπει να είναι περιστασιακή και όχι καθημερινή. 

Τα προβλήματα από την υπερκατανάλωση καφεΐνης αρχίζουν να εμφανίζονται με τις αλλεπάλληλες μέτριες ή τις υψηλότερου επιπέδου δόσεις. Αυτό το επίπεδο δόσης κρατά συνεχώς το σώμα σε υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενη ανοχή, όπως και σε ευερεθιστότητα, με αποτέλεσμα το άτομο να καθίσταται συνεχώς ευέξαπτο. Σ’ αυτό το επίπεδο το σώμα αρχίζει να «απαιτεί» όλο και περισσότερη καφεΐνη προκειμένου να συγκεντρώσει τα ίδια οφέλη και τελικά, το άτομο να γίνει εξαρτημένο από την ουσία προκειμένου να λειτουργήσει.

Αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αρχίζουν συνήθως τις βαριές δόσεις καφεΐνης. Μια βαριά δόση είναι άνω των 400 mg ημερησίως. Αυτή η ποσότητα εμπεριέχεται σε 4 φλιτζάνια, περίπου, του κλασικού καφέ και φυσικά, είναι υπερβολική και δεν πρέπει να λαμβάνεται πάνω από μία φορά την εβδομάδα.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε πως ο καφές είναι ένα ωφέλιμο ρόφημα, αλλά μόνον όταν περιορίζεται σε ένα έως δύο φλιτζάνια ημερησίως και πολύ σπάνια μόνο και εφ’ όσον το απαιτούν οι συνθήκες, να φτάνει κανείς τα τρία έως τέσσερα φλιτζάνια.

υγεία24

loading...

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: