πολυμορφικό
Το πολυμορφικό του παππού
24/02/2014
Πήρες πιάτα από τα Jumbo; Την έβαψες
24/02/2014

Καλή διατροφή και θεραπεία άσθματος

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Σύμφωνα με πειραματικά δεδομένα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι ίσως ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του άσθματος.
Όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λοζάνης στην Ελβετία, η φλεγμονή στους πνεύμονες μπορεί να μειωθεί με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Όταν λαμβάνονται επιπλέον φυτικές ίνες, αλλάζουν τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται από το έντερο, με αποτέλεσμα αυτό να συντελεί στην αλλαγή του ανοσοποιητικού συστήματος, αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο «Nature Medicine».

asthmaΗ αύξηση του ποσοστού των πασχόντων από άσθμα μπορεί να αιτιολογηθεί εν μέρει λόγω της στροφής του σύγχρονου ανθρώπου προς τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως εξηγούν οι Ελβετοί ερευνητές. Έτσι, οι αεραγωγοί των πνευμόνων γίνονται πιο ευαίσθητοι στους ερεθιστικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής από φλεγμονή. Αυτό, συντελεί στη στένωση των αεραγωγών και στη δυσχέρεια της αναπνοής των πασχόντων από άσθμα.

Έτσι, λοιπόν, προτείνουν μια εναλλακτική θεραπευτική οδό, μέσω του εντέρου και των βακτηρίων που κατοικούν σ’ αυτό.

Γνωρίζουμε πως τα μικρόβια του γαστρεντερικού συστήματος είναι τρισεκατομμύρια και σαφώς περισσότερα από τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Μάλιστα, όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της βακτηριακής εντερικής χλωρίδας στη γενικότερη υγεία του ανθρώπου.

Σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια, οι ερευνητές απέδειξαν πως μια διατροφή πλούσια ή ελλιπής σε φυτικές ίνες, αλλάζει τον τύπο των βακτηρίων του εντέρου. Τα βακτήρια που ζουν από τις υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες, όπως αυτές που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, πολλαπλασιάστηκαν όταν χορηγήθηκε στα πειραματόζωα διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, ένα είδος λιπαρών οξέων τα οποία απορροφώνται από το αίμα.

Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα λειτουργούσαν ως σήματα προς το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να καθίστανται περισσότερο ανθεκτικοί στον ερεθισμό.

loading...

Αντίθετα, όταν στα ποντίκια χορηγήθηκε διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, αυτά έγιναν πιο ευάλωτα στο άσθμα.

Όπως εξηγεί ο δρ Μπέντζαμιν Μάρσλαντ, ο οποίος έλαβε μέρος στη μελέτη «παρόμοιες μεταβολές ως συνέπεια μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες παρατηρούνται και στους ανθρώπους, σε συγκριτικές μελέτες που έγιναν σε πληθυσμούς από την Ευρώπη και την Μπουρκίνα Φάσο. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες η τροποποίηση της διατροφής να είναι αποτελεσματική και για τους ανθρώπους. Αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια είναι η βέλτιστη ποσότητα φυτικών ινών αλλά και οι συγκεντρώσεις των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος».

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η ίδια επιστημονική ομάδα μελετά και τον ρόλο της διατροφής σε μακροχρόνιες πνευμονικές φλεγμονές, όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Όπως έχει διαπιστωθεί ήδη σε πειραματικό στάδιο, η χορήγηση εξαγνισμένων λιπαρών οξέων υπό μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων, παρουσιάζει ευεργετικά αποτελέσματα.

ygeia24.com

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

2 Comments

  1. […] δεν απαιτούν θεραπεία εκτός αν ο […]

  2. […] Σύμφωνα με πειραματικά δεδομένα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι ίσως ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του άσθματος. Όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λοζάνης στην Ελβετία, η φλεγμονή στους πνεύμονες μπορεί να μειωθεί με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Όταν λαμβάνονται επιπλέον φυτικές ίνες, αλλάζουν…Read more » Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο […]

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: