νυφικό
Νύφες ντυμένες στα ροζ
22/12/2013
δαχτυλιές
Δαχτυλιές σε δερμάτινη επιφάνεια
22/12/2013

Η σωστή διατροφή θρέφει το μυαλό

διατροφή

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλετε μυαλό «ξυράφι»; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο ώστε να λειτουργεί καλύτερα και να αποδίδει τα μέγιστα.

1. Καρύδια

Παρατηρώντας τα καρύδια, διαπιστώνουμε πως μοιάζουν με μικρογραφία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ίσως έτσι η φύση θέλησε να μας «υποδείξει» το σημείο του ανθρώπινου σώματος στο οποίο κάνουν καλό.

Τα καρύδια μπορεί να βοηθήσουν τον εγκέφαλό μας να παραμείνει νέος. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του 2009 η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition. Σ’ αυτήν, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν τα σημάδια γήρανσης σε εγκεφάλους αρουραίων προχωρημένης ηλικίας, τρέφοντάς τους με καρύδια. Ακόμη, οι αρουραίοι ανέκτησαν την ικανότητα του εγκεφάλου τους να επεξεργάζεται πληροφορίες.
Στο συμπέρασμα πως ποντίκια τα οποία τρέφονταν με καρύδια, εμφάνισαν βελτίωση της ικανότητας μνήμης και μάθησης, κατέληξε και μία ακόμη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τη νόσο Αλτσχάιμερ το 2010.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υψηλή περιεκτικότητα των καρυδιών σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να αντιστρέψει τη βλάβη στο DNA των κυττάρων του εγκεφάλου η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.διατροφή

2. Καρότα

Πρόκειται για τρόφιμο το οποίο, απ’ ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα, είναι ωφέλιμο για τα μάτια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο περιοδικό Nutrition, τώρα αποδεικνύεται πως τα καρότα είναι πολύ καλή τροφή και για τον εγκέφαλο. Η λουτεολίνη, η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα καρότα, θα μπορούσε να περιορίσει τα προβλήματα που παρουσιάζει ο εγκέφαλος με το πέρασμα των χρόνων, όπως οι φλεγμονές και τα προβλήματα μνήμης.
Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα στη συγκεκριμένη μελέτη, καθημερινά τρέφονταν και με 20 χιλιοστόγραμμα λουτεολίνης. Στο τέλος, εμφάνισαν μείωση των φλεγμονών στους εγκεφάλους τους, αλλά και βελτίωση της μνήμης τους.
Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεολίνη είναι το ελαιόλαδο, το σέλινο και οι πιπεριές.

3. Ψάρια

loading...

Πολλές μελέτες γύρω από τη διατροφή με ψάρια έχουν δείξει πως η κατανάλωση ειδών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, βοηθά ώστε να επιβραδυνθεί η εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών η οποία εμφανίζεται με το πέρασμα των χρόνων. Αυτό διαπιστώθηκε, παρά το γεγονός ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως τα ιχθυέλαια ως συμπληρώματα διατροφής δεν βοηθούν την επιβράδυνση εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών σε άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.
Άνθρωποι άνω των 65 ετών οι οποίοι κατανάλωναν δύο φορές την εβδομάδα ψάρια για έξι χρόνια, εμφάνισαν μείωση στη γνωστική εξασθένηση κατά 13% σε σχέση με άτομα τα οποία κατανάλωναν ψάρια πιο τακτικά. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Archives of Neurology» το 2005.

4. Καφές και τσάι

Ο καφές και το τσάι, εκτός από τη βοήθεια που μας προσφέρουν στο πρωινό ξύπνημα, μπορεί να πετύχουν πολλά περισσότερα.
Από μελέτες έχει καταδειχθεί πως τα συγκεκριμένα ροφήματα είναι δυνατόν να αποτρέψουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και να συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Μελετητές, χορηγώντας καφέ σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ώστε να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, η εξέλιξη της νόσου είτε επιβραδύνθηκε είτε δεν εκδηλώθηκε ποτέ. Αυτό καταδείχθηκε σε μελέτη του 2010 η οποία δημοσιεύθηκε σε περιοδικό για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές, βασιζόμενοι σ’ αυτήν τη διαπίστωση, καταλήγουν πως ίσως ο καφές θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θεραπευτική αγωγή για τους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ.
Εξίσου ευεργετικό με τον καφέ αποδείχθηκε και το τσάι, αφού φάνηκε πως προστατεύει τον εγκέφαλο. Άτομα τα οποία κατανάλωναν τσάι είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης, σε σχέση με άτομα τα οποία δεν κατανάλωναν τσάι. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε το 2010 σε δείγμα 716 ενηλίκων ηλικίας 55 ετών και άνω.

5. Σπανάκι

Από το κόμικ με τον Ποπάυ που έτρωγε σπανάκι και αυτομάτως γινόταν παντοδύναμος, μέχρι τη μητέρα μας που μας έλεγε να φάμε σπανάκι για να δυναμώσουμε, γνωρίζουμε τις δυναμωτικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού. Εξίσου δυναμωτικό όμως αποδεικνύεται και για το μυαλό.
Σύμφωνα με μελέτες, στη βελτίωση των γνωστικών μας ικανοτήτων συμβάλλει τα μέγιστα το συγκεκριμένο πράσινο φυλλώδες λαχανικό, αφού είναι «φορτωμένο» με βιταμίνες C και Ε.
Αρουραίοι των οποίων η διατροφή είχε συμπληρωθεί με βιταμίνη Ε, παρουσίασαν αυξημένη απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους. Αυτό κατέδειξε πρόσφατη μελέτη. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία η οποία, μεταξύ άλλων, ελέγχει τη ροή των πληροφοριών σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου.

Η γήρανση του εγκεφάλου σε αρουραίους μεγάλης ηλικίας μπορεί να αντιστραφεί, αν η διατροφή τους περιλαμβάνει σπανάκι, βατόμουρα ή φράουλες. Αυτό κατέδειξε μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain Research».
Επίσης, εκτός από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εξαιρετικές τροφές για το μυαλό είναι οι ξηροί καρποί και τα μούρα.

ygeia24

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: