χαρτομάντιλα
Τέλειωσαν τα χαρτομάντιλα, αλλά σου έμεινε το κουτί;
20/12/2013
πομ πομ
Φτιάξε πομ πομ από τούλι
20/12/2013

Εφαγες; Κάνε αμέσως γυμναστική για να προλάβεις το καρδιαγγειακό

διατροφή και άσκηση

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Ένα γεύμα με πολλά λιπαρά ενδεχομένως να μη κάνει κακό στη σιλουέτα σας αν αμέσως μετά γυμναστείτε, αποφαίνεται μικρή ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Medicine and Science in Sports and Exercise.

Οι ερευνητές του Νομαρχιακού Πανεπιστημίου του Κιότο διαπίστωσαν ότι το περπάτημα και η ελαφριάς μορφής γυμναστική μια ώρα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια, τα λιπαρά του αίματος που αυξάνονται μετά την κατανάλωση παχυντικών τροφίμων. Επίσης η γυμναστική μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει και τις αυξήσεις των επιπέδων των τριγλυκεριδίων αποτελεσματικότερα, απ’ ότι η γυμναστική πριν το φαγητό.

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αλλά ελάχιστες μελέτες έχουν εστιάσει στην επίδραση της γυμναστικής στα επίπεδα των λιπαρών του αίματος αμέσως μετά το φαγητό.

Οι Ιάπωνες ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σε 10 άνδρες και γυναικές μετά από ένα λιπαρό γεύμα (38% λίπος). Σε δύο διαφορετικές ημέρες οι εθελοντές είχαν γυμναστεί είτε μια ώρα πριν το φαγητό είτε μια ώρα μετά. Την τρίτη ημέρα, οι εθελοντές δεν γυμνάστηκαν καθόλου.

Όταν λοιπόν δεν είχαν αθληθεί, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είχαν αυξηθεί από 66 mg/dL σε 172 mg/dL, δύο ώρες μετά το φαγητό. Τα φυσιολογικά επίπεδα των τριγλυκεριδίων νηστείας είναι κάτω από 150 mg/dL.

Όταν οι εθελοντές είχαν κάνει γυμναστική πριν το φαγητό, τα τριγλυκερίδια ανέβηκαν στα 148 mg/dL, εντός δύο ωρών από το γεύμα (25% μείωση συγκριτικά με την απουσία άθλησης). Όταν όμως είχαν κάνει γυμναστική μετά το φαγητό, τα τριγλυκερίδια αυξήθηκαν στα 131 mg/dL (72% μείωση συγκριτικά με την απουσία άθλησης).

loading...

Έξι ώρες μετά το παχυντικό γεύμα, όλων των συμμετεχόντων τα τριγλυκερίδια ήταν πλέον όμοια, ανεξαρτήτως αν είχαν κάνει γυμναστική ή όχι. Όμως, ακόμη και η προσωρινή αύξηση τους μετά από ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να συντελέσει σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η άθληση μετά από ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό του οργανισμού να κάνει χρήση του λίπους, άρα να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Επειδή όμως η μελέτη είναι μικρής κλίμακας, απαιτείται η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων στον γενικό πληθυσμό.

Πάντως ξεχωριστή μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 1998 είχε καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα, δηλαδή ότι η γυμναστική 10-12 ώρες πριν από ένα πολύ λιπαρό γεύμα ήταν αποτελεσματικότερη στην μείωση των αυξήσεων των τριγλυκεριδίων.

ygeia24

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: