κούνια
Κουνήσου πάνω στην παλέτα
02/02/2014
μαλλιά
Για τα μαλλιά, υπάρχουν κι οι ελιές
02/02/2014

Δώστε ψάρι στα παιδιά σας

διατροφή

Μια κατηγορία λιπαρών οξέων τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της καλής υγείας, είναι τα πολυακόρεστα. Πιο ειδικά, τα λεγόμενα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα θεωρούνται και άκρως απαραίτητα για να λαμβάνονται μέσω της διατροφής, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να τα συνθέσει από μόνος του, οπότε πρέπει να τα προσλάβει μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Στην καθημερινή μας διατροφή θα πρέπει να υπάρχει μια σωστή αναλογία ω3 και ω6 λιπαρών, αφού παίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς τα συγκεκριμένα λιπαρά αποτελούν σημαντικό δομικό συστατικό για το νευρομυικό τους σύστημα.
Στη βρεφική ηλικία, το μητρικό γάλα αλλά και τα βρεφικά γάλατα του εμπορίου περιέχουν τις σωστές ποσότητες και αναλογίες αυτών των καλών λιπαρών. Παρ’ όλα αυτά, όπως καταδεικνύουν μελέτες, τα παιδιά μεγαλώνοντας δεν λαμβάνουν τις σωστές ποσότητες πολυακόρεστων μέσω της διατροφής τους.

Έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Maternal and Child Nutrition» και στην οποία λήφθηκαν πληροφορίες για 2.500 παιδιά έως 5 ετών, κατέδειξε ότι μετά το πρώτο έτος ηλικίας τους υπάρχει μια σημαντική μείωση της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών. Αυτό κυρίως οφείλεται στη μειωμένη κατανάλωση ψαριών.

Όπως γνωρίζουμε, τα ψάρια αποτελούν μια από τις καλύτερες –αν όχι την καλύτερη– πηγές πολυακόρεστων λιπαρών και οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή ενός παιδιού. Αυτό συνεπάγεται την αναγκαία κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 1 – 2 φορές την εβδομάδα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ως άξιο λόγου ότι για πολύ κόσμο, μια βασική αιτία της χαμηλής κατανάλωσης ψαριών είναι το υψηλό τους κόστος. Γι’ αυτόν το λόγο, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορούμε να επιλέξουμε φθηνότερα προϊόντα όπως τα κατεψυγμένα ψάρια ή εκείνα σε κονσέρβα, τα οποία αποτελούν εξίσου καλές επιλογές για λήψη πολυακόρεστων, αφού και σ’ αυτές τις μορφές δεν χάνονται αυτά τα πολύτιμα λιπαρά και σίγουρα έχουμε πολύ πιο χαμηλό κόστος.
Sea Fish
© Photographer: Laws1964 | Agency: Dreamstime.com
ygeia24.com

loading...

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: