μπάνιο και απολέπιση
Εύκολη απολέπιση σώματος μετά από το μπάνιο
09/12/2013
Εχεις μακριά μαλλιά; Χτενίσου στα γρήγορα και γίνε κούκλα
10/12/2013

Γιατί το πρωινό γεύμα είναι σημαντικό

πρόγευμα

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αποκάλυψε πως η έλλειψη του πρωινού γεύματος κάνει ακαταμάχητα τα πλούσια σε λίπη και θερμίδες φαγητά, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μελέτη βασίστηκε σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εγκεφάλου, οι οποίες έγιναν σε 21 άτομα-εθελοντές. Στις περιπτώσεις που έμειναν νηστικοί το πρωί, ο εγκέφαλός τους… λαμποκοπούσε μόλις έβλεπαν εικόνες λιπαρών και παχυντικών τροφίμων.

Είναι αποδεδειγμένο και γνωστό εδώ και χρόνια πως το πρωινό γεύμα είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς παρέχει πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, με πρώτο και κυριότερο τη ρύθμιση της όρεξης.

πρόγευμαΕπίσης, αποδεδειγμένα όποιος δεν λαμβάνει πρωινό, έχει περισσότερες πιθανότητες πριν από το μεσημεριανό γεύμα να έχει… καταβροχθίσει κάποιο λιπαρό και υψηλής θερμιδικής αξίας έδεσμα.

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου θέλησαν να ανακαλύψουν και την αιτία που συμβαίνει αυτό και έτσι αυτό αποφάσισαν να μελετήσουν τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο. Γι’ αυτόν το λόγο, επιστράτευσαν τους 21 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες στο Imperial ενώ τους πρόβαλλαν φωτογραφίες παχυντικών και υγιεινών τροφίμων. Όλα τα άτομα του πειράματος είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ υποβλήθηκαν στην εξέταση δύο συνεχόμενες ημέρες. Την πρώτη ημέρα δεν είχαν λάβει πρωινό γεύμα πριν υποβληθούν στη λειτουργική μαγνητική τομογραφία, ενώ τη δεύτερη ημέρα είχαν λάβει πρωινό 730 θερμίδων μιάμιση ώρα πριν μπουν για την εξέταση. Στο τέλος και των δύο εξετάσεων, οι εθελοντές κατανάλωσαν δεκατιανό.

Η έλλειψη του πρωινού προκάλεσε εμφανείς αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία των εθελοντών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των λειτουργικών μαγνητικών τομογραφιών.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές στο συνέδριο Neuroscience 2012, την πρώτη ημέρα, όπου οι εθελοντές ήταν νηστικοί, κοιτώντας τις φωτογραφίες των παχυντικών φαγητών πάθαιναν υπερενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου τους, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε όταν κοιτούσαν τις φωτογραφίες των υγιεινών τροφίμων.

loading...

Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο σχετίζεται με την «ελκυστικότητα» του φαγητού.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί να αποτελεί «κλειδί» για το αδυνάτισμα, αφού η λαχτάρα για γλυκό, σοκολάτα, τυρόπιτες και άλλα παχυντικά εδέσματα, είναι κατά κανόνα και η αιτία που οδηγεί μια δίαιτα στο να αποτύχει.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βιάζεστε και θα παραλείψετε το πρωινό γεύμα, θα πρέπει να το ξανασκεφθείτε!

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: