Για να μη σπάσουν τα γυαλικά στη μετακόμιση
18/09/2011
Για την αμυγδαλίτιδα
18/09/2011

Γαϊδουράγκαθο κατά της ηπατίτιδας.. και όχι μόνο..

γαϊδουράγκαθο
γαϊδουράγκαθο

Σχετικά με το Γαϊδουράγκαθο (Carlina corbymosa, cozymbosa):
Η μητέρα φύση παίζοντας με σχήματα και χρώματα μπορεί να μεταμορφώνει απλά και άσημα φυτά, όπως το γαϊδουράγκαθο σε μορφές ελκυστικές. Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων (Compositae) Είναι μονοετές ή διετές φυτό ύψους μέχρι 120 εκατοστά, πολύ γνωστό, που φυτρώνει σε ακαλλιέργητα και άγονα μέρη.

Τα φύλλα του φυτού χλωρά ή ξερά είναι καλή τροφή για τα γαϊδούρια και σ’ αυτό οφείλει και το όνομά του. Είναι μεγάλα, με άσπρες κηλίδες στην επάνω επιφάνεια, χρώματος, κατά το Χειμώνα και την Άνοιξη, σκουροπράσινα, σχιστά, αγκαθωτά που ξεραίνονται μέσα στο καλοκαίρι.

H άνθηση αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Τα άνθη του βγαίνουν πολλά μαζί σε «κεφάλιο» στην κορυφή ενός ξυλώδους ακανθωτού στελέχους και έχουν χρώμα ωχροκίτρινο ή κοκκινωπό.

Αυτοφύεται σε χέρσα μέρη και στις άκρες των δρόμων, ενώ θεωρείται κακό βότανο από τους γεωργούς γιατί δυσκολεύει το θέρισμα. Ο τόπος ή το χωράφι που για μερικά χρόνια έχει παραμεληθεί και έχει μείνει ακαλλιέργητο γεμίζει πολύ σύντομα με γαϊδουράγκαθα και λέγεται «Αγκαθιάρης». Με αυτή την ονομασία υπάρχουν τοπωνύμια στη Μάνη, της οποίας το γαϊδουράγκαθο έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της εγκατάλειψης. Συνιστάται κατά της ηπατίτιδας, του ίκτερου, στις πέτρες της χολής, στους διαλείποντες πυρετούς. Γενικά θεωρείται φυτό τονωτικό, διουρητικό, εφιδρωτικό. αντιπυρετικό, εμετικό, αποχρεμπτικό και ταινιοκτόνο.
πηγή

loading...

1 Comment

  1. Ο/Η EFN λέει:

    Βαλτε το αλατι και φατε το ! Εχει την γευση αγγουριου !

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: