Ελα .. γοριλάκι….
09/03/2012
Καθαρίζουμε οικολογικά.. με ΞΥΔΙ
10/03/2012

Αλλεργία στα αμύγδαλα

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Το αμύγδαλο ( Prunus dolcis , συνώνυμο: Amygdalus communis ) θεωρείται ως ξηρός καρπός αν και ανήκει στην οικογένεια Rosaceae που περιλαμβάνει επίσης το μήλο, το αχλάδι, το ροδάκινο, το κεράσι, το δαμάσκηνο, το νεκταρίνι, το βερίκοκο, και τη φράουλα. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν αμύγδαλο όπως για παράδειγμα γλυκά, πρόχειρα φαγητά, αρτοπαρασκευάσματα, παγωτά, τσίχλες, ποτά (γάλα αμυγδάλων), κάρρυ.
  1. Συμπτώματα
  2. Ποιός, πότε, πόσο καιρό, πόσο συχνά?
  3. Συσχετιζόμενες τροφές (διασταυρούμενη αντίδραση)
  4. Διάγνωση
  5. Αποφυγή
  6. Άλλες γλώσσες
  7. Περισσότερες πληροφορίες

Συμπτώματα


Η δριμύτητα των αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλούνται από αμύγδαλο κυμαίνεται από το ανώδυνο σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (φαγούρα στο στόμα ή/και τη γλώσσα αμέσως μετά τη μάσηση και πέψη του φρούτου) μέχρι σοβαρές και ίσως θανάσιμες συστηματικές αντιδράσεις (αναφυλακτικός κλονισμός; ερεθισμός και διόγκωση του λαιμού, άσθμα). Η δριμύτητα των αλλεργικών αντιδράσεων εξαρτάται από ποια πρωτεΐνη του αμυγδάλού ο ασθενής έχει γίνει αλλεργικός.

Ποιός, πότε, πόσο καιρό, και πόσο συχνά;


Οι ξηροί καρποί θεωρούνται ως μια από τις πιο συχνές αιτίες αλλεργίας τροφίμων, αλλά η αλλεργία σε αμύγδαλα φαίνεται μάλλον ασυνήθιστη. Ικανοποιητικές πληροφορίες για την αλλεργία αμυγδάλων δεν είναι διαθέσιμες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο η συχνότητα της αλλεργίας ξηρών καρπών δέντρων συνολικά υπολογίζεται οτι κυμαίνεται μεταξύ 0.2% και 0.5% μαζί στα παιδιά και τους ενηλίκους. Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς εμφανίζονται νωρίς στην παιδική ηλικία, αλλά στις μεσογειακές χώρες η ευαισθητοποίηση στις ανθεκτικές στη θερμότητα πρωτεΐνες μπορεί να εμφανιστεί στους ενηλίκους. Είναι προς το παρόν άγνωστο εάν οι αλλεργικοί ασθενείς μπορούν να γίνουν ανεκτικοί μετά από μερικά έτη αποφυγής.

Συσχετιζόμενες τροφές (διασταυρουμένη αντίδραση)


Διάφοροι τύποι αλλεργικών στο αμύγδαλο μπορούν να διακριθούν:
Ασθενείς με αλλεργία στη γύρη της σημύδας


Σε αυτούς τους ασθενείς η αλλεργία αμυγδάλων είναι η συνέπεια της διασταύρωσης (ομοιότητα) μεταξύ των αλλεργιογόνων γύρης της σημύδας και των παρόμοιων πρωτεϊνών στα φυτικά τρόφιμα. Δεδομένου ότι τέτοιες πρωτεΐνες καταστρέφονται γρήγορα στο στομάχι αυτό το είδος αλλεργίας τροφίμων είναι γενικά ήπιο: στις περισσότερες περιπτώσεις το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας είναι το μόνο αλλεργικό σύμπτωμα. Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς ανέχονται τα θερμικώς επεξεργασμένα αμύγδαλα επειδή τα αλλεργιογόνα είναι θερμοευαίσθητα.
Ασθενείς κυρίως αλλεργικοί στους ξηρούς καρπών δέντρων


Οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες υπεύθυνες για αυτόν τον τύπο αλλεργίας είναι θερμοάντοχες και ανθεκτικές στην πέψη του στόμαχους. Κατά συνέπεια, οι ασθενείς που αντιδρούν σε αυτές τις πρωτεΐνες μπορούν να υποστούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς οτι σοβαρές αντιδράσεις μπορούν να εμφανιστούν στην έκθεση σε ένα ξηρό καρπό στους ασθενείς που είναι αλλεργικοί σε ένα διαφορετικό ξηρό καρπό. Δυστυχώς, η διασταυρουμένη αντίδραση μεταξύ ξηρών καρπών είναι πολύ μεταβλητή τόσο στην πραγματική ζωή όσο και όταν μετριέται στα δείγματα αίματος. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ασθενείς με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε ένα ξηρό καρπό, να αποφεύγουν την βρώση άλλων ξηρών καρπών έως ότου κατηγορηματικά καταδειχθεί η απουσία αντίδρασης στα αμύγδαλα από την κατάλληλα διενεργηθείσα διάγνωση. Διασταυρουμένη αντίδραση μεταξύ των ξηρών καρπών δέντρων και του φυστικιού παρατηρείται συχνά στις επιδερμικές δοκιμασίες ή στα δείγματα αίματος λόγω της παρουσίας παρόμοιων πρωτεϊνών, αλλά πραγματική κλινική αλληλεπίδραση είναι σπάνια.
Ασθενείς αλλεργικοί στο ροδάκινο και άλλα φρούτα της οικογένειας των Ροδιδών  (Rosaceae)

Οι ασθενείς αυτοί αντιδρούν αρχικά σε μια θερμοάντοχη πρωτεΐνη (LTP) παρούσα κυρίως στα φρούτα της οικογένειας των Ροδιδών ( Rosaceae ) όπως επίσης στα περισσότερα τρόφιμα που παράγονται απο φυτά. Η LTP είναι ένα ευρέως αλληλεπιδρόν αλλεργιογόνο. Οί περισσότεροι LTP -αλλεργικοί έχουν ιστορικό με αλλεργία στο ροδάκινο (ΣΣΑ και/ή πιο σοβαρές αντιδράσεις), και περίπου 25% παρουσιάζουν αντιδράσεις όταν τρώνε αμύγδαλα. Αλλεργία σε άλλους ξηρούς καρπούς είναι πιθανή σε αυτούς τους ασθενείς. Η LTP είναι θερμοάντοχη και ανθεκτική στην πέψη του στόμαχος; κατά συνέπεια αλλεργικοί ασθενείς μπορούν μελλοντικά να υποστούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Ασθενείς αλλεργικοί στο ελαστικό

Μερικές περιπτώσεις της αλλεργίας αμυγδάλων έχουν αναφεθεί στους ασθενείς που είναι αλλεργικοί στο ελαστικό φυσικό λάστιχο. Εντούτοις τέτοιος συσχετισμός δεν φαίνεται να είναι χαρακτηριστικός ή συχνός.

Διάγνωση


Οι επιδερμικές δοκιμασίες με φρέσκα τρόφιμα γενικά θεωρούνται η καλύτερη in – vivo μέθοδος για τη διάγνωση αλλεργίας στα καρύδια, παρότι τα τυποποιημένα εκχυλίσματα μπορούν να αποδειχθούν εξίσου ευαίσθητα σε ασθενείς ευαισθητοποιημένους σε σταθερά αλλεργιογόνα. Οι in – vitro δοκιμασίες ( RAST ) είναι γενικά είσης ευαίσθητες. Λόγω της σοβαρότητας των αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλούνται απο τους ξηρούς καρπούς δοκιμασίες προκλήσεως από το στόμα σπάνια εκτελούνται.

Αποφυγή


Το αμύγδαλο μπορεί να είναι παρόν ως ¨κρυμμένο αλλεργιογόνο¨ στις προετοιμασίες εμπορικών τροφίμων; μια περίπτωση αναφυλαξίας προκληθείσας απο αμύγδαλο λόγω της βρώσης κάρρυ περιγράφεται. Εξ’αιτίας της διασταυρούμενης αντίδρασης ασθενείς αλλεργικοί στο αμύγδαλο θα πρέπει να αποφεύγουν άλλους ξηρούς καρπούς, όπως το φουντούκι και τα καρύδια Βραζιλίας, αν δεν έχει σαφώς αποδειχθεί η ανεκτικότητά τους με αξιόπιστα τεστ.

loading...

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: