Δέντρο… στο δέντρο
06/03/2012
Λεκές από αίμα – 3 –
07/03/2012

Αλλεργία ξηρών καρπών

Οι αλλεργίες στους καρπούς και σπόρους δέντρων τείνουν να είναι αυστηρότερης φύσης, απειλητικών για τη ζωή και μερικές φορές με μοιραίες αντιδράσεις. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στους καρπούς δέντρων συχνά πάσχουν από αντιδράσεις που προκαλούνται από διάφορους τύπους καρπών, ακόμα κι αν δεν προέρχονται από στενά συνδεδεμένα είδη φυτών. Γενικά αυτές οι αλλεργίες προκαλούνται τις βασικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στούς καρπούς και σπόρους που αντιστέκονται σε διαδικασίες όπως το μαγείρεμα.
Υπάρχει επίσης μια ηπιότερη μορφή αλλεργίας καρπών δέντρων που συνδέεται με την αλλεργία γύρης σημύδων, όπου τα συμπτώματα περιορίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος στο στόμα, προκαλώντας μία κατάσταση αποκαλούμενη «σύνδρομο στοματικής αλλεργίας» (ΣΣΑ). Αυτή η κατάσταση προκαλείται από μόρια που βρίσκονται στους καρπούς δέντρων που είναι παρόμοια με τα αλλεργιογόνα γύρης όπως το μείζον αλλεργιογόνο γύρης Βετ v 1. Αυτά τα μόρια τείνουν να καταστραφούν με το μαγείρεμα, το οποίο μπορεί να μειώσει την αλλεργική δράση των καρπών και των σπόρων για αυτούς τους αλλεργικούς καταναλωτές.
Οι αντιδράσεις στους καρπούς και τους σπόρους μπορούν επίσης να εμφανιστούν ως συνέπεια κρυμμένων συστατικών ξηρών καρπών ή των ιχνών ξηρών καρπών και ορισμένων σπόρων που εισάγονται κατά το χειρισμό τροφίμων ή επεξεργασίας. Κατά συνέπεια οι ξηροί καρποί και οι σπόροι δέντρων έχουν συμπεριληφθεί στο παράρτημα IIIa της οδηγίας σήμανσης τροφίμων της ΕΕ. Τα παρακάτω (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων επ’ αυτών) πρέπει να δηλωθούν σε μια ετικέτα εάν έχουν συμπεριληφθεί σκόπιμα σε ένα τρόφιμο:

Πίνακας ξηρών καρπών και τροφίμων που περιέχουν ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί (αποφλοιωμένα φρούτα συμπεριλαμβανομένων των φυστικιων)
Συστατικά που περιέχουν ξηρούς καρπούς (μπορεί να μην είναι αλλεργιογόνα)
Παραδείγματα έτοιμων φαγητών που μπορεί να περιέχουν (υπολέιμματα από) ξηρούς καρπούς
Φυστίκια
Φυστικέλαιο
Ψωμί και προϊόντα αροποιίας
Φουντούκια
Φουντουκέλαιο
Προϊόντα ζαχαροπλαστικής (συμ. πίτες)
Καρύδια
Καρυδέλαιο
Κέικ και μίγματα κέικ
Πεκάν
Λάδι καρύδας
Ζύμες (διάφορες)
Φυστίκια Βραζιλίας
Αμυγδαλέλαιο
Σοκολάτα και καραμέλες
Καρύδες
Λικέρ ξηρών καρπών
Σάλτσες σαλάτας
Αμύγδαλα
Σούπες
Μακαντάμια
Ζυμαρικά βασιζόμενα σε αβγό
Καρύδια πεύκων
Σάλτσες
Κάσιους
Τρόφιμα ευκολίας
Κρέμες
Πουτίγκα
Φλανς
Παγωτό

πηγή

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: