Περίσσεψε κρέας;
18/12/2011
Τι ξέρετε για το ασβέστιο (Ca);
18/12/2011

Σας αρέσει η πιπερόριζα; Είναι αυτή που ονομάζουμε ‘τζίντζερ’ στα Νεο€λληνικά

Σχετικά με την πιπερόριζα

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Η πιπερόριζα

Αν σας αρέσει η πιπερόριζα ( που οι νεο Ελληνες την γνωρίζουν ως τζίντζερ ) και αν ανήκετε σ’ αυτούς που την βάζουν σε φαγητά ή γλυκίσματα, τότε γνωρίζετε πως όταν την αγοράζετε από τα μανάβικα έχει τέτοιο μέγεθος που πάντα περισσεύει και πολλές φορές πετιέται.
Κι επειδή τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε πολύ μικρή ποσότητα, όταν αγοράζετε πιπερόριζα κόψτε όση θα χρειαστείτε και με ότι περισσέψει, κόψτε σε λεπτά ραβδιά και βάλτε στην κατάψυξη. Ετσι, όταν θα χρειαστεί να βάλετε σε φαγητό ή γλυκό θα έχετε την ποσότητα που θέλετε. Και ο καλύτερος τρόπος να την προσθέσετε στο φαγητό ή γλύκισμα όταν την βγάλετε από την κατάψυξη είναι με την πρέσα του σκόρδου
* Η πιπερόριζα που περισσεύει, μπορεί να προστεθεί στο  μπλέντερ μαζί με άλλα φρούτα που θα φτιάξετε χυμό

Λίγα για την πιπερόριζα

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ (παλαιότερη ελληνική ονομασία ζιγγίβερη ή ζιγγίβερις < αρχ. ελ. ζιγγίβερις – αρχ. ινδ. γλώσσα Πάλι सिंगिवेर, σανσκριτικά शृंगवेर – αγγλ. ginger, γαλλ. gingembre, γερμ. Ingwer, ιταλ. zenzero) είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale (Ζιγγίβερις η φαρμακευτική) η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά. Το είδος αυτό δίνει το όνομα στην ομάδα φυτών Zingiberaceae, της οποίας άλλα γνωστά μέλη είναι το καρδάμωμο (κακουλέ), ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα), η γκαλάνγκα κλπ.

Η καλλιέργεια της πιπερόριζας ξεκίνησε αρχικά στη Νότια Ασία, αλλά είναι διαδεδομένη και στην Ανατολική Αφρική και επίσης στην Καραϊβική. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, την ιατρική και στην αρωματοποιία, ενώ παράλληλα χρησιμοποείται και για λατρευτικούς σκοπούς.

Η προέλευση της λέξης τζίντζερ είναι αντιδάνειο από το αγγλικό όνομα του μπαχαρικού, προερχόμενο αρχικά από την Ταμίλ γλώσσα: ίντζι βερ (இஞ்சி வேர்). Ο βοτανικός όρος για τη ρίζα στην Ταμίλ γλώσσα είναι βερ (வேர்) έτσι ονομάζεται ρίζα ίνζι ή ίνζι βερ.  Η ελληνική ζιγγίβερις συναντάται ως ginginer στη μεσαιωνική λατινική και εν συνεχεία στην παλιά αγγλική gingifere, την οποία ύστερα η γαλλική ονομάζει gingembre και καταλήγει στα αγγλικά ginger πηγή

loading...

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: