Τα βασικά υλικά για τα μαλλιά
Περιποίηση μαλλιών τα 4 βασικά υλικά
22/09/2017
Ελα να μάθεις τι άλλο θα κάνεις με το σκαμνί
Το σκαμνί είναι μόνο για να κάθεσαι; Σου έχουμε κι άλλες χρήσεις
22/09/2017

Λίγα για τον Δίανθο (Γαριφαλλιά)

Μάθε για τον Δίανθο (Γαριφαλλιά)

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Κοινή ΟνομασίαΓαριφαλλιά
Βοτανική-Λατινική ΟνομασίαDianthus caryophyllus
ΓένοςΔίανθος (Dianthus)
ΟικογένειαΚαρυοφυλλοειδή(Caryophyllaceae)
ΤάξηΚαρυοφυλλώδη (Caryophyllales)

Ο Δίανθος, (επίσημη ονομασία), κοινώς “γαριφαλιά”ή γαρυφαλλιά (π.χ. Δίανθος ο καρυόφυλλος, Dianthus caryophyllus), είναι πολυετές, αγγειόσπερμο, ποώδες, όμορφο, εύοσμο καλλωπιστικό φυτό που ανήκει στο γένος Δίανθος και στην οικογένεια των Καρυοφυλλοειδών. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα και είναι από τα πιο παλιά καλλωπιστικά φυτά. Το άνθος της γαριφαλιάς ονομάζεται γαρίφαλο, ή γαρύφαλλο.

Περιγραφή

Είναι φυτό με πυκνή βλάστηση και φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα και λογχοειδή. Οι ρίζες του είναι δυνατές και διεισδύουν βαθιά στο έδαφος.
Τα άνθη της γαριφαλιάς, είναι πολύχρωμα, έχουν ωραίο άρωμα και 5 σέπαλα που σχηματίζουν σωλήνα.
Η γαριφαλιά καλλιεργείται ευρέως, περισσότερο από 2.000 χρόνια, την αναφέρει ακόμα και ο Θεόφραστος στο έργο του «Περί φυτών ιστορίαι». Σήμερα συνεχίζεται η καλλιέργειά της στις περιοχές της Μεσογείου, στην Ασία, τη βόρειο Αμερική και σε εύκρατες ή υποτροπικές περιοχές της Αφρικής. Πρόγονος της γαριφαλιάς θεωρείται ένα άγριο αρωματικό είδος της δυτικής Μεσογείου που απαντάται σε βραχώδεις περιοχές της Σικελίας, Σαρδηνίας και Γιβραλτάρ.

Ποικιλίες

Κοινά γαρύφαλλα «γαρύφαλλα των ανθοκόμων»
Ποικιλία που μπορεί να έχει πολλαπλή ανθοφορία όλο τον χρόνο. Σημαντικό είναι να μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Πολλαπλασιάζονται με σπόρους ή μοσχεύματα.
Ποικιλίες ετησίων
Γαρύφαλλα με ταχεία ανάπτυξη. Θέλουν προστατευμένο περιβάλλον. Σπέρνονται στις αρχές του χρόνου και τα μεταφυτεύουμε τον Μάιο.
Το γαρύφαλλο Mignardise
Ποικιλία γαρυφάλλων πανέμορφη θαυμάσια για διακόσμηση σε βραχόκηπους, νησίδες, πρασιές, αναπτύσσεται σε χώματα αφράτα χωρίς υγρασία.
Τα γαρύφαλλα των ποιητών Dianthus barbatus
Πολυετές φυτό. Χρησιμοποιείται για διακόσμηση κήπου και μπορντούρας . Καλλιεργείται σε φωτεινές τοποθεσίες και πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα.
Το γαρίφαλο της Κίνας –Dianthus chinensis

Ετήσιο φυτό. Kατάλληλη ποικιλία για διακόσμηση κήπων, μικρότερη της κοινής, που βγάζει μικρά πολύχρωμα άνθη, συνήθως άοσμα, και καλλιεργείται σε γλάστρες για καλλωπιστικούς σκοπούς ή φυτεύεται σε μεριές του κήπου που τις βλέπει ο ήλιος. Σπέρνεται την άνοιξη και ανθοφορεί τον Ιούνιο. Η ποικιλία των ανθέων της σε χρώματα είναι μεγάλη.

Φροντίδα

loading...

Είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό και στελέχη του μπορούν να διατηρηθούν σε βάζα για αρκετό χρόνο. Σε ύψος φτάνει περίπου τα 60 εκατοστά.
Για την ανάπτυξή της χρειάζεται φωτεινά, ηλιόλουστα μέρη, ενώ μεγάλη υγρασία δεν ευνοεί το φυτό και σαπίζει. Μεγάλη ζέστη πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να ξεράνει το φυτό και έτσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες -και όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες- χρειάζεται αρκετό πότισμα.
Στο ψύχος είναι ανθεκτική και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Η γαριφαλιά πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και χρειάζεται κορφολόγημα για την αφαίρεση των ξερών ανθών, έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέοι βλαστοί με μεγάλα ωραία άνθη.

Στην Ελλάδα η γαριφαλιά εκτός από κοινό διακοσμητικό φυτό καλλιεργείται και για παραγωγή ανθέων για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η παραγωγή γαρίφαλων καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση και γίνονται και σημαντικές εξαγωγές. Οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Κρήτη, στην Τροιζηνία, στην Μεσσηνία και στην Αττική.

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: