Τι σημαίνει αν δεις αίμα στον ύπνο σου;
Ονειροκρίτης – Τι σημαίνει αν δεις αίμα στον ύπνο σου;
30/06/2017
Ελα να δεις το κόλπο αν λερώσεις το χαλάκι – βίντεο
01/07/2017
Δείτε όλα

Γιούκα – μάθε τα σχετικά για το φυτό

Μάθε σχετικά με τη γιούκα

Η γιούκα

Yucca elephantipe
AGAVACEAE

Υπήρξε εποχή στην Ελλάδα, κυρίως στην δεκαετία του  ’80 (1980 και βάλε) που η γιούκα ήταν πολύ της μόδας. Μα σε σπίτι πήγαινες, μα σε γραφείο πήγαινες, μα σε κατάστημα πήγαινες, μπροστά σου έβλεπες και μια ή περισσότερες γιούκες. Μόδα ήταν όμως και ως φαίνεται πέρασε! Μερικοί που δεν είχαν το φυτό μόνο λόγω μόδας, αλλά λόγω αγάπης στα φυτά και την κηπουρική εν γένει, την κράτησαν και την μεταφύτεψαν στον κήπο τους με αποτέλεσμα το φυτό να μεγαλώσει πολύ και να κάνει και ‘παιδάκια’.

Λίγα για το φυτό

Οταν θα επιλέξετε, προτιμήστε φυτά µε ισχυρό κορµό, χωρίς πληγές, μικρού έως μέτριου ύψους. Να φέρει 2-3 πλάγιες βλαστήσεις σε θέσεις εναλλάξ και κύρια χαµηλά μέχρι το κέντρο, όχι ψηλά (κίνδυνος αποκόλλησης – πλαγιάσµατος – μοναδική βλάστηση).

Τοποθέτηση: Σε θέσεις δροσερές, φωτεινές, ηλιόλουστες. Αποφεύγεται το απ’ ευθείας ηλιακό φως, διατηρείται και έξω σε προφυλαγµένους χώρους, µακριά από ρεύµατα αέρα. Χωρίς πολλές απαιτήσεις φυτό.

Πότισμα: Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλά µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρά. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 μέρες).

Αλλαγή γλάστρας: 

Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουµε τα εξής:

  1. Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουµε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούµε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλάστρας.
  2. Σύροντας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δάχτυλά µας, και το βγάζουµε από τη γλάστρα.
  3. Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω-γύρω µε τα δάχτυλά µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.

Και λίγη Κηπουρική

28/08/2017
Φύτεψε τα αρωματικά βότανα στο συρτάρι

Φύτεψε τα βότανα μέσα στο συρτάρι

Τα παλιά συρτάρια, μη βιαστείς να τα πετάξεις ή να τα κρύψεις στην αποθήκη. Μπορείς μέσα σ' αυτά να φυτέψεις αρωματικά βότανα.
27/08/2017
Πως να φτιάξετε τεράριουμ

Φτιάξτε ένα όμορφο τεράριουμ

Βάλτε τη φύση στο σπίτι ή το γραφείο, φτιάχνοντας ένα τεράριουμ που είναι και μια καλή πρόταση για το δώρο που θέλετε να προσφέρετε.
16/08/2017
Πως θα φυτέψετε τριανταφυλλιές σε γλάστρες δοχεία, ή ζαρντινιέρες

Αν πρόκειται να φυτέψεις τριανταφυλλιές σε δοχεία, γλάστρες ή ζαρντινιέρες

Μάθετε τι πρέπει να κάνετε αν πρόκειται να φυτέψετε τριανταφυλλιές σε δοχεία, ζαρντινιέρες ή γλάστρες.
10/08/2017
Αν φυτέψεις τριανταφυλλιές

Πως θα φυτέψεις καινούργιες τριανταφυλλιές εκεί που ήταν οι παλιές

27/07/2017
Διώξτε τα ζουζούνια από τα φυτά

Απωθήστε τα ζουζούνια από τα φυτά

24/05/2017
Πως κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές

Τριανταφυλλιές – Μάθε πως τις κλαδεύουμε

Θέλεις να το σχολιάσεις;