Πως θα φτιάξετε μάσκα με χένα
Φτιάξτε μάσκα με χένα
01/09/2017
Σε πόσο χρόνο ψήνονται οι διάφορες τροφές στα μικροκύματα
Χρόνος ψησίματος τροφών στα μικροκύματα – πίνακας
01/09/2017

Δάφνη η Ευγενής – laurus nobilis – φυτό αγαπημένο

Δάφνη η Ευγενής - φυτό αγαπημένο

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Η δάφνη (επιστ.: δάφνη η ευγενής, laurus nobilis) είναι αρωματικό φυτό της οικογένειας των δαφνοειδών. Ανήκει στο γένος Δάφνη. Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής. Επίσης, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται και η δάφνη του Απόλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα. Δεν είναι γνωστή η ετήσια παγκόσμια κατανάλωση φύλλων δάφνης. Μόνο από την Ελλάδα εξάγονται περί τους 200 τόνους ετησίως.

Περιγραφή

Αειθαλής θάμνος, συνήθως 2-4 μ. ύψος, που μπορεί όμως να διαμορφωθεί και σε μεγάλο δέντρο. ‘Εχει ορθόκλαδη ανάπτυξη. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, αρωματικά, με λαμπρό πράσινο χρώμα. Τα άνθη του είναι μικρά κιτρινωπά, που βγαίνουν σε μικρές ομάδες Μάρτιο – Απρίλιο. Τα φυτά με θηλυκά άνθη σχηματίζουν το Φθινόπωρο μαύρους καρπούς (σαν μικρές ελιές). 

Τοποθέτηση

Ευδοκιμεί σε συνηθισμένα εδόφη και σε φωτεινές θέσεις, ενώ αναπτύσσεται και στην ημισκιά. Ανθεκτικό φυτό που αυτοφύεται στη χώρα μας, με αντοχή στο κρύο, ξηρασία, παραθαλάσσια μέρη, μόλυνση περιβάλλοντος.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Η πυκνή βλάστηση και το λαμπερό πράσινο φύλλωμά του, σε συνδυασμό με τα μικρά αλλά πολλά λουλούδια του την εποχή της ανθοφορίας.

Χρήση

loading...

Μπορεί να χρησιμοποιείται για μπορντούρα (ελεύθερη ή ψαλιδιζόμενη) ή και για δημιουργία γεωμετρικών σχημάτων. Κατάλληλο και για δεντροστοιχίες (χαμηλές ή ψηλές), αλλά και για μοναχική φύτευση. Βάλτε φύλλα δάφνης στα ντουλάπια με τα τρόφιμα για να γλιτώσετε από τα ζουζούνια. Ρίξτε κλαριά δάφνης στην αποθήκη και το πατάρι και θα γλιτώσετε από τα ποντίκια και τις κατσαρίδες

Κλάδεμα

Ψαλιδίζουμε τις μπορντούρες 2-3 φορές στο διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου, για να διατηρήσουμε το σxήμα που θέλουμε. Την ίδια επέμβαση κάνουμε και στα φυτά που είναι διαμορφωμένα σε γεωμετρικά σχήματα. Αφαιρούμε τους παλιούς ή αδύνατους βλαστούς, καθώς και εκείνους που ξεφεύγουν από το γενικό σχήμα του φυτού, στα μοναχικής φύτευσης φυτό.

Πολλαπλασιασμός

Αύγουστο – Σεπτέμβριο παίρνουμε μοσχεύματα ημιώριμων βλαστών και τα βάζουμε σε κιβώτιο που περιέχει μίγμα τύρφης και περλίτη, σε αναλογία 1:1 σε όγκο, και το οποίο σκεπάζουμε με πλαστικό. Τοποθετούμε το κιβώτιο σε δροσερό – ζεστό μέρος, φροντίζοντας να διατηρείται η υγρασία του.
Η δάφνη πολλαπλασιάζεται και με σπόρο, τον οποίο στρωματώνουμε στο τέλος φθινοπώρου σε μίγμα τύρφης και περλίτη, αναλογίας 1:1 σε όγκο, και το οποίο διατηρούμε σε θερμοκρασία 150 Κελσίου. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε δυο μήνες περίπου.

Φροντίδες

Συχνά ποτίσματα και περιοδικές (κάθε μήνα) λιπάνσεις με πλήρη λιπάσματα, στο διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου, ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη του φυτού και τη δημιουργία πλούσιου, ζωηρού, βαθυπράσινου φυλλώματος. Προσβάλλεται συχνά από κοκκοειδή (μικρά έντομα) και πρέπει να το ψεκάζετε με κατάλληλα εντομοκτόνα.

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: