Εξυπνα κόλπα
100 κόλπα έξυπνα, χρήσιμα, αποτελεσματικά – βίντεο
03/04/2017
Πάσχα η μεγάλη γιορτή
Πάσχα – Εικόνες – προτάσεις – ιδέες – μιας και πλησιάζει η Μεγάλη Γιορτή
04/04/2017

Φτελιά – ένα δέντρο – βότανο με ιστορία και πολλές ιδιότητες

Αγγλική Φτελιά

Ulmus procera, Πτελέα η ψηλή = Ulmus minor var. Atinia, Πτελέα η ελάσσων ποικ. Ατiνια, η Aγγλική φτελιά, Φίτζροϊ, Μελβούρνη, Αυστραλία. By Melburnian (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Η Φτελιά (Ulmus campestris) ή κοινώς και Φτελιάς, Φτιλιάς, Φτελιός, ή βρυσσός, πτελιά, καραγάτσι και στα αρχαία ελληνικά γνωστή ως Πτελέα ή Πτελέη, είναι αυτοφυές φυλλοβόλο δέντρο που ανήκει στο γένος Ulmus. Η φτελιά χαρακτηρίζεται από φύλλωμα πυκνό βαθυπράσινο με παρυφή διπλή οδοντωτή και με βάση έντονα ασύμμετρη.

Στα περισσότερα είδη τα μικρά άνθη εμφανίζονται πριν από την έκπτυξη των φύλλων, νωρίς την άνοιξη. Tα άνθη δεν έχουν ούτε κάλυκα (σέπαλα) ούτε στεφάνη (πέταλα), και δεν παράγουν νέκταρ: επικoνιάζoνται από τον άνεμo. Tα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, μα εκτός αν είναι παρούσα η γύρη από μιαν άλλη φτελιά, οι σπόροι δεν γίνoνται βιώσιμοι. O καρπός της φτελιάς είναι ένας επίπεδος μεμβρανώδης ημιδιάφανoς δίσκος, μεγέθους μικρού κέρματος, που ονομάζεται «σαμάρα», περικλείoντας στη μέση του τον μονό σπόρο.

Η φτελιά είναι κοινό δασικό δέντρο στην Ελλάδα που φτάνει μέχρι τα 30 μ. ύψος. Έχει καφέ κορμό με σκούρο γκρίζο λείο φλοιό ο οποίος έχει ραβδώσεις όταν ωριμάσει. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, πριονωτά, ασύμμετρα στη βάση τους. Τα άνθη του είναι κοκκινωπά σε ομάδες. Η φτελιά το καλοκαίρι παράγει καφεκόκκινους καρπούς, που ο καθένας τους αποτελείται από ένα μόνο σπόρο.Θεραπευτικές ιδιότητες

Όλα τα μέρη του δέντρου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ο φλοιός του είναι στυπτικός, διουρητικός, τονωτικός, εφιδρωτικός και καθαρτικός. Τα φύλλα του είναι καθαρτικά, κατά της αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Χρησιμοποιείται και για τις πεπτικές διαταραχές και μπορεί να προκαλέσει στιγμιαία ανακούφιση στην οξύτητα, τη διάρροια και τη γαστρεντερίτιδα. Εξωτερικά χρησιμοποιείται για την προστασία του δέρματος και για τη θεραπεία του εκζέματος.

Διάφοροι τρόποι χρήσης

Για το έκζεμα παρασκευάστε αφέψημα από το φλοιό του δέντρου χρησιμοποιώντας 50-100 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2-3 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για την οξύτητα και τη δυσπεψία παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 2 κ.τ.τ. σε 100 ml νερού και πίνετε μέχρι 4 φλιτζάνια την ημέρα. Για τη διάρροια παρασκευάστε αφέψημα χρησιμοποιώντας μια χούφτα κομματιασμένης φλούδας σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 3-4 φορές την ημέρα.

Τρόποι παρασκευής βοτάνων

Φτιάξτε έγχυμα

Για το έγχυμα χρησιμοποιούμε τα φύλλα ή τα άνθη των φυτών.
Βάζουμε το φυτό σε ένα ποτήρι και γεμίζουμε με βραστό νερό. Το αφήνουμε περίπου για 10 λεπτά και μετά σουρώνουμε.
Πίνεται κρύο ή ζεστό.

Φτιάξτε αφέψημα

Το αφέψημα γίνεται συνήθως με το βράσιμο των πιο ανθεκτικών μερών του βοτάνου, όπως ρίζες και κλωνάρια. Δεν είναι σπάνιο βέβαια και η προσθήκη φύλλων και λουλουδιών.
Βάλτε τα βότανα σε μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι και ρίξτε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Σιγοβράστε για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ελαττωθεί το νερό στο 1/3 και κατόπιν σουρώστε.
Ορισμένα βότανα έχουν άλλες απαιτήσεις βρασμού γι΄αυτό πρέπει να είστε προσεχτικοί στις αναγραφόμενες οδηγίες
Πίνεται κρύο ή ζεστό.

loading...
Οι καλύτερες ώρες για να πιείτε το αφέψημα που θα φτιάξετε

Το πρωί νηστικοί: Τα αποτοξινωτικά, τα καθαρτικά, τα διουρητικά, τα επουλωτικά του στομάχου και του εντέρου και τα αντιπαρασιτικά του εντέρου.

Ώρες 10:00 ή 16:00: Δυο ώρες πριν από τα γεύματα. Τα προστατευτικά του ήπατος, τα αντιρευματικά, τα αντισηπτικά, τα αντιβηχικά, τα καρδιοτονωτικά, τα βοηθητικά στις αγωγές της περιόδου.

20 λεπτά πριν από γεύματα: Τα τονωτικά, τα αντιόξινα, όσα βοηθούν στις περιπτώσεις έλλειψης μεταλλικών αλάτων.Μετά τα γεύματα: Τα χωνευτικά, τα καταπραϋντικά, τα αντιόξινα, τα αντιζυμωτικά και τα βοηθητικά για την αποβολή των εντερικών αερίων.

Πριν κοιμηθείτε: Τα καταπραϋντικά, τα καθαρτικά, τα καρδιοτονωτικά, τα ροφήματα που βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.

Φτιάξτε Βάμμα

Για την παρασκευή βάμματος τοποθετούμε το βότανο σε αλκοόλ.
Πιο αναλυτικά:

  • Βάλτε το βότανο σε μια γυάλινη κανάτα και περιχύστε με οινόπνευμα, μέχρι να σκεπαστούν.
  • Αφήστε για 10-15 ημέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, ανακινώντας κάθε 2 μέρες.
  • Σουρώστε το υγρό που έχει μείνει και αποθηκεύστε το σε σκούρα γυάλινα βάζα.

Προσοχή! Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φωτιστικό οινόπνευμα και να είστε προσεχτικοί με την δοσολογία.

Φτιάξτε Κατάπλασμα

Για την παρασκευή καταπλάσματος χρησιμοποιείται ο πολτός του φυτού αποκλειστικά για εξωτερική χρήση.

Σιγοβράστε το βότανο ή τα βότανα για περίπου 2 λεπτά. Σουρώστε το υγρό που περισσέυει και αλείψτε την πάσχουσα περιοχή.

Να μην χρησιμοποιείται σε δέρμα με ανοιχτή πληγή.

Φτιάξτε χυμό

Ο χυμός του φυτού παράγεται είτε πολτοποιώντας το φυτό σε γουδί είτε χρησιμοποιώντας μίξερ.

Φτιάξτε Εμβρεγμα

Υπάρχουν δύο τύποι εμβρέγματος: το ψυχρό και το θερμό.

Για την παρασκευή, ρίχνουμε τα φαρμακευτικά μέρη του φυτού μέσα σε νερό ώστε να διαλυθούν τα συσταικά του. Κατόπιν στραγγίζουμε και παίρνουμε το υγρό.

Ο χρόνος παραμονής του φυτού μέσα στο νερό ποικίλει ανάλογα με το φυτό. Κάποια φυτά χρειάζονται απο μερικές ώρες, ενώ άλλα μέχρι και μέρες.

Το νερό για το ψυχρό έμβρεγμα είναι κρύο ενώ για το θερμό είναι χλιαρό.

πηγή: giatrosofia.com

Διαφήμιση

loading...

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: