φελλός
Βάλε τον φελλό κάτω από την πόρτα
13/01/2014
λουλούδια
Φτιάξε όμορφα λουλούδια με ύφασμα
14/01/2014

Το τσάι του βουνού κάνει καλό

τσάι

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Όλοι γνωρίζουμε το κλασικό τσάι του βουνού, το οποίο παλαιότερα δεν έλειπε από κανένα σπίτι και ήταν το πρώτο αφέψημα το οποίο έφτιαχνε κάποιος για το κρυολόγημα. Αυτό το εύγευστο αφέψημα, λοιπόν, το οποίο φύεται άφθονο στα ελληνικά βουνά, κατακτά σιγά σιγά τη θέση του και επιστημονικά, ανάμεσα στα ευεργετικά για τον οργανισμό μας ροφήματα.

Το τσάι του βουνού έχει ευεργετική επίδραση στα κρυολογήματα, στις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού και καταπολεμά τη δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές.

Επίσης, στο τσάι του βουνού αποδίδονται και άλλες ιδιότητες, αφού θεωρείται:

  • Αντισπασμωδικό
  • Αναλγητικό
  • Επουλωτικό
  • Αντιοξειδωτικό
  • Αγχολυτικό

Το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών όπως φλαβονοειδή, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή, μονοτερπένια. Γι’ αυτό το λόγο, τα τελευταία χρόνια το τσάι του βουνού έχει μπει κάτω από το μικροσκόπιο της επιστήμης, με στόχο να εξακριβωθεί η θετική του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχουν ήδη εκπονηθεί εργαστηριακές μελέτες για την ευεργετική επίδραση που έχει το τσάι του βουνού, από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μελέτη του υποστηρίζει ότι τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν προληπτικά στην οστεοπόρωση, καθώς προστατεύουν από την απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.
τσάι
Επιπροσθέτως, γερμανικές μελέτες υποστηρίζουν πως το τσάι του βουνού μπορεί να προστατεύει έναντι της νόσου του Αλτσχάϊμερ.

Το τσάι του βουνού, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη τσαγιού, δεν έχει διεγερτική δράση και μπορεί άνετα να καταναλώνεται και το βράδυ πριν από τον ύπνο.

Για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις ευεργετικές του ιδιότητες θα πρέπει να γνωρίζουμε και να δώσουμε προσοχή στον σωστό τρόπο παρασκευής του. Έτσι, θα πρέπει πρώτα να βράσουμε το νερό και λίγο πριν φτάσει στο τέλος του βρασμού και κοχλάσει, να το αποσύρουμε από την εστία και να ρίξουμε μέσα το τσάι του βουνού κι αφού το αφήσουμε για 3-4 λεπτά, κατόπιν το σουρώνουμε και θα έχουμε το ευεργετικό αφέψημά μας

loading...

υγeia24

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

1 Comment

  1. […] μας ροφήματα…. Περισσότερα (adsbygoogle = window.adsbygoogle || […]

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: