Τονωτικό προσώπου με βερίκοκα
01/10/2011
Επικίνδυνα σκουλαρίκια – ΠΡΟΣΟΧΗ –
01/10/2011
Δείτε όλα

Πόσα ξέρετε για τον Ξυλόθρουμπο;

Ξυλόθρουμπος – Onosma heterophyllum

Ανήκει στην οικογένεια Boraginaceae. Είναι πολυετής πόα, ύψους έως 50 εκ. Καλύπτεται από αδρό τρίχωμα. Έχει φύλλα εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, μακρόστενα (έως 8 εκ.). Τα άνθη διατάσσονται σε ταξιανθία που σχηματίζεται από 1-2 κύματα. Η στεφάνη είναι κίτρινη, κυλινδρική και καταλήγει σε πέντε μικρούς λοβούς. Βρίσκεται σε πετρώδεις, ξηρές και φωτεινές θέσεις, από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα υψόμετρα. Είναι βαλκανικό είδος, αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα.

Ξυλόθρουμπος – Onosma frutescens

65xilothroumpos3.jpg (47445 bytes)Ανήκει στην οικογένεια Boraginaceae και είναι πολυετής μικρός θάμνος, με ανερχόμενους βλαστούς ύψους έως 20 εκ. Καλύπτεται από σκληρές, μακριές και κοντές τρίχες. Έχει φύλλα αντωοειδή ή λογχοειδή, εναλλασόμενα. Τα άνθη διατάσσονται σε βοστριχοειδή κύματα. Ο κάλυκας διαιρείται ως τη βάση σε πέντε γραμμοειδείς λοβούς. Η στεφάνη είναι σχεδόν κυλινδρική, με πέντε πολύ μικρούς λοβούς και έντονα χρωματισμένη, κίτρινη στο κάτω μέρος, πορτοκαλί ή κόκκινη στην κορυφή. Βρίσκεται σε βραχώδεις και πετρώδεις θέσεις, κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα.

Είναι ενδημικό της Α Μεσογείου και απαντάται στη Ν ηπειρωτική Ελλάδα. Στη Μάνη έχει εντοπισθεί στα Λουκάδικα, στο Κουρνό, στη Κυπάρισσο, στις λάκες του Σαγγιά, στο Πολυάραβο κλπ.

loading...

Θέλεις να το σχολιάσεις;