Μοδάτο 1950 – 4 –
11/09/2013
Μ ένα κουμπί και ένα λαστιχάκι
11/09/2013

Μεσογειακή διατροφή

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε, ότι η μεσογειακή διατροφή, συμβάλλει στη μακροζωία και αποτελεί «σύμμαχο» του οργανισμού για την καταπολέμηση και την πρόληψη μιας σειράς παθήσεων. Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και για το μυαλό μας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, δηλαδή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια.

Η έρευνα, από το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Έξετερ, είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση προηγούμενων μελετών σχετικά με τα οφέλη που έχει η μεσογειακή δίαιτα για τον εγκέφαλο.

»Φάτε όπως οι Έλληνες: Το μεσογειακό φαγητό είναι τόσο νόστιμο και θρεπτικό», αναφέρει η εφημερίδα »Dailymail» σε σχετικό ρεπορτάζ της.

Τα καλά νέα όμως που αφορούν τη μεσογειακή διατροφή δεν τελειώνουν εδώ: Τον περασμένο μήνα μια νέα μελέτη έδειξε ότι η ίδια δίαιτα, θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων που οφείλονται σε γενετική προδιάθεση.

Μια ομάδα των ερευνητών ανέλυσε 12 προγενέστερες μελέτες. Στις 9 από τις 12 μελέτες, φάνηκε ότι η αυστηρή προσήλωση σε μια μεσογειακή δίαιτα, συνδέεται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες, χαμηλότερα ποσοστά έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της μεσογειακής δίαιτας.

Ωστόσο, για την ήπια γνωστική εξασθένηση (πρόκειται για ένα στάδιο πριν από την Alzheimer ή την άνοια), όπου κάποιος μπορεί να βιώνει κάποιες γνωστικές δυσκολίες, τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν αντιφατικά.

loading...

H επικεφαλής της έρευνας Η. Λουρίδα, δήλωσε: »Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο νόστιμη και θρεπτική, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της γήρανσης του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο της άνοιας».

»Παρότι η σύνδεση ανάμεσα στην υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου άνοιας δεν είναι νέα, η μελέτη μας είναι η πρώτη μελέτη που έχει αναλύσει συστηματικά όλα τα υπάρχοντα στοιχεία», συνέχισε.
Διατροφή για γερό στομάχι

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο »American Journal of Clinical Nutrition», η μεσογειακή διατροφή, εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη που έχει για την υγεία, αποτελεί και »ασπίδα» του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο του στομάχου που αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Οι ερευνητές, προτού καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, μελέτησαν δεδομένα από 485.000 Ευρωπαίους, που είχαν συγκεντρώσει στο παρελθόν στο πλαίσιο μελέτης για την σχέση διατροφής και καρκίνου.
Το κόκκινο κρασί κάνει καλό όταν καταναλώνετε με μέτρο.

Από την μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι όσο πιο φανατικός οπαδός της μεσογειακής διατροφής ήταν κάποιος, τόσο μικρότερο κίνδυνο αντιμετώπιζε να προσβληθεί από καρκίνο του στομάχου.

Η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και δημητριακά, ωφελεί τον οργανισμό παρέχοντας του φυτικές ίνες που είναι χρήσιμες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον έχει αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή συμβάλλει στην καταπολέμηση των βλαβερών ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για την γήρανση του οργανισμού και ενοχοποιούνται για την πρόκληση πολλών παθήσεων.
Προστασία από το διαβήτη

Μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησαν Έλληνες και Ιταλοί ερευνητές έδειξε ότι η Μεσογειακή διατροφή, στο πλαίσιο μιας δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες, μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2.
Οι σαλάτες δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.

Οι ερευνητές στο πλαίσιο της έρευνας τους μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 22.300 Ελλήνων, από τους οποίους οι 2.330 εμφάνισαν διαβήτη σε μια περίοδο 11 ετών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, αντιμετώπιζαν 12% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη.
Η πυραμιδα της μεσογειακής διατροφής.

Οι κανόνες της μεσογειακής διατροφής

Στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και τα φρούτα.

– Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα αποτελεί τη βασική πηγή λιπαρών.
– Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (και ιδανικά 2 ως 3) ψαριά.
– Καταναλώνετε πουλερικά και γαλακτοκομικά σε μέτριες ποσότητες και περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος.
– Πίνετε κρασί με μέτρο (εκτός αν σας έχει συμβουλεύσει γιατρόuς να το αποφεύγετε)
– Τα λαδερά αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.
Υγεία24

20130911-153824.jpg

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: