Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η γιαούρτι με μούχλα στα Carrefour
04/05/2012
Φτιάξτε μάσκα για σύσφιξη
04/05/2012

Ζήστε πράσινα – Ζήστε οικολογικά

Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αποτελεί την πιο σημαντική, ίσως, πρόκληση αυτής της γενιάς. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε. Κάθε μέρα πρέπει να γινόμαστε περισσότεροι, όσοι θέλουμε να βοηθήσουμε να μειωθούν οι εκπομπές CO2 και να αντιμετωπιστούν άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Τι μπορούμε να κάνουμε:

 • Εξοικονομούμε ενέργεια και νερό. Η καύση ορυκτών καυσίμων, για να θερμάνουμε τα σπίτια μας ή να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια απελευθερώνει CO2, στην ατμόσφαιρα. Το CO2 προκαλεί κλιματικές αλλαγές. Η ενέργεια, που χρησιμοποιούμε, για να θερμάνουμε τα σπίτια μας, είναι πιθανόν να αποτελεί τη βασικότερη αιτία των κλιματικών αλλαγών. Το 80% της συνολικής ενέργειας, που καταναλώνει ένα σπίτι, πηγαίνει στη θέρμανση των χώρων και στο ζέσταμα του νερού. Έτσι, αυτός ο τομέας είναι μια καλή αρχή.
 • Χαμηλώνουμε το θερμοστάτη μας. Αν χαμηλώσουμε κατά 1ο C το θερμοστάτη μας θα μειώσουμε τις εκπομπές CO2, καθώς και τους λογαριασμούς μας μέχρι και 10%.
 • Αγοράζουμε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, που κατατάσσονται, στην κατηγορία A ή παραπάνω. Η κατάταξη κάθε συσκευής βρίσκεται, στην ενεργειακή ετικέτα και πρέπει, πάντοτε, να την ψάχνουμε, να την απαιτούμε και να κάνουμε τις αγορές μας, με αυτό το κριτήριο. Επίσης, η ενεργειακή ετικέτα μας πληροφορεί και για την ποσότητα του νερού, που καταναλώνουν οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε τις συσκευές μας, με βάση αυτές τις δύο πολύτιμες και άκρως σημαντικές πληροφορίες.
 • Προσέχουμε το ψυκτικό, που περιέχει το ψυγείο μας. Τα ψυγεία που κυκλοφορούν, στην αγορά έχουν δύο τύπους ψυκτικών. Τα πρώτα έχουν εμπορική ονομασία R134a και περιέχουν υδροφθοράνθρακες( HFCs) που είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου. Οι ρύποι αυτοί είναι 11.700 φορές πιο καταστροφικοί για το παγκόσμιο κλίμα από το διοξείδιο του άνθρακα. Το δεύτερο είδος ψυκτικού είναι το ισοβουτάνιο με εμπορική ονομασία R600a και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η τεχνολογία αυτή ονομάστηκε Greenfreeze και δεν επιβαρύνει ούτε το στρώμα του όζοντος ούτε το παγκόσμιο κλίμα. Η τεχνολογία Greenfreeze αναπτύχθηκε χάρη στην Greenpeace και η ανάπτυξη της επιβραβεύτηκε με το Βραβείο Όζοντος των Ηνωμένων Εθνών το 1997. Σήμερα, πάνω από 100 εκατομμύρια ψυγεία τύπου Greenfreeze κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.
Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής;
Φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό R600a
Ψυκτικό που απειλεί το κλίμα R134a
 • Βελτιώνουμε τη μόνωση του σπιτιού μας, εάν κλείσουμε τις «τρύπες» στο σπίτι μας, από τις οποίες μπορεί να χάσουμε ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας του σπιτιού μας. Τέτοιες τρύπες μπορεί να υπάρχουν, στα παράθυρά μας, και στις εξωτερικές πόρτες (να μην κλείνουν καλά, να μην έχουν διπλά τζάμια, να έχουν κενά στα κουφώματα κ.λπ.), στη στέγη μας (να μην έχουμε μόνωση και να χάνεται θερμότητα), στην ταράτσα μας, στο ταβάνι μας, στο πάτωμά μας, στο τζάκι μας (να μην έχει κατασκευαστεί, σωστά και να χάνουμε θερμότητα από αυτό). Το κόστος μιας καλής μόνωσης του σπιτιού μας μπορεί να μας φαίνεται υψηλό. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι, μέσα σε λίγα χρόνια, αυτό το κόστος θα αποσβεστεί, από την εξοικονόμηση της ενέργειας, που θα καταναλώνουμε και από τη μείωση των λογαριασμών μας, είτε για το ηλεκτρικό ρεύμα, είτε για το πετρέλαιο, είτε για το φυσικό αέριο. Και φυσικά, θα μειώσουμε τις εκπομπές CO2.
 • Αγοράζουμε προϊόντα, που εξοικονομούν νερό. Το καζανάκι της τουαλέτας μας μπορεί να ρίξει μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα νερού, το τηλέφωνο του ντους μας, μπορεί να ξοδεύει περισσότερο ή λιγότερο νερό, για να κάνουμε ντους. Η βρύση στο μπάνιο ή στο νεροχύτη μας μπορεί να σπαταλήσει νερό, για να κάνουμε την ίδια δουλειά, που θα μπορούσαμε να κάνουμε, με λιγότερο νερό. Μερικές συμβουλές:
 • Διορθώνουμε κάθε βρύση, που στάζει.
 • Τοποθετούμε, στο καζανάκι μας, ένα μηχανισμό, που διασφαλίζει ότι μπορούμε να επιλέξουμε μεγάλη ή μικρή ροή νερού. Έτσι, θα μειώσουμε την ποσότητα του νερού, που ρίχνει το καζανάκι μας, στην τουαλέτα.
 • Προτιμούμε να κάνουμε ντους, αντί να γεμίζουμε τη μπανιέρα, για να μουλιάσουμε. Το νερό, με το οποίο γεμίζει μια μπανιέρα, είναι αρκετό, για 3 ντους.
 • Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, κλείνουμε τη βρύση. Δε χρειάζεται να σπαταλάμε νερό, αφήνοντας τη βρύση να τρέχει, χωρίς λόγο.
 • Το νερό, από το ντους μας, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, για σφουγγάρισμα.
 • Το νερό, από το πλύσιμο των λαχανικών μας, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, για να ποτίσουμε τα λουλούδια μας.
 • Πλένουμε τα μπαλκόνια μας, χρησιμοποιώντας κουβάδες και όχι λάστιχο.

Νερό
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Η ποσότητα του νερού είναι συγκεκριμένη και όσο περισσότερο ξοδεύουμε, ή σπαταλάμε, ή μολύνουμε, τόσο γρηγορότερα θα παρουσιαστεί έλλειψη.
Η εξοικονόμηση νερού μπορεί να προστατέψει την άγρια πανίδα, όπως τα πουλιά και τα ψάρια, που ζουν σε ποτάμια και λίμνες. Μπορεί να προστατέψει τη χλωρίδα του πλανήτη μας, καθώς χωρίς νερό δεν υπάρχει βλάστηση καθώς και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Εξοικονόμηση νερού
Το νερό είναι ένα αγαθό, που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Το δικαίωμα των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση, στο πόσιμο νερό και στις συνθήκες υγιεινής, αναγνωρίστηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2002, από τον Ο.Η.Ε. Η πρόσβαση ανθρώπων, σε καθαρό νερό, διασφαλίζει και τις συνθήκες υγιεινής.
Σήμερα 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση, σε ασφαλές, πόσιμο νερό και σε συνθήκες υγιεινής. 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά, από ασθένειες, που συνδέονται με την έλλειψη πόσιμου νερού και υγιεινής. Το 2025, τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της γης θα ζουν, σε δύσκολες συνθήκες, όσον αφορά την πρόσβαση στο νερό, η οποία αποτελεί βασικό συντελεστή της δημόσιας υγείας, της προσωπικής αξιοπρέπειας και ολοκλήρωσης του ανθρώπου.

loading...

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: