Βάλε άμμο για να γλιτώσεις την κάπνα
12/07/2014
οι χρήσιμες φλούδες του πορτοκαλιού
Οι φλούδες του πορτοκαλιού είναι χρήσιμες
12/07/2014

Γιατροσόφια: Χαμομήλι

περί χαμομηλιού

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Χαμομήλι (ματρικάρια το χαμαίμηλο)

Μονοετής πόα της οικογένειας των συνθέτων ή κομποζιτών (δικοτυλήδονα), κοινότατο είδος σε καλλιεργούμενους και χέρσους αγρούς σε ολόκληρη στην Ελλάδα.

Έχει φύλλα πολύ σχισμένα, σε τμήματα προμήκη και λεπτά, σχεδόν τριχοειδή· τα άνθη σχηματίζουν μοναχικά κεφάλια, με γλωσσοειδή λευκά ανθίδια, γύρω από τον κίτρινο, κωνικό-προεξέχοντα ταξιανθικό δίσκο, που είναι σχηματισμένος από μικρά σωληνοειδή άνθη.

Το χαμομήλι είναι φυτό εύοσμο, με άνθη πολύ αρωματικά, που χρησιμεύουν για την παρασκευή αφεψήματος με καταπραϋντικές ιδιότητες.

Άλλο είδος χαμομηλιού είναι το λεγόμενο ρωμαϊκό, η ανθεμίδα η ευγενής, πολυετής πόα, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ματρικάρια. Τα φύλλα είναι αρωματικά, ελαφρά χνουδωτά, πολύ σχισμένα, αλλά με κοντά τμήματα· τα περιφερειακά άνθη των κεφαλίων είναι λευκά, ενώ του δίσκου είναι σωληνοειδή κίτρινα. Περιέχει τις ίδιες φαρμακευτικές ουσίες του κοινού χαμομηλιού αν και στην ανθεμίδα είναι περισσότερες οι πικρές.

Από τα κεφάλια και των 2 ειδών παρασκευάζουν αφεψήματα, ρευστά εκχυλίσματα, αποστάγματα· όλα τα παρασκευάσματα έχουν κοινές ιδιότητες: καταπραϋντικές, αντισπαστικές και τονωτικές της πέψης· το απόσταγμα έχει θεραπευτικές ιδιότητες επί των τοπικών φλογώσεων.

Εκτός από το χ. υπάρχουν και δύο άλλα φυτά, που χαρακτηρίζονται ως αγριοχαμομήλι. Πρόκειται για την πουλκιαρία τη δυσεντερική και την ανθεμίδα την κοτούλα, και τα δύο της οικογένειας των συνθέτων. Το πρώτο είναι πόα με βλαστό ύψους 20-60 εκ., όρθιο και χνουδωτό και φύλλα χνουδωτά επίσης ωοειδή και κυματιστά. Ο καρπός του είναι τριχωτό αχαίνιο. Φυτρώνει σε έλη και υγρούς τόπους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το δεύτερο είναι επίσης πόα, με δυσάρεστο άρωμα. Έχει ύψος 20-50 εκ., με διακλαδώσεις προς τα πάνω και καρπό αχαίνιο. Φυτρώνει σε χέρσα και καλλιεργούμενα χωράφια, σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ασία και τη βόρεια Αφρική.

loading...

[showad block=8]

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: