τα σουτιέν
Για να μη χάνουν τα σουτιέν τη φόρμα τους
13/07/2014
γυάλισε τα σωστά
Ο σωστός τρόπος να γυαλίσεις τα παπούτσια σου
13/07/2014

Γιατροσόφια: Λεβάντα

lavandula spica

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Η λεβάντα χρησιμοποιείται ως γιατροσόφι στον πονοκέφαλο και κατά της νευρικής εξάντλησης

Η λεβάντα είναι είδος δικοτυλήδονου, φρυγανώδους φυτού της οικογένειας των χειλανθών ή λαμπιατών.

Η επιστημονική ονομασία του είναι Lavandula spica.

Πρόκειται για πολύκλαδο θάμνο που φτάνει σε μέγιστο ύψος τα 45 εκ.

Η λεβάντα διαθέτει γραμμοειδή, λογχοειδή, σχεδόν άμισχα φύλλα, ενώ τα ιώδη άνθη της σχηματίζουν κυλινδρικούς στάχυς που προστατεύονται από πλατιά βράκτια και από μικρά παράνθια φύλλα που πέφτουν εύκολα. Έχει σωληνοειδή στεφάνη, η οποία είναι δίχειλη, με το πάνω χείλος δίλοβο και το κάτω τρίλοβο και με όχι πολύ εμφανείς λοβούς.

Συναντιέται ημιαυτοφυές σε ξηρούς πετρώδεις τόπους στην Ελλάδα, κυρίως στις Κυκλάδες, στη Λακωνία και στην Αργολίδα.

Ολόκληρο το φυτό αναδίδει ένα ευχάριστο άρωμα, που οφείλεται στο αιθέριο έλαιο γνωστό ως λεβάντα. Το έλαιο αυτό, εκτός από την αρωματοποιία, χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική, στη βιομηχανία βερνικιών και στην ιατρική ως αντισπασμωδικό.

loading...

Άλλα είδη λεβάντας είναι η λεβαντα. η αμβροτανοειδής της Μαδέρας και η λεβάτα η οδοντωτή της Ιβηρικής χερσονήσου.

Στη Γαλλία καλλιεργούνται σε μεγάλη κλίμακα (κυρίως στην Προβηγκία) υβρίδια της λεβάντας της γνήσιας (Lavandula vera) για τη βιομηχανική εξαγωγή του αιθέριου ελαίου.

Παρόμοιες καλλιέργειες αναπτύχθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Ασέας Τρίπολης.

Αγρια λεβάντα. Θάμνος της οικογένειας των βερβενιδών, γνωστός και με την επιστημονική ονομασία λυγός ο αγνός. Ο θάμνος αυτός αριθμεί 60 είδη, είναι φυλλοβόλος, ύψους 1 έως 2 μ., αρωματικός και με τρυφερούς βλαστούς. Τα φύλλα του μοιάζουν με παλάμες. Τα άνθη του έχουν χρώμα προς το μπλε ή ροζ, είναι μικρά και σχηματίζουν στάχυ ή βότρυ. Ο καρπός της άγριας λεβάντας είναι στρογγυλή, μικρή, κοκκινόμαυρου χρώματος δρύπη. Πρόκειται για φυτό κοινό σε όλη την Ελλάδα και φυτρώνει σε τόπους υγρούς, παραθαλάσσιους και παραποτάμιους. Οι ευλύγιστοι βλαστοί του χρησιμοποιούνται στην καλαθοποιία και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως στυπτικό αφέψημα.

Άγρια λεβάντα θεωρείται και το φυτό που είναι γνωστό με την επιστημονική ονομασία Lavandula stoechas, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη Lavandula spica.

Πρόκειται για φρύγανο ύψους 20 έως 60 εκ. με χνουδωτούς, τετραγωνικούς βλαστούς που έχουν φύλλα σε όλο το μήκος τους. Τα φύλλα του είναι επίσης χνουδωτά, αντίθετα ή συνήθως σε αντίθετες δέσμες, γραμμοειδή και σφηνοειδή στη βάση. Τα άνθη του έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και εμφανίζονται σε δέσμες 6 έως 8, σχηματίζοντας πυκνό ωοειδή στάχυ, με μικρό ποδίσκο. Φυτρώνει σε πυριτικές, πετρώδεις περιοχές, σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.

lavandula spicaΗ λεβάντα (Lavandula spica) συναντάται ημιαυτοφυής στην Ελλάδα, σε ξηρούς πετρώδεις τόπους κυρίως των Κυκλάδων, της Λακωνίας και της Αργολίδας.

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

1 Comment

  1. […] Υπάρχουν και γιατροσόφια που μπορείτε να χρησιμοποιήσ… […]

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: