Αυτό το κόλπο με το χωνάκι, είναι το ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ!
09/06/2017
Μια απλή κουζίνα με θέα
Κουζίνα με θέα στη φύση- τι άλλο να θέλεις;
10/06/2017

Βρομελιίδες όπως Αιχμέα, Βριέζα, Γκουσμάνια, κλπ

Βρομελιίδες - Αιχμέα

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Λίγα για τις βρομελιίδες

Οικογένεια μονοκοτυλήδονων φυτών, ιθαγενής σχεδόν αποκλειστικά της τροπικής και της υποτροπικής Αμερικής, που περιλαμβάνει φυτά του τύπου των ξηρόφυτων και επίφυτων. Είναι ποώδη ή σπανιότερα δενδρώδη φυτά με κοντό κορμό. Τα φύλλα τους έχουνδιάταξη παράριζης ροζέτας και είναι πλατιά στη βάση, έτσι ώστε να σχηματίζουν κύπελλο, μέσα στο οποίοσυγκεντρώνεται νερό. Στο νερό αυτό, το οποίο απορροφάται από τα φύλλα, αναπτύσσονται μικροχλωρίδα και μικροπανίδα. Τα άνθη σχηματίζουν ταξιανθίες και έχουν ζωηρά χρωματιστά βράκτια. Ο καρπός είναι ράγα ή κάψα. Στην οικογένεια ανήκουν χρήσιμα γεωργικά, καλλωπιστικά και βιομηχανικά φυτά.

Περιλαμβάνει 43 γένη και περίπου 1.000 είδη. Τα πιο αξιοσημείωτα από τα γένη αυτά είναι ο ανανάς, η βρομελία, η πιτκερμία, το νιδουλάριο κ.ά. Σε πολλές περιπτώσεις τα φυτά αυτά στερούνται ριζών, έχουν όμως την ικανότητα να απορροφούν τα θρεπτικά διαλύματα κατευθείαν από τα φύλλα.

Οι βρομελιίδες αποτελούν μία οικογένεια φυτών που συναντώνται κυρίως στην αμερικανική ήπειρο.

1. Σχηματικήπαράσταση της χαρακτηριστικής μορφής πολλών βρομελιιδών, των οποίων τα φύλλα με τη μορφή ροζέταςσχηματίζουν ένα είδος κύπελου, όπου συγκεντρώνεται και μένει για πολύ το νερό της βροχής, το οποίοδιευκολύνει την ανάπτυξη μικροσκοπικών ζωικών και φυτικών οργανισμών.

2. Αιχμή η πολύκλαδη, ιθαγενήςτης Βραζιλίας.

3. Αιχμή η ταινιόμορφη.

4. Βιλβεργία η ζέβρινη

loading...

Πως επιλέγουμε το φυτό

Προτιµάτε φυτά «όρθια» µε φύλλα µεγάλα υγιή, επάλληλα το ένα του άλλου ώστε να σχηµατίζουν ροζέπα (χωνί). Καλό είναι να υπάρχουν παραφυάδες στη βάση. Προσέξτε τα φυτά πρέπει να είναι ανθισµένα ή να φαίνεται µέσα στη ροζέπα το ανθικό στέλεχος. Η ανθοφορία είναι µοναδική και δεν επαναλαµβάνεται.

Τοποθέτηση

Φυτά µε ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θερµοκρασία και υγρασία στην ατµόσφαιρα. Θέλουν αρκετό φωτισµό ποτέ όµως απ’ ευθείας το ηλιακό φως. Έτσι το χειµώνα, µέσα στο σπίτι, µακριά από κεντρική θέρµανση σε Ν.Α. θέση και µε διαβροχές στα φύλλα είναι ότι καλύτερο µπορείτε να κάνετε.

Πότισμα

Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλά µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρά. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 ηµέρες).

Ανανέωση

Μετά το τέλος της ανθοφορίας «τυπικά» η ροζέπα τερµατίζει το βιολογικό της κύκλο. Παράπλευρα όµως έχουν αναπτυχθεί αναβλαστήσεις (παραφυάδες). Η απόσπαση και φύτευση αυτών σε νέες γλάστρες θα δώσουν τα φυτά του νέου χρόνου. Χρησιµοποιείται κουµαρόχωµα µε περλίτη και λίγη τύρφη ως µίγµα ανάmυξης.

Λίπανση

Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.

Βρομελιίδες - Αιχμέα
Κι άλλα φυτά

Mπείτε στο καινούργιο meacolpa.today

Μπείτε στο ολοκαίνουργιο meacolpa.today και δείτε κόλπα και άλλα ενδιαφέροντα με συνεχείς ενημερώσεις που θα αγαπήσετε

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αρέσει σε %d bloggers: