Πόσο τυρί καταναλώνεις;

Με τα δαχτυλίδια από τα μεταλλικά πώματα, θα φτιάξεις ζώνη – βίντεο –
02/12/2013
πλαίσιο παραθύρου
Θα βάψεις το πλαίσιο του παραθύρου;
03/12/2013

Πόσο τυρί καταναλώνεις;

τυρί

Ευρωπαϊκή πρωτιά κατέχει η χώρα μας στην κατανάλωση τυριού, καθώς αυτό κυριαρχεί στο τραπέζι µας.
Το τυρί αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής μας, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και ένα πλήθος βιταμινών (Α, Β, C, D, E και Κ). Το είδος του γάλακτος για την παρασκευή τους, η επεξεργασία τους και ο χρόνος ωρίμανσής τους, είναι τα στοιχεία εκείνα που διαφοροποιούν τα είδη των τυριών με παραλλαγές στη γεύση, στο άρωμα και στη μορφή τους.

Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των τυριών εξαρτάται πολύ από τη μέθοδο παρασκευής τους. Οι πρωτεΐνες των τυριών είναι υψηλής βιολογικής αξίας, ανώτερης ποιότητας από του κρέατος και παρουσιάζουν διακύμανση από 10% έως 30%, ενώ τα λιπαρά τους κυμαίνονται από 0% έως 35%.

Επίσης και η περιεκτικότητα των διαφόρων ειδών τυριού σε ασβέστιο, διαφέρει ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής του. Τα σκληρά τυριά είναι υψηλότερης περιεκτικότητας σε ασβέστια σε σχέση με τα μαλακά.
«Πρωταθλήτρια» σε περιεκτικότητα ασβεστίου είναι η παρμεζάνα και στις επόμενες θέσεις ακολουθούν η γραβιέρα, το γκούντα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι και το ένταμ. τυρί

Τα light τυριά όπως το κότατζ, η μυζήθρα και το ανθότυρο, μπορεί να είναι κατάλληλα για εκείνους που προσέχουν τη διατροφή και τη γραμμή τους, είναι όμως στη χαμηλότερη θέση στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο (6/17 φορές λιγότερο από την παρμεζάνα).

Ποσοστό 40% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε ασβέστιο μπορεί να καλυφθεί από μία και μόνο μερίδα φέτα (65 γρ.), ενώ μια μερίδα κεφαλοτύρι καλύπτει αντίστοιχα το 55%. Μία μερίδα (55 γρ.) γραβιέρα καλύπτει ποσοστό 68% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου (ΣΗΠ), ενώ αντίθετα μία μερίδα από μαλακό τυρί καλύπτει ποσοστό λίγο πάνω από 30% της ΣΗΠ.

Βέβαια, αν και το τυρί αποτελεί πολύ σημαντική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου για όλες τις ηλικίες, κάποια είδη του μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Παραδείγματος χάριν, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ασθενείς με χρόνια νοσήματα (νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, διαβήτη), καρκινοπαθείς, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και γενικότερα ασθενείς με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τυριών όπως το Βrie, το Roquefort, το Camembert και άλλα μαλακά τυριά. Αυτά τα είδη τυριών φέρουν επιφανειακή ζυμοχλωρίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες να έχει επιβιώσει το επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο της λιστέριας.

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!