Επηρεάζεται ο μεταβολισμός από την ποιότητα του ύπνου;

Σύμφωνα με δεδομένα ερευνών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως η κακή ποιότητα ή και η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει επιδράσεις στην υγεία μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, απαιτεί τη δραστηριοποίηση του ατόμου όλο και περισσότερες ώρες από το 24ωρό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες ώρες ύπνου κι αυτές επηρεασμένες από τις πιέσεις της έντονης ημέρας. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη.
Η χρησιμότητα του ύπνου

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού στηρίζει θετικά πολλές φυσιολογικές και νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται η ανάπτυξη, η αναδόμηση των οστών, η εμπέδωση της μνήμης και η μάθηση. Αν και οι ανάγκες του ύπνου διαφέρουν ανάμεσα στους ενήλικες, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως λιγότερες από 7 ώρες συνεχούς ύπνου κάθε νύχτα, μπορεί με το πέρασμα των χρόνων να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα και στο μυαλό.

Ύπνος και μεταβολισμός

Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ ύπνου και μεταβολισμού, φαίνεται πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σχέση με πολλές ανεπιθύμητες αλλαγές στη μεταβολική δραστηριότητα του ατόμου. Ας δούμε το παράδειγμα της κορτιζόλης: Τα επίπεδα της σημαντικής αυτής ορμόνης, η οποία έχει άμεση σχέση με το στρες, φαίνεται πως αυξάνουν από την έλλειψη ύπνου. Έτσι επηρεάζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα το ανθρώπινο σώμα να μην μπορεί να ρυθμίσει τη γλυκόζη (δηλαδή το σάκχαρο) στο αίμα, αλλά και την όρεξη.

Ίδιου τύπου αλλαγές έχουν παρατηρηθεί και σε άτομα τα οποία κάνουν διακοπτόμενο ύπνο, όπως τα παιδιά ή οι ασθενείς. Διαταράσσεται, λοιπόν, η φυσιολογική λειτουργία του σώματος λόγω έλλειψης ύπνου κι αυτό έχει συγκεκριμένες μεταβολικές συνέπειες.

Έλλειψη ύπνου και επήρειά της στην υγεία

Η έλλειψη ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στη συχνότερη εμφάνιση παχυσαρκίας και διαβήτη, έδειξαν εργαστηριακές και επιδημιολογικές μελέτες. Οι αλλαγές στο μεταβολισμό της γλυκόζης, η αύξηση της όρεξης και η μείωση της ενεργειακής δαπάνης είναι μερικά μόνο αποτελέσματα της έλλειψης ύπνου, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και στην εμφάνιση διαβήτη. Ας δούμε έναν-έναν τους παράγοντες αναλυτικά και πώς επηρεάζονται από τον «φτωχό» ύπνο:

– Ύπνος και μεταβολισμός γλυκόζης: Η ανοχή στη γλυκόζη είναι η ικανότητα του σώματος να ελέγξει τα επίπεδά της στο αίμα, αλλά και τη διαθεσιμότητά της προς διάφορους ιστούς αλλά και τον εγκέφαλο. Οι μειωμένες ώρες ύπνου σχετίζονται με τη μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και αντίστοιχα τις μεγάλες συγκεντρώσεις κορτιζόλης. Έχει παρατηρηθεί πως στις περιόδους νηστείας το σώμα χάνει την ικανότητά του να ελέγχει τη γλυκόζη και να ανεβαίνουν έτσι τα επίπεδά της, καθώς και τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Έρευνες έχουν δείξει πως η χαμηλή ανοχή στη γλυκόζη είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, έχει καταδειχθεί πως η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου (λιγότερες από 6,5 ώρες κάθε νύχτα) μπορεί να φτάσει μέχρι και κατά 40% τη μείωση της ανοχής στη γλυκόζη.ύπνος και μεταβολισμός

-Η ρύθμιση της όρεξης: Σε πολλούς ανθρώπους έχει παρατηρηθεί η σχέση μεταξύ του ύπνου μικρής διάρκειας σε τακτική βάση και του αυξημένου Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Οι έρευνες σ’ αυτούς τους ανθρώπους έδειξαν χαμηλά επίπεδα της λεπτίνης και αντίστοιχα υψηλά επίπεδα της γρελίνης. Η λεπτίνη είναι ουσία η οποία μειώνει την όρεξη, ενώ αντίθετα η γρελίνη την ενεργοποιεί. Οι αλλαγές στα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών παρατηρήθηκαν όταν τα άτομα είχαν μειωμένη διάρκεια συνεχούς ύπνου κάτω από 8 ώρες. Δηλαδή, ο ύπνος μικρής διάρκειας έδειξε πως έχει σχέση με τις αλλαγές στις δύο ορμόνες, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
Συγκεκριμένα, σε μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε υγιείς άνδρες, διαπιστώθηκε πως εκείνοι που είχαν διάρκεια ύπνου γύρω στις 4 ώρες ένιωθαν σημαντικά εντονότερη την επιθυμία για «πυκνά» ενεργειακά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων (αμυλώδη προϊόντα, αλμυρά τρόφιμα αλλά και γλυκίσματα). Επίσης, τα ίδια άτομα ανέφεραν μεγαλύτερο αίσθημα πείνας.

– Μειωμένη ενεργειακή δαπάνη: Τα άτομα που στερούνται τον ύπνο, είναι φυσικό να έχουν και χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να «ξοδεύουν» λιγότερη ενέργεια και να έχουν διαταραγμένο ισοζύγιο ενέργειας.

Αν συνδυάσουμε όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον ρόλο του ύπνου και τη διαχείριση του σωματικού βάρους, μπορούμε να συμπεράνουμε πως η αύξηση της όρεξης και της επιθυμίας για φαγητό σε συνδυασμό –αντίστοιχα– με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, επιφέρουν και αύξηση του σωματικού βάρους.

ygeia24.com

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!