Τι λένε οι επιστήμονες για το βραδινό φαγητό; Παχαίνει;

Όλοι γνωρίζουμε τη γενική πεποίθηση πως όταν τρώμε αργά το βράδυ και αρκετή ποσότητα, αυξάνουμε το βάρος μας. Πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτό άραγε; Με βάση τις επιστημονικές έρευνες δεν έχει εξαχθεί ακόμη ασφαλές κλινικό αποτέλεσμα που να συσχετίζει τα πλούσια βραδινά γεύματα με τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις οι οποίες συνηγορούν σ’ αυτό.

βραδινό φαγητόΣύμφωνα με τον δρα Louis J. Aronne, διευθυντή του πολυσήμαντου προγράμματος ελέγχου του βάρους του NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Cente «αν οι θερμίδες είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που θα καταναλώναμε οποιαδήποτε άλλη ώρα, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορά στο βάρος, αλλά η κλινική μου εμπειρία είναι ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γεύματα αργά τη νύχτα, τρώνε περισσότερο». Τα παραπάνω δήλωσε στη «New York Times» και συμπλήρωσε: «Ίσως να καταναλώνουν ένα έξτρα γεύμα, αν θέλετε, το τέταρτο γεύμα».

Έρευνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε φοιτητές κολλεγίου που έτρωγαν αργά το βράδυ, κατέδειξαν ότι είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος. Επίσης, από κλινικές μελέτες έχει διαπιστωθεί πως αν κάποιος καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού λίγο πριν τον βραδινό ύπνο, τότε αυξάνονται τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα του για μια χρονική περίοδο.

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν συσχετισθεί με το μεταβολικό σύνδρομο και την αντίσταση στην ινσουλίνη, παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την αύξηση του βάρους.

Οι ερευνητές του προγράμματος έθεσαν ένα θεωρητικό πλαίσιο ώστε να εξηγήσουν γιατί τα γεύματα που καταναλώνονται αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν τη θεωρία, εάν κάποιος καταναλώσει 500 θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά περπατήσει για λίγο, οι μύες του θα «αγωνιστούν» με τα λιπώδη κύτταρα για την κατάκτηση των θερμίδων, τις οποίες στο τέλος θα τις πάρουν και θα τις χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας για τη φυσική δραστηριότητα (περπάτημα). Αν, αντίθετα, οι ίδιες θερμίδες καταναλωθούν λίγο πριν από τον βραδινό ύπνο, χωρίς να επακολουθήσει κάποια φυσική δραστηριότητα, είναι φυσικό ο οργανισμός να τις αποθηκεύσει με τη μορφή λίπους, μην έχοντας άλλη επιλογή.

ygeia24.com

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!