Τι ξέρεις για τα ‘λειτουργικά’ τρόφιμα;

Τα «λειτουργικά» τρόφιμα είναι μια κατηγορία τροφίμων, στην οποία επικεντρώνονται πιο έντονα τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες παρασκευής τροφίμων. Μελετούν το σχεδιασμό τους και στη συνέχεια τα εντάσσουν στην αγορά. Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε φυτικές ίνες, τα οποία θεωρούνται «ηγέτες» στην κατηγορία των «λειτουργικών» τροφίμων και τα οποία συμβάλλουν ώστε οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν να διαχειρίζονται καλύτερα το βάρος τους, τη γνωσική τους ικανότητα και τη διάθεσή τους. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αρχικά και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του βάρους, τα «λειτουργικά» τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν εισαχθεί στην αγορά παγκοσμίως από μεγάλες βιομηχανίες, με σκοπό η κατανάλωσή τους να περιορίζει την πείνα και την όρεξη. Ουσίες όπως οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες είναι τα κυριότερα συστατικά αυτών των τροφίμων κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένες φαίνεται πως αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, κυκλοφόρησε στην αγορά ένα είδος κρύου τσαγιού πλούσιο σε κατεχίνες, του οποίου οι παρασκευαστές ισχυρίζονται πως ευνοεί την καλύτερη κατανομή του σωματικού λίπους και εν τέλει βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους.λειτουργικά τρόφιμα

Ας δούμε, όμως και τα δεδομένα για τη γνωσική λειτουργία και τα «λειτουργικά» τρόφιμα. Καθώς η επιστημονική γνώση επ’ αυτής συνεχώς αυξάνεται, είναι φυσικό να αποκτά έντονο ενδιαφέρον και ο παράγοντας της διατροφής σε σχέση με τη γνωσική λειτουργία. Ασθενείς της τρίτης ηλικίας που πάσχουν από νόσους όπως η άνοια, ενδεχομένως θα βοηθηθούν από τη δημιουργία νέων προϊόντων, τα οποία περιέχουν ουσίες που μπορεί να αποτρέψουν τη μείωση της γνωσικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, κάποια είδη βοτάνων όπως είναι το ginkgo και ginseng, αλλά και το πράσινο τσάι, φαίνεται πως βελτιώνουν τη γνωσική λειτουργία.

Επίσης, τα ω-3 λιπαρά οξέα και το DHA έχουν οδηγήσει στη δημιουργία πολλών καινοτόμων τροφίμων σε αυτήν την κατηγορία και είναι βασικά στοιχεία παρασκευής προϊόντων βρεφικής διατροφής, αλλά και άλλων τα οποία προορίζονται για άτομα που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. Όσον αφορά την ελληνική αγορά, κυκλοφορούν διάφορες κατηγορίες τροφίμων με προϊόντα πλούσια σε ω-3, όπως κράκερς, μαργαρίνες αλλά και χυμοί φρούτων.

Βεβαίως, υπάρχουν και τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία δεν περιορίζονται πια μόνον στα δημητριακά πρωινού, αλλά επεκτάθηκαν και σε σνακ ολικής άλεσης. Παραδοσιακά προϊόντα όπως τα μπισκότα πτι-μπερ και τα κράκερς, έχουν κυκλοφορήσει πλέον στην ελληνική αγορά και σε αντίστοιχα ολικής άλεσης.

Ακόμη και ο τομέας των φυσικών χυμών δεν υστερεί πλέον, μια και πρόσφατα κυκλοφόρησε χυμός εμπλουτισμένος με φυτικές ίνες, έτσι ώστε να καλύπτει και την έλλειψη φυτικών ινών από τη μη κατανάλωση φρέσκων φρούτων.

Η βρώμη και η β-γλυκάνη είναι γνωστό πως μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Γι’ αυτό, στη Μεγάλη Βρεττανία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη δράση των τροφών που περιέχουν βρώμη και β-γλυκάνη και ήδη κυκλοφορούν προϊόντα στην αγορά πλούσια σ’ αυτά τα δύο συστατικά (δημητριακά πρωινού και αρτοσκευάσματα όπως το ψωμί του τοστ).

Επίσης, άλλο ένα προϊόν, εκτός από τους χυμούς, το οποίο έχει εμπλουτισθεί με αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, είναι και οι σοκολάτες.

Ακόμη, είναι γνωστό από παλαιότερες μελέτες πως οι φυτοστερόλες συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της υπερχοληστεριναιμίας, τις οποίες στην ελληνική αγορά συναντάμε σε μαργαρίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τέλος, φαίνεται πως τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά ενισχύουν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, τα οποία προς το παρόν μπορούμε να προσλάβουμε κυρίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ygeia24.com

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!