Εκοψες το τσιγάρο και πήρες κιλά;

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνούς έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, η διακοπή του καπνίσματος τελικά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους κατά μέσο όρο, κατά τέσσερα έως πέντε κιλά, μέσα στο επόμενο 12μηνο. Ωστόσο, η αύξηση αυτή παρατηρείται ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο αποχής από τη νικοτίνη.

Πρόκειται για γαλλο-βρετανική μελέτη, στην οποία μάλιστα διαπιστώθηκε πως η αύξηση του βάρους ως συνέπεια της διακοπής του καπνίσματος είναι μεγαλύτερη από αυτήν που γνώριζαν οι επιστήμονες έως σήμερα. Εδώ, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί πως ένας στους έξι περίπου πρώην καπνιστές σε βάθος χρόνου καταφέρνει να χάσει τα περιττά κιλά.τσιγάρο

Οι ειδικοί μελετητές, με επικεφαλής τον Δρα Ανρί-Ζαν Ομπέν του Κέντρου Ερευνών για τον Εθισμό του Νοσοκομείου «Πολ Μπρους» και του Πανεπιστημίου Sud του Παρισιού, έθεσαν ξανά υπό αξιολόγηση 62 μελέτες οι οποίες είχαν δημοσιευθεί από το 1989 έως το 2011 και είχαν ως επίκεντρο τη διακοπή του καπνίσματος και το σωματικό βάρος.

Οι μελέτες αυτές έδειξαν πως έπειτα από διακοπή του καπνίσματος, υπήρχε αύξηση του σωματικού βάρους κατά μέσο όρο σε 1,1 κιλό τον πρώτο μήνα, σε 2,3 κιλά μετά τους δύο μήνες, σε 2,9 κιλά στο τρίμηνο, σε 4,2 κιλά το εξάμηνο και σε 4,7 κιλά έπειτα από 12 μήνες αποχής από τη νικοτίνη.

Γενικά, η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις και σίγουρα υπερβαίνει τα 2,3 κιλά που πολλές γυναίκες δηλώνουν πως μπορούν να ανεχθούν ως συνέπεια της διακοπής του καπνίσματος.

Πάντως, δεν παρατηρείται αύξηση σωματικού βάρους σε όλους όσοι σταματούν το κάπνισμα. Ένας τους έξι πρώην καπνιστές, μάλιστα, καταφέρνει να χάσει βάρος έπειτα από τη διακοπή του καπνίσματος. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που παίρνουν πολλά κιλά με τη διακοπή του καπνίσματος, αφού το 13% των πρώην καπνιστών έπειτα από χρονικό διάστημα 12 μηνών αποχής από τη νικοτίνη, έχει συσσωρεύσει περισσότερο από 10 επιπλέον κιλά.

Έχει διαπιστωθεί πως η νικοτίνη αναστέλλει την όρεξη και συχνά αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό. Αυτό έχει ως συνέπεια να μπλοκάρεται η συσσώρευση του λίπους. Ωστόσο, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως το κάπνισμα σίγουρα αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου, καθώς και εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα.

υγεία24

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!