Υπέρταση και παχύσαρκα παιδιά

Η υπέρταση είναι μια ασθένεια η οποία δεν πλήττει μόνο τα άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά και τα παιδιά. Ποσοστό 3-4% του παιδικού πληθυσμού παρουσιάζει υπέρταση, ενώ ένα ποσοστό παιδιών το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% παρουσιάζει τη λεγόμενη υπέρταση της λευκής μπλούζας, δηλαδή άνοδο της πίεσης από τον φόβο του γιατρού.

Την επισήμανση για την παιδική υπέρταση έκανε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Κώτσης, στο περιθώριο του διεθνούς συμποσίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης στην καρδιαγγειακή ιατρική και τη θεραπεία της υπέρτασης».

υπέρταση και παχύσαρκα παιδιάΣτα ερωτήματα για τις αιτίες εμφάνισης της παιδικής υπέρτασης και το πώς μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί, ο κ. Κώτσης απάντησε:

«Η παιδική υπέρταση στις μέρες μας είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο γιατί τα παιδιά είναι πιο παχύσαρκα σε σχέση με το παρελθόν. Η διάγνωση της παιδικής υπέρτασης μπορεί να γίνει με την 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης με ένα μηχάνημα μεγέθους κινητού, το οποίο φορά το παιδί για 24 ώρες και το οποίο μετρά την πίεση κάθε 20 λεπτά. Σε περίπτωση που διαγνωστεί υπέρταση, σε πρώτη φάση συνιστάται αλλαγή τρόπου ζωής, αλλαγή της διατροφής, λιγότερο αλάτι, λιγότερα λιπαρά και πολύ περπάτημα και άσκηση. Σε δεύτερη φάση, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την διατροφή και την άσκηση, χορηγούνται αντιυπερτασικά φάρμακα σε δόσεις κατάλληλες για παιδιά».

υγεία24

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!