Αγχος : Τα κυριότερα συμπτώματα

Στον ανεπτυγμένο κόσμο η πίεση είναι μια συνεχής πρόκληση για τους ανθρώπους, με την καθημερινή βιασύνη της ζωής να φέρνει αρκετούς από μας στα όριά τους. Όμως, το να ζει κανείς μέσα σε συνεχές άγχος δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του. Η συνεχής πίεση και το στρες αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούμαστε σε προβλήματα καρδιάς.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα ότι κάποιος υφίσταται πίεση, με αποτέλεσμα η ζωή του να μπαίνει σε λάθος κατεύθυνση. Ακολούθως, παραθέτουμε μερικά από αυτά, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόση πίεση υφίστασθε στην καθημερινή σας ζωή, με αποτέλεσμα το άγχος που ακολουθεί, να σας κάνει να κινδυνεύετε.

1) Το να βλέπει κανείς μόνο την αρνητική πλευρά των πραγμάτων

Η αρνητικότητα είναι η κύρια αιτία του θυμού και της απογοήτευσης, με αποτέλεσμα την ανικανότητα χαλάρωσης.
Όταν επιστρέφει κάποιος στο σπίτι του από μια κοπιαστική μέρα στη δουλειά και αρχίζει τα παράπονα για την ημέρα που πέρασε, είναι ένα πρώτο σημάδι αρνητικής πίεσης. Οι αρνητικές σκέψεις, λοιπόν, και οι ενέργειες που απορρέουν από αυτές, μπορεί να οδηγήσουν και στη διατάραξη των προσωπικών σχέσεων πρώτα με την οικογένεια και τους φίλους, αλλά δευτερευόντως στο ίδιο το περιβάλλον εργασίας του. Όταν κανείς δεν μπορεί να εστιάσει στο θετικό και βλέπει μόνο την αρνητική πλευρά των πραγμάτων, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι αρνητικής πίεσης.

2) Συνεχής ανησυχία

Εάν κανείς είναι πάντα ανήσυχος για επερχόμενες καταστάσεις ή γεγονότα, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα άγχους. Όλοι ανησυχούμε για τη ζωή μας και το μέλλον μας, αλλά όταν επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτό, τότε πρέπει να αξιολογήσουμε την αιτία πρόκλησης της μόνιμης ανησυχίας.
Ανησυχούμε, παραδείγματος χάριν, όταν τα παιδιά μας είναι άρρωστα ή είναι ανήσυχα στον ύπνο τους. Αυτή είναι μια φυσιολογική ανησυχία, η οποία έχει μια αιτία και η οποία παρέρχεται εφόσον αυτή αντιμετωπιστεί. Όταν, όμως, βρισκόμαστε σε ένα μόνιμο άγχος για το πώς φαινόμαστε στους άλλους και τι σκέφτονται για μας, αυτό καταντά ένας μόνιμος στρεσογόνος παράγοντας, πολύ ανθυγιεινός για τον οργανισμό μας.
Επίσης, η εργασία και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι οι κατ’ εξοχήν παράγοντες άγχους που προκαλούν ανησυχία στους ανθρώπους παγκοσμίως. Αν βρίσκεται κάποιος συνεχώς σε ανησυχία γι’ αυτούς τους δύο λόγους, είναι ένα σύμπτωμα αυξημένης πίεσης.

3) Εξασθενημένη κρίση

Η λήψη αποφάσεων καθημερινά είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής και η επιλογή της σωστής δεν πρέπει να γίνεται υπό πίεση. Ένα σημαντικό σύμπτωμα ότι υφίσταται κάποιος αυξημένη πίεση, είναι όταν δεν είναι σίγουρος για το ποια είναι η σωστή απόφαση και αμφιταλαντεύεται βασανιστικά ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές.
Αγχος
4) Γενική στεναχώρια

Εάν κανείς είναι συνεχώς λυπημένος –εκτός, βέβαια, αν υπάρχει κάποιο θλιβερό γεγονός στη ζωή του, όπως παραδείγματος χάριν η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου– αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της υψηλής αρνητικής πίεσης στη ζωή του.
Η συνεχής στεναχώρια δεν είναι καθόλου υγιής για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πίεση ενισχύει τη στεναχώρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη συγκίνηση σε όλες τις καταστάσεις, πράγμα που απελευθερώνει ενδορφίνες στον οργανισμό.

Εν κατακλείδι, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν τα επίπεδα πίεσής μας καθημερινά από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι όμως απολύτως απαραίτητος ο έλεγχός της. Για να παλέψουμε ενάντια στο άγχος πρέπει πρώτα να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την πίεση που υφιστάμεθα. Εφ’ όσον μειωθεί η πίεση, οι αμυντικοί μας μηχανισμοί θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά και με την πάροδο του χρόνου το σώμα θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, σαφώς ευτυχέστερο από πριν.

υγεία24

2 thoughts on “Αγχος : Τα κυριότερα συμπτώματα

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!