Πρόληψη του Διαβήτη με περπάτημα

Σπίτι στο δέντρο
12/10/2012
Οφθαλμαπάτη
12/10/2012
Show all

Πρόληψη του Διαβήτη με περπάτημα

Τα άτομα που συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, αλλά περπατούν καθημερινά, μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσουν τελικά, σε αντίθεση με εκείνους που δεν κάνουν καμιά σωματική δραστηριότητα ή άσκηση. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Diabetes Care».

Όπως εξηγεί η Δρ Αμάντα Φρετς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον του Σιάτλ, από παλαιότερες μελέτες έχει αποδειχθεί πως το περπάτημα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ελάχιστες, όμως, έρευνες έχουν καταμετρήσει πόσο περπάτημα έκαναν κάποιοι καθημερινά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

Η Δρ Φρετς και οι συνεργάτες της μελέτησαν ένα δείγμα από περισσότερο από 1.800 άτομα, από τα οποία ζήτησαν να φορέσουν ένα ποδόμετρο για μία εβδομάδα για να καταμετρηθεί ο αριθμός των βημάτων που έκαναν κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση.

H ομάδα της Δρος Φρετς κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα άτομα που περπατούσαν περισσότερο είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, σε σχέση με εκείνα που περπατούσαν λιγότερο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποδεικνύουν ότι όσο περισσότερο περπατά κανείς τόσο λιγότερος είναι ο κίνδυνος να νοσήσει από διαβήτη, ωστόσο η Δρ Φρετς έδωσε ορισμένες πιθανές εξηγήσεις για το πώς μπορεί να βοηθήσει το περπάτημα. Όπως εξηγεί, λοιπόν, «η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να εμποδίσει την αύξηση βάρους και να ενθαρρύνει την απώλεια των περιττών κιλών, σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για διαβήτη».

Ακόμη, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή και να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Υγεία24

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!