Αρθρίτιδα και Διατροφή

Τον καφέ τον πίνετε με παγάκια;
24/09/2012
Σας τρέλαναν τα μυρμήγκια;
25/09/2012
Show all

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Η εξέλιξη της αρθρίτιδας μπορεί να επηρεαστεί μέσω της διατροφής με πολλούς τρόπους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:Πρώτα τα ιχθυέλαια (Ω3,Ω6) τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα και την επηρεάζουν σημαντικά, όπως επίσης επηρεάζουν τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο καθώς προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Αρνητικά επηρεάζει μόνο το αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς επιβαρύνονται οι αρθρώσεις και κυρίως τα ισχία, τα γόνατα και οι αστράγαλοι. Για παράδειγμα, όταν περπατάμε η πίεση στα γόνατά μας είναι 5 έως 6 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του σώματός μας. Αποτέλεσμα, ακόμη και μια μικρή αύξηση του σωματικού βάρους είναι αρκετή ώστε να αυξηθεί σημαντικά η φόρτιση των γονάτων, προκαλώντας οστεοαρθρίτιδα.
Επίσης, από έρευνες έχει καταδειχθεί ότι το αυξημένο λίπος στο σώμα προκαλεί αντίστοιχα και αύξηση των παραγόντων φλεγμονής και κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα στους ήδη επιβαρυμένους ασθενείς οι οποίοι για παράδειγμα πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή Λύκο.

αρθρίτιδα

Ένας διαφορετικός τύπος αρθρίτιδας, η ουρική αρθρίτιδα, επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή. Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα του ουρικού οξέως, τα οποία ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει. Αυτό το περίσσιο ουρικό οξύ σταδιακά συσσωρεύεται στις αρθρώσεις και προκαλεί φλεγμονή ή ακόμα και καταστροφή τους, ενώ επίσης μπορεί να προκαλέσει και βλάβες στους νεφρούς. Έπειτα από το φυσικό θάνατο των κυττάρων του οργανισμού, δημιουργούνται οι χημικές δομές πουρίνες, οι οποίες παράγουν το ουρικό οξύ. Ουσίες όπως το αλκοόλ και η μπίρα επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα των πουρινών. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πουρίνες, όπως τα εντόσθια, οι αντζούγιες, οι σαρδέλες κ.ά., όταν κάποιος έχει υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως ή πάσχει από ουρική αρθρίτιδα.

Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η μείωση του βάρους όταν αυτό είναι αυξημένο. Βέβαια, θα πρέπει να γίνει σταδιακή μείωση κι αυτό γιατί ακραίες καταστάσεις όπως η νηστεία ή η ασιτία μπορεί να προκαλέσουν κρίση αρθρίτιδας.

Τέλος, μεγάλη προσοχή στη διατροφή θα πρέπει να δίνουν εκείνοι οι ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα. Για παράδειγμα, ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη θα πρέπει να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε ζάχαρη και αλάτι και πρέπει να λαμβάνουν ικανοποιητικά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την εναπόθεσή του στα οστά, ενώ το ασβέστιο είναι απαραίτητο ώστε να διατηρούνται αυτά γερά.
Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως από τον ανθρώπινο οργανισμό με την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά μπορούμε να προσλάβουμε επιπλέον και από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια. Τέλος, ασβέστιο μπορούμε να προσλάβουμε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα οποία το βρίσκουμε άφθονο.
Υγεία24

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!