Η συμβουλή του κτηνίατρου αν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η Ανάκληση πορτοκαλάδας
20/08/2012
Το κυπελλάκι – μεζούρα
21/08/2012
Show all

Η συμβουλή του κτηνίατρου αν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα

Πριν από αρκετό καιρό, είχαμε κάνει ανάρτηση (κλικ εδώ)  που αφορούσε στο τσίμπημα της μέλισσας ή της σφήκας. Κάτω από την ανάρτηση φίλος κτηνίατρος άφησε το παρακάτω μήνυμα που θεωρήσαμε σημαντικό για να το αναδημοσιεύσουμε και να λάβετε κι εσείς γνώση.
Σύμφωνα λοιπόν με τον φίλο κτηνίατρο και αναγνώστη του MeaColpa:
Αν σας τσιμπήσει μέλισσα, βάλτε αμμωνία. Αν σας τσιμπήσει σφήκα βάζετε ξύδι. Αυτό γίνεται, διότι το pH του δηλητηρίου της μέλισσας είναι όξινο, οπότε βάζοντας αμμωνία (αλκαλική) εξουδετερώνουμε το δηλητήριο. Το αντίθετο ισχύει για τη σφήκα. Αν κάνουμε λάθος, το τραύμα θα πρηστεί περισσότερο.

Αν δεν είμαστε σίγουροι τι ήταν αυτό που μας τσίμπησε ( η μέλισσα ψυχοραγεί αφού μας τσιμπήσει κάπου στο πάτωμα, ενώ η σφήκα παραμένει ζωντανή), το ιδανικό είναι να έχουμα πάντα μαζί μας στις διακοπές, ένα αντιισταμινικό τζελ από το φαρμακείο (δίνεται χωρίς συνταγή ιατρού).

Προσοχή γιατί πολλές φορές ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός μπορεί να μασ δώσει αμμωνία για όλες τις περιπτώσεις και μπορεί να την πατήσουμε. Όχι αμμωνία για όλα τα τσιμπήματα!

Ένας Κτηνίατρος με αγάπη για την απλή χημεία.’

* Αν θέλετε να μάθετε πως θα ξεχωρίσετε τη μέλισσα από τη σφήκα, κάντε κλικ εδώ .

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!