Αυτοκίνητο και περιβάλλον

Ο τοίχος θέλει φαντασία
Ο τοίχος θέλει φαντασία και θέλει και μεράκι
01/07/2012
Θα μαρινάρετε κρέας; – 2 –
01/07/2012

Αυτοκίνητο και περιβάλλον

Η χρήση του ιδιωτικού μας αυτοκινήτου, για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, αποτελεί έναν από τους χειρότερους εχθρούς, για το περιβάλλον, αλλά και την υγεία μας.

Αυτοκίνητο και περιβάλλον

Οι μετακινήσεις μας μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και το 1/4των βλαβών, στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και των κλιματικών αλλαγών. Αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε αυτοκίνητο ή αν θέλουμε να ξοδεύουμε λιγότερη βενζίνη, για τις μετακινήσεις μας, ας ρίξουμε μια ματιά, στο κεφάλαιο αυτοκίνητο.

  • Ας διαλέξουμε αυτοκίνητο, που καταναλώνει λιγότερο. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα ευθύνονται, για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Πριν αγοράσουμε ένα καινούριο αυτοκίνητο, ας ψάξουμε να μάθουμε την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές CO2. Ας διαλέξουμε ένα αυτοκίνητο, που καταναλώνει λιγότερα καύσιμα. Επομένως, εκπέμπει λιγότερο CO2
  • Ας διαλέξουμε το αυτοκίνητό μας, σύμφωνα, με τις ανάγκες μας. Για ποιους σκοπούς χρησιμοποιούμε, κυρίως, το αυτοκίνητό μας; Για ταξίδια, για ψώνια, για βόλτες, για τη δουλειά μας; Θέλουμε να μεταφέρουμε μόνο τον εαυτό μας, ή την οικογένειά μας, ή κάποιους άλλους φίλους και συγγενείς; Μας χρειάζεται μεγάλος χώρος στο πορτ μπαγκαζ, για μεταφέρουμε, π.χ. το καρότσι του μωρού μας; Όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσουμε, με προσοχή, ώστε να επιλέξουμε το «σωστό», για εμάς, αυτοκίνητο και έτσι να μην ξοδέψουμε άδικα χρήματα, ούτε να μολύνουμε, άδικα, το περιβάλλον.
  • Προσπαθούμε να μειώσουμε τα αεροπορικά μας ταξίδια. Η μετακίνηση, με το αεροπλάνο, έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί τα χειρότερα προβλήματα στο περιβάλλον. Εάν πρέπει να ταξιδεύουμε, συχνά, ας προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, σε συνεχείς ημερομηνίες. Έτσι, θα ταξιδέψουμε, μια φορά, για όλες τις υποχρεώσεις, θα μείνουμε λίγο περισσότερο, αλλά θα πληρώσουμε λιγότερα εισιτήρια, θα επιβαρύνουμε το περιβάλλον λιγότερο από ό,τι εάν ταξιδεύουμε, για κάθε υποχρέωσή μας, χωριστά. Όταν πρόκειται, για διακοπές, δεν είναι απαραίτητο να επισκεπτόμαστε εξωτικούς προορισμούς, κάθε χρόνο. Μπορούμε να βρούμε κάτι όμορφο, στη δική μας χώρα, όπου μπορούμε να πάμε οδικώς ή σιδηροδρομικώς ή ακτοπλοϊκώς.

Αγορά αυτοκινήτου

Το είδος του αυτοκινήτου, που οδηγούμε καθώς και το είδος και η ποσότητα του καυσίμου, που βάζουμε, στο αυτοκίνητό μας, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές. Η αγορά ενός αυτοκινήτου, που καίει λιγότερο καύσιμο, δε σημαίνει ότι το αυτοκίνητό μας δε λειτουργεί, καλά. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου μπορεί να καταναλώνει περισσότερο ή λιγότερο καύσιμο, ανάλογα με τον κινητήρα του. Γενικός κανόνας είναι ότι όσο μικρότερα είναι τα αυτοκίνητα, και όσο μικρότερος είναι ο κυβισμός, τόσο λιγότερο καύσιμο καταναλώνει.

Ετικέτα εκπομπής CΟ2

Η ετικέτα κατατάσσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) του αυτοκινήτου, σε μια κλίμακα από το Α (πράσινο χρώμα) μέχρι το σ (κόκκινο χρώμα). Τα αυτοκίνητα κατηγορίας Α είναι αυτά, που είναι πιο οικονομικά σε καύσιμο. Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα πρέπει να πληρούν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (Euro standards), που έχουν θεσπιστεί, για τις εκπομπές, που μπορεί να βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον π.χ. CO2 μικροσωματίδια κ.λπ. Τον όρο euro ακολουθεί ένας αριθμός από το 1 έως το 6, Euro 1, Euro 2, Euro 5, Euro 6. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο «καθαρό», για το περιβάλλον είναι το αυτοκίνητο. Το Euro 5 θα αρχίσει, να εφαρμόζεται, το Σεπτέμβριο του 2009. Το Euro 6 θα αρχίσει, το Γενάρη του 2014. Σήμερα, ισχύουν τα πρότυπα, που θεσπίζονται με το Euro 4.

Υπάρχουν επίσης, αυτοκίνητα, που κυκλοφορούν, στην αγορά και σύντομα, θα έχουμε και περισσότερες επιλογές, τα οποία λειτουργούν, με πιο φιλικά στο περιβάλλον καύσιμα ή έχουν μειωμένη εκπομπή ρύπων. Τέτοια είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα υβριδικά και αυτά, που λειτουργούν, με αέριο.

Αγοράζω αυτοκίνητο

  • Διαλέγω το μέγεθος του αυτοκινήτου. Γενικά, τα μικρότερα αυτοκίνητα καίνε λιγότερα καύσιμα και εκπέμπουν λιγότερο CO2. Ας αναρωτηθούμε τι είδος αυτοκίνητο θέλουμε. Μας χρειάζεται πράγματι, αυτοκίνητο λεωφορειάκι, όταν η οικογένειά μας αποτελείται, από 4 άτομα; Μου χρειάζεται, πράγματι, ένα μεγάλο τζιπ, 2000 λίτρων, ενώ το αυτοκίνητο το χρησιμοποιώ, μόνο μέσα στην πόλη;
  • Διαλέγω τη μηχανή του αυτοκινήτου μου. Αφού αποφασίσω, για το μέγεθος, ψάχνω και συγκρίνω ομοειδή μοντέλα, στην αγορά. Η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα διαφέρουν, από μοντέλο σε μοντέλο, του ίδιου κυβισμού.
  • Διαλέγω βενζίνη ή Πετρέλαιο diesel. Στην Ελλάδα, απαγορεύεται η χρήση πετρελαίου Diesel, ως καυσίμου, στα επιβατικά αυτοκίνητα, στην Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη. Στη Κύπροί το ντίζελ επιτρέπεται. Οι βενζινοκινητήρες έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, από τους πετρελαιοκινητήρες. Οι κινητήρες, που καίνε πετρέλαιο, γενικά εκπέμπουν λιγότερο CO2 αλλά ρυπαίνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα, από τους ανάλογους βενζινοκινητήρες. Ποιον, λοιπόν, θα επιλέξουμε; Ένας γενικός κανόνας είναι: Εάν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας, περισσότερο, για μακρινά ταξίδια ή για μετακινήσεις, σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, είναι καλύτερο να επιλέξουμε πετρελαιοκινητήρα, που καίει λιγότερο και εκπέμπει λιγότερο CO2. Εάν, όμως, χρησιμοποιούμε, το αυτοκίνητό μας περισσότερο, μέσα στην πόλη, τότε η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, βαρύνει περισσότερο, ως κριτήριο επιλογής και ας προτιμήσουμε τους βενζινοκινητήρες.
  • Ψάχνουμε τη σήμανση. Τα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα, στις εκθέσεις αυτοκινήτων, έχουν μια χρωματιστή ετικέτα, για την κατανάλωση καυσίμων. Η ετικέτα αυτή μοιάζει με την ετικέτα της ενεργειακής σήμανσης των ηλεκτρικών συσκευών. Η κατάταξη είναι ίδια με αυτή των ηλεκτρικών συσκευών, χρησιμοποιεί την κλίμακα A έως G. Οι κατηγορίες Α και Β της κλίμακας αντιστοιχούν στα αυτοκίνητα, που εκπέμπουν λιγότερο CO2, και έχουν λιγότερη φορολογία.
  • Ρωτάμε για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, η καύση του περιβάλλοντος diesel απελευθερώνει μικροσωματίδια, στην ατμόσφαιρα. Υπάρχουν, όμως, πετρελαιοκινητήρες, στους οποίους μπορούμε να προσαρμόσουμε, ένα ειδικό φίλτρο, το οποίο μειώνει την εκπομπή μικροσωματιδίων, από τους πετρελαιοκινητήρες. Τέτοια φίλτρα δε χρειάζονται, για τους βενζινοκινητήρες, γιατί εκπέμπουν λιγότερα μικροσωματίδια.

 

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!