Για καλή υγεία … κολύμπι

Πως θα φτιάξετε εκχύλισμα βανίλιας
23/06/2012
Μία καλή λύση για τις τσάντες και τα παπούτσια
23/06/2012

Για καλή υγεία … κολύμπι

Η κολύμβηση είναι μια φυσική άσκηση η οποία είναι κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, κατάστασης της υγείας τους ή και αναπηρίας. Το κολύμπι είναι εξαιρετικά ωφέλιμη άσκηση για τους ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα ή που έχουν εκφυλισμό ισχίων και γονάτων εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε πάνω τους από τη δραστηριότητα δεκαετιών. Το κολύμπι συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης με το πέρασμα του χρόνου, στην τόνωση του μυϊκού τόνου και της ευλυγισίας, αλλά και της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας,. Όταν μάλιστα η άσκηση της κολύμβησης γίνεται με ταχύ ρυθμό, βοηθά τις αρτηρίες ώστε να διατηρήσουν την ελαστικότητά τους και μην παρουσιάζουν στενώσεις.

Μελέτες που πραγματοποίησε ο δρ Τζόελ Στέιγκερ, αναπληρωτής διευθυντής στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με ηλικιωμένους κολυμβητές, κατέληξε πως η κολύμβηση τους βοηθά ώστε να διατηρήσουν καλύτερα τις εγκεφαλικές λειτουργίες τους, ιδιαίτερα σημαντικό όφελος αν αναλογιστούμε τη συνεχή γήρανση του πληθυσμού.

«Οι κολυμβητές φαίνεται ότι διαθέτουν υψηλότερη πυκνότητα κυττάρων και περισσότερες συνδέσεις μεταξύ τους στην παρεγκεφαλίδα, ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στην στάση του σώματος και στην ισορροπία. Μάλιστα, οι καλύτεροι κολυμβητές παρουσιάζουν πολύ μικρή έκπτωση στην ταχύτητα με την οποία λέει ο εγκέφαλος στους μύες τι να κάνουν», εξηγεί η κα Σερ, εθελόντρια στις μελέτες του δρος Στέιγκερ.

Το κολύμπι επίσης βοηθά στην απώλεια βάρους τον πρώτο καιρό που κάποιος θα ασκηθεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Προϊόντος του χρόνου κι όταν κάποιος γίνει δεινός κολυμβητής η απώλεια βάρους σταματά, αλλά οι θερμίδες που καταναλώνονται με την κολύμβηση βοηθούν στη διατήρηση του υπάρχοντος σωματικού βάρους. Εν κατακλείδι, μπορεί η κολύμβηση να μην μειώνει τα κιλά στη ζυγαριά, αλλά οι μελέτες έχουν αποδείξει πως όσο πιο πολύ κολυμπά κάποιος τόσο καλύτερο μυικό τόνο έχει όπως και λιγότερο ποσοστό σωματικού λίπους.
Υγεία24


Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!