Οικολογικός οδηγός για όσους έχουν κήπο

Ένας κήπος, μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον. Μπορεί να προστατέψει την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Μπορεί να γίνει καταφύγιο πουλιών. Μπορεί να γίνει χώρος παραγωγής τροφίμων. Πως μπορεί ο κήπος μας να γίνει πιο πράσινος;
Ένας κήπος, μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον. Μπορεί να προστατέψει την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Μπορεί να γίνει καταφύγιο πουλιών. Μπορεί να γίνει χώρος παραγωγής τροφίμων. Πως μπορεί ο κήπος μας να γίνει πιο πράσινος;
 1. Θάβουμε τα σαπισμένα ή μαραμένα χόρτα και φύλλα
 2. Χρησιμοποιούμε ζιζανιοκτόνα, μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Μήπως τελικά κάποια αγριολούλουδα, όπως παπαρούνες, χαμομήλι και μαργαρίτες ομορφαίνουν το γκαζόν μας; Αν ανακαλύψουμε ότι δε μπορούμε να απομακρύνουμε τα ζιζάνια ή τα βλαβερά έντομα, τότε μόνο να χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα χημικά προϊόντα. Όταν, όμως, αναγκαστούμε, προσέχουμε:
 • Διαβάζουμε, πάντα, με προσοχή, τις οδηγίες χρήσεως και την ετικέτες.
 • Ακολουθούμε, πιστά, τις οδηγίες χρήσεως.
 • Εφαρμόζουμε, πάντα και πιστά, τη δοσολογία.
 • Πλένουμε τα χέρια μας, μετά τη χρήση.
 • Αποθηκεύουμε, σε ασφαλή μέρη, μακριά, από ζώα και παιδιά.
 • Σφραγίζουμε, καλά, το δοχείο, μετά τη χρήση.
 • Δεν πετάμε τα υπόλοιπα, στις αποχετεύσεις. Μολύνουμε τα νερά.
 • Πολλά παρασιτοκτόνα έχουν, απαγορευτεί, γιατί αποδείχτηκαν επικίνδυνα, με βάση μελέτες, που έγιναν μετά την κυκλοφορία τους, στην αγορά.Αν έχουμε ένα πολύ παλιό παρασιτοκτόνο, ας συμβουλευτούμε το κατάστημα, που το αγοράσαμε.
 1. Καθαρίζουμε τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια, με τα χέρια.
 2. Φυτεύουμε κατιφέδες, γύρω από τα οπωροφόρα μας, γιατί απομακρύνουν τις μύγες και δε χρειαζόμαστε εντομοκτόνα.
 3. Φυτεύουμε λεβάντες κοντά στις τριανταφυλλιές μας. Απομακρύνουν τις μύγες και δε χρειαζόμαστε εντομοκτόνα.
 4. Αφήνουμε τις παπαδίτσες (έντομα σκαθάρια) να ζουν, στον κήπο μας. Τον καθαρίζουν από ενοχλητικά έντομα και ζιζάνια. Οι παπαδίτσες αγαπούν τις τσουκνίδες. Ας αφήσουμε μερικές, σε μια άκρη του κήπου μας.
 5. Ποτίζουμε με κουβά.
 6. Μαζεύουμε βρόχινο νερό, σε κουβάδες.
 7. Κομποστοποιούμε τα σκουπίδια του κήπου και της κουζίνας.
 8. Προσελκύουμε ζώα να ζήσουν, ή να τραφούν στον κήπο μας. Π.χ. φυτεύουμε άνθη, που παράγουν γύρη, για να προσελκύουμε μέλισσες, πεταλούδες και άλλα έντομα. Φυτεύουμε δέντρα ή θάμνους, που παράγουν μούρα. Για να προσελκύσουμε πουλιά.
 9. Σκεπάζουμε τα φυτά μας όταν κάνει κρύο.
 10. Διαλέγουμε την ξυλεία μας, προσεκτικά. Ψάχνουμε ξυλεία, η οποία έχει παραχθεί, σε ελεγχόμενες δασικές εκτάσεις.
 11. Προτιμάμε στολίδια, για τον κήπο μας, από υλικά, που ανακτήθηκαν, ή κατασκευάστηκαν, από υλικά, που διασώθηκαν, από σκουπίδια
 12. Χρησιμοποιούμε, στην ψησταριά μας κάρβουνο, που προέρχεται, από ελεγχόμενες δασικές περιοχές.
 13. Φτιάχνουμε μια φυσική λιμνούλα. Είναι παράδεισος, για βατράχια, νεροχελώνες, σαλαμάνδρες και διάφορα έντομα.
 14. Φτιάχνουμε ένα μπαξεδάκι. Η παραγωγή των δικών μας τροφίμων διασφαλίζει και την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και την αποφυγή της μεταφοράς των λαχανικών μας, σε μακρινές αποστάσεις
 15. Φυτεύουμε οπωροφόρα δέντρα.
 16. Αποφεύγουμε τη χρήση χημικών λιπασμάτων είτε στον κήπο, είτε στις γλάστρες μας. Αγοράζουμε φυτά και λουλούδια, που καλλιεργήθηκαν με οικολογικό τρόπο. Όταν αγοράζουμε λουλούδια, για τα βάζα μας:
 • Αποφεύγουμε λουλούδια, που καλλιεργήθηκαν σε τύρφη, γιατί η βιομηχανική εξαγωγή της τύρφεως, από το έδαφος, έχει μειώσει επικίνδυνα τις εκτάσεις τύρφεως.
 • Αγοράζουμε λουλούδια, που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Τα εξωτικά λουλούδια πρέπει να μεταφερθούν, με αεροπλάνο, σε μακρινές αποστάσεις. Πολλές φορές, χρειάζονται ειδικές θερμοκρασίες, κατά τη μεταφορά τους.
 • Προτιμούμε να αγοράζουμε λουλούδια σε γλάστρες, για το σπίτι μας. Ζουν περισσότερο και μειώνουν το CO2, στον αέρα του σπιτιού μας.


Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!