Μείωση του όγκου των σκουπιδιών μας

Η ανακύκλωση, εξοικονομεί πρώτες ύλες και ενέργεια. Αλλά η εξοικονόμηση δε φτάνει, για να «σώσουμε» τη Γη μας. Είναι απαραίτητο να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών μας. Όταν, λοιπόν, εμείς έχουμε χρησιμοποιήσει ένα προϊόν και έχουμε «τελειώσει, μαζί του», δεν το πετάμε. Κάποιος μπορεί να το χρειάζεται.

Μείωση των σκουπιδιών

18% του όγκου των σκουπιδιών προέρχεται, από τις καθημερινές μας αγορές. Προσεκτικές αγορές, αποφυγή χρήσης πλαστικών σακουλών μιας χρήσης για τα ψώνια μας, επιλογή προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πολλές φορές είναι κάποιοι τρόποι, για να μειώσουμε κατά αρχήν τον όγκο των σκουπιδιών μας.

Μικρές συμβουλές

    Παίρνουμε μαζί μας την τσάντα για τα ψώνια μας, όταν πηγαίνουμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ, στη λαϊκή αγορά, στο μανάβη, στο χασάπη κ.λπ. Έχει υπολογιστεί ότι έτσι εξοικονομούνται 10 δισεκατομμύρια πλαστικές τσάντες, που δίνονται, από τα σούπερ μάρκετ.
    Επειδή, όλοι λαμβάνουμε διαφημιστική αλληλογραφία, την οποία πετάμε, χωρίς να διαβάσουμε, ζητάμε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να διαγράφουμε, από τους καταλόγους, που μας ενοχλούν.
    Αγοράζουμε τρόφιμα, σε ποσότητες, που ξέρουμε ότι θα καταναλώσουμε. Αν ρίξουμε μια ματιά στα ντουλάπια του σπιτιού μας, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε τρόφιμα, που αγοράσαμε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, που δεν καταναλώσαμε και που σύντομα, θα πετάξουμε, γιατί έχουν λήξει.
    Προτιμούμε να αγοράζουμε προϊόντα, που οι συσκευασίες τους μπορούν να ξαναγεμίσουν και να ξαναχρησιμοποιηθούν π.χ. υγρό σαπούνι χεριών κ.λπ.

Διόρθωση

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα μπορούν να διορθωθούν, για να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι ανάγκη να τα πετάμε με την παραμικρή βλάβη, έστω και αν μας φαίνονται τα καινούρια, πολύ φτηνά. Το κόστος στο πορτοφόλι μας, είναι ελάχιστο, μπροστά στο περιβαλλοντικό κόστος καινούριων προϊόντων.

Επαναχρησιμοποιήση

Κινητά τηλέφωνα, Η/Υ, δοχεία μελάνης εκτυπωτών, μπογιές, ρούχα, παπούτσια, βιβλία, dvd, cd, δεν πετιούνται, στα σκουπίδια. Ακόμα και εαν είναι άχρηστα, σε εμάς, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα, σε κάποιον άλλον, Φιλανθρωπικά σωματεία, φιλανθρωπικά παζάρια, δημοπρασίες στο Διαδίκτυο, ανταλλαγές ειδών στο διαδίκτυο είναι λύσεις, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα ψάχνουν Η/Υ, που κάποιοι πετάνε, στα σκουπίδια, για να τους χρησιμοποιήσουν, για τις ανάγκες τους ή για την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων.

Τα έπιπλα, που βαρεθήκαμε, μπορούμε να τα βάψουμε ή να τα λουστράρουμε, ώστε να φαίνονται καινούρια και να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Επίσης, υπάρχουν φτωχιές οικογένειες, που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Υπάρχουν παλιατζήδες, που τα ξαναπουλούν, σε χαμηλές τιμές.

Τα μεταχειρισμένα βιβλία, τα cd, τα dvd, μπορούν να πουληθούν ή να ανταλλαγούν, σε δημοπρασίες ή μέσω ιστοσελίδων, στο διαδίκτυο.
In this section
Πέταμα (απόθεση) επικίνδυνων υλικών
Πέταμα των αντικειμένων, με μεγάλο όγκο
Μείωση του όγκου των σκουπιδιών μας
Ανακύκλωση και Περιορισμός σκουπιδιών
Αποχέτευση
Χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά την πλαστική τσάντα του σούπερ μάρκετ, για τα ψώνια μας.

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!