Λίγα για την Ισταμίνη

Επειδή σε προηγούμενη ανάρτηση που αναφέρεται στους ακέφαλους κολιούς γίνεται λόγος για την ισταμίνη κι επειδή πολλοί από σας δεν γνωρίζουν τι είναι η ισταμίνη, αναδημοσιεύουμε ένα σχετικό κείμενο, για να μάθετε περί τίνος πρόκειται

Η ισταμίνη (που σημαίνει αμίνη των ιστών ) για πρώτη φορά παρασκευάσθηκε συνθετικά από τους Windaus και Vogt το 1907. Ίσως δε να παρέμενε ως απλή περιέργεια στο χώρο της χημείας εάν δεν βρισκόταν ο ¶γγλος φυσιολόγος Sir Henry Dale (1875-1968), ο οποίος άρχισε το 1910 να μελετάει τη δράση της ισταμίνης σε πειραματικό επίπεδο. Με μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι οι εκδηλώσεις από τα διάφορα όργανα των πειραματόζωων μετά από ένεση ισταμίνης είχαν μεγάλες ομοιότητες με αυτές του αλλεργικού shock . Μετά από 16 χρόνια μελετών και ενδοιασμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ισταμινικό shock είναι η βάση για την αναφυλαξία. Με την τόσο μεγάλη σημασία που είχε δοθεί στην ισταμίνη, ήταν αναμενόμενο να προωθηθεί η έρευνα για την ανακάλυψη φαρμάκων που θα ανταγωνίζονταν τη δράση της. Ο πρώτος που ανακάλυψε τα αντιϊσταμινικά ήταν ο Ιταλο-ελβετός φαρμακολόγος Daniel Bovet , ο οποίος εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Pasteur στο Παρίσι. Οι έρευνες άρχισαν το 1930, εντατικοποιήθηκαν το 1937 και κατέληξαν το 1944 με την ανακάλυψη και κυκλοφορία του Neo Antergan ( Pyrilamine maleate ), του πρώτου αντιισταμινικού για κλινική χρήση. Στην πράξη οι έρευνες δεν τελείωσαν, αλλά συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με την ανεύρεση όλο και πιο ισχυρών αντιισταμινικών με λιγότερες ή καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες.

πηγή

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!