Αλλεργία στα φουντούκια

Καθαρίζουμε οικολογικά … με ΣΟΔΑ
11/03/2012
Αν πέσει σάλτσα ντομάτας στο χαλί
11/03/2012

Αλλεργία στα φουντούκια

Τα φουντούκια ( Corylus avellana ) είναι μεταξύ των κοινών ξηρών καρπών που οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις. Μπορούν να καταναλωθούν με το περίβλημα, αλλα η πλειοψηφία τους είναι ραγισμένα, και οι πυρήνες πωλούνται στους κατασκευαστές καραμελών, τους αρτοποιούς και άλλους επεξεργαστές τροφίμων. Τα φουντούκια μπορούν να βρεθούν σε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, των κέικ, των ζυμών, των σοκολατών, των προϊόντων βιομηχανιών ζαχαρωδών προϊόντων, του παγωτού, των δημητριακών προγευμάτων, και του ψωμιού. Επιπλέον, το λάδι φουντουκιού μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους ασθενείς με αλλεργία στο φουντούκι, ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας, με το λάδι το λιγότερο επεξεργασμένο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες να είναι περισσότερο αλλεργιογόνο.
  1. Συμπτώματα και διασταυρούμενη αντίδραση
  2. Δόση
  3. Ποιός, πότε, πόσο καιρό, και πόσο συχνα;
  4. Διάγνωση
  5. Αποφυγή
  6. Περισσότερες πληροφορίες

Συμπτώματα και διασταυρούμενη αντίδραση

Η αλλεργία στο φουντούκι απαντάται συχνά στους ασθενείς με τον hay πυρετό (αλλεργική ρινίτιδα) και αλλεργία στη γύρη των δέντρων. Σ’αυτούς τους ασθενείς συνήθως παρουσιάζεται φαγούρα, πρήξιμο, κάψα στο στόμα και το λαιμό μετά την κατάποση φουντουκιών ή προϊόντων που περιέχουν φουντούκι. Αυτό το αποκαλούμενο «σύνδρομο στοματικής αλλεργίας» ή τρόφιμο-γύρης αλλεργία προκαλείται από διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ των αλλεργιογόνων της γύρης δέντρων, κυρίως σημύδα, γύρη κληθρών και φουντουκιών, και πρωτεΐνες φουντουκιών. Εκτός από το «σύνδρομο στοματικής αλλεργίας» οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα φουντούκια αναφέρονται στους ασθενείς που δεν έχουν καμία σχέση με αλλεργία γύρης δέντρων. Αυτοί οι ασθενείς εμφανίζουν συνήθως κυψέλες (κνίδωση), διόγκωση των χειλιών και του προσώπου (αγγειοοίδημα), δυσκολίες στην αναπνοή (άσθμα ή διόγκωση του λαιμού), εμετό, διάρροια ή/και αναφυλακτικό κλονισμό.

Δόση

Σε μια μελέτη που χρησιμοποιεί διπλό τυφλό, ψευδο-ελεγχόμενες προκλήσεις τροφίμων, η χαμηλότερη δόση που προκαλεί συμπτώματα στους αλλεργικούς στο φουντούκι ήταν 1 mg πρωτεΐνης φουντουκιού. Μετά απο μια δόση μεταξύ 30 και 100 mg πρωτεΐνης φουντουκιών, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο ενός καρυδιού, όλοι οι ασθενείς είχαν αναπτύξει μια αλλεργική αντίδραση. Οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτήν την μελέτη έπασχαν από αλλεργία τροφίμων συσχετιζόμενη με τη γύρη. Κανένα στοιχείο όσον αφορά την ευαισθησία (δόσεις κατώτατων ορίων) δεν αναφέρεται μέχρι τώρα για τους ασθενείς με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα σταθερά αλλεργιογόνα φουντουκιών μη σχετικά με τη γύρη. Οι ελάχιστες δόσεις που προκαλούν αντιδράσεις μπορεί να ήταν διαφορετικές για αυτή την ομάδα και ίσως χαμηλότερες. Γενικά, τα παρατηρηθέντα επίπεδα κατώτατων ορίων είναι ίσα με τις δόσεις του κρυμμένου φουντουκιού που είναι μερικές φορές παρόν στα τρόφιμα. Επομένως μια ακριβής ενημέρωση είναι απαραίτητη για να αποτρέψει την αβέβαιη έκθεση. Μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί που είναι κατάλληλες να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων που επιτρέπουν την ανίχνευση

Ποιός, πότε, πόσο καιρό και πόσο συχνά;

Η αλλεργία φουντουκιών είναι αρκετά κοινή στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες εντούτοις, πολλές μελέτες συμβάντων δεν υπάρχουν. Η συχνότητα και ο τύπος αλλεργικής αντίδρασης φαίνονται να ποικίλλουν αρκετά από μια γεωγραφική περιοχή σε άλλη, ανάλογα με την παρουσία δέντρων σημύδων, κληθρών ή φουντουκιών. Η διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των αλλεργιογόνων γύρης και καρυδιών μπορεί να είναι η κύρια αιτία της αλλεργίας φουντουκιών. Σε μια επιδημιολογική μελέτη αλλεργίας τροφίμων στους ενηλίκους που διεξήχθει στη Γερμανία το ποσοστό επικράτησης στην αλλεργία καρυδιών αποδείχθηκε να είναι 5%. Επιπλέον, περίπου 18% του πληθυσμού που μελετήθηκε αντιδρούσε στο φουντούκι όταν μετρήθηκε με δερματικές δοκιμασίες νυγμού. Μια ισχυρή σύνδεση παρατηρήθηκε για τα ευαισθητοποιημένα στο φουντούκι άτομα, των οποίων 94% επίσης αντέδρασε στη γύρη σημύδων. Αντίθετα, σε τυχαία ψηφιακή τηλεφωνική έρευνα που εκτελέσθηκε το 2002 στις Ηνωμένες Πολιτείες οι συνολικές περιπτώσεις της αποκλειστικά στα καρύδια αλλεργίας ήταν μόνο 0.4% και και για τις δύο, την αλλεργία φυστικιών και καρυδιών, 0.2%. Περίπου 1/3 των αλλεργικών στα καρύδια δήλωσε να έχει αλλεργικές αντιδράσεις στα φουντούκια. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο φουντούκι μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία; εντούτοις, φαίνεται να εξαρτάται πάλι από τον τύπο συμπτωμάτων. Η ηλικία της εμφάνισης του «συνδρόμου στοματικής αλλεργίας» είναι πέρα από την παιδική ηλικία αλλά συχνά κατά την προσχολική ηλικία συνδιάζοντας το χρόνο οπου ο αλλεργικός πυρετός hay εμφανίζεται. Η συστημική αλλεργία φουντουκιών μπορεί να αναπτυχθεί ήδη στην παιδική ηλικία. Μια στενή σχέση με άλλες αλλεργίες τροφίμων, κυρίως αλλεργία φυστικιών, προτείνεται. Οι αλλεργίες φυστικιών και καρυδιών σπάνια ξεπερνιούνται και τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αυστηρά συμπτώματα και ακόμη και το θάνατο.

Διάγνωση

Για τους περισσότερους ασθενείς με πιθανή αλλεργία στο φουντούκι, τα τωρινά διαγνωστκά τεστ όπως τα δείγματα αίματος και οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού δεν δίνουν ξεκάθαρες διαγνώσεις. Μόνο για ισχυρώς αντιδρώντες ασθενείς με υψηλά επίπεδα IgE αντισωμάτων ειδικά προς το καρύδι ή εκτεταμένες αντιδράσεις στα δερματικά τεστ μπορεί να προταθεί οτι περίπου το 95% των ασθενών αυτών θα έχει κλινικές αντιδράσεις με την κατανάλωση καρυδιού. Τα περισσότερα αποτελέσματα από τις δοκιμές αλλεργίας, εντούτοις, θα βρεθούν σε μια «γκρι ζώνη» κάτω από αυτές τις τιμές, αλλά θα είναι θετικά όπου δεν μπορούν να είναι σίγουρα. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να είναι αλλεργικοί ή ανεκτικοί στα δοκιμασμένα τρόφιμα. Επιπλέον, η μεταβλητότητα στη σύνθεση των εμπορικών αντιδραστηρίων για τις δερματικές δοκιμασίες για τη διάγνωση της αλλεργίας στα φουντούκια είναι ακραία. Μερικές φορές, αλλεργιογόνα που είναι σημαντικά κυρίως για τις σοβαρές συστημικές αντιδράσεις στο φουντούκι λείπουν κατά τις προετοιμασίες. Αυτές οι ανεπάρκειες στην τυποποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μια ψεύτικη-αρνητική διάγνωση στους ανθρώπους με κίνδυνο σοβαρές αντιδράσεις στα φουντούκια. Επομένως, η ορθή πρακτική είναι ακόμα η απο το στόμα πρόκληση τροφίμων, καλύτερα με ένα διπλό-τυφλό, εικονικά-ελεγχόμενο τρόπο. Οι συνταγές για τις προκλήσεις τροφίμων που περιέχουν φουντούκι έχουν αναπτυχθεί και έχουν επικυρωθεί.

Αποφυγή

Οι ασθενείς με τη διαγνωσθείσα αλλεργία στα φουντούκια, ειδικά εκείνοι με τις συστημικές αντιδράσεις, πρέπει εντελώς να αποφύγουν τα φουντούκια και τα προϊόντα που περιέχουν φουντούκι. Αυτήν την περίοδο, οι ασθενείς αλλεργικοί στα φυστίκια συμβουλεύονται να αποφεύγουν όλα τα είδη ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών. Επιπλέον, η αποφυγή όλων των ξηρών καρπών συνήθως συστήνεται στους ασθενείς που είναι αλλεργικοί σε οποιοδήποτε ξηρό καρπό. Εάν οι συστάσεις αυτές είναι χρήσιμες μπορεί να συζητηθεί. Η εξάλειψη όλων των ξηρών καρπών είναι πολύ δύσκολη και ασκεί μεγάλη επίδραση στον τρόπο ζωής. Επιπλέον, τα καρύδια είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης. Πρόσφατα έχει αναφερθεί ότι το 55% των ασθενών αλλεργικών σε ένα ξηρό καρπό ήταν σε θέση να ανεχτούν έναν άλλο τύπο καρπού. Επομένως η κλινική σχετικότητα της αλλεργίας φουντουκιών πρέπει να αποδειχθεί προτού συστηθεί η γενική αποφυγή του ειδικά όταν το φουντούκι χρησιμοποιείται σε τόσα πολλά κοινά τρόφιμα. Επίσης, τα νήπια στις ομάδες κινδύνου για την ανάπτυξη της αλλεργίας, όπως τα νήπια με αλλεργικούς γονείς ή αμφιθαλείς, θα πρέπει να αποφύγουν αυτά τα τρόφιμα στα πρώτα-πρώτα έτη ζωής τους. Η επιτυχία των διατροφών αποβολών εξαρτάται από την αναγνώριση από τον καταναλωτή των τροφίμων που προκαλούν την αλλεργία στα προϊόντα. Το φουντούκι ως ξηρός καρπός θα είναι ευπροσδιόριστο στα τρόφιμα μέσω της νέας οδηγίας επισήμανσης της ΕΕ που χρησιμοποιείται από το 2005.
Είναι γνωστό οτι η θέρμανση, το μαγείρεμα ή ψήσιμο μπορεί να αλλάξει την ικανότητα ενός τροφίμου να προκαλέσει αλλεργία. Το επεξεργαμένο προϊόν μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο αλλεργιογόνο. Είχε αποδειχθεί οτι για τα φουντούκια το ψήσιμο φαίνεται να μειώνει τις αντιδράσεις τουλάχιστον για τους αλλεργικούς στη γύρη σημύδων ασθενείς. Εξ’αιτίας του γεγονότος οτι τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα φουντουκιού καταστρέφονται με τη θερμοκρασία. Εντούτοις, καθώς το 30% περίπου των ασθενών με αλλεργία σε τρόφιμα και γύρη παρουσίασε αλλεργική αντίδραση στους ψημένους ξηρούς καρπούς, η κατανάλωση ψημένων φουντουκιών ή προϊόντων που περιέχουν ψημένους ξηρούς καρπούς δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλη για τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο φουντούκι. Επιπλέον, ο κίνδυνος που υπάρχει από τα ψημένα φουντούκια στους ασθενείς χωρίς αλλεργία στη γύρη δέντρων αλλά με σοβαρές συστημικές αντιδράσεις στα φουντούκια δεν είναι γνωστός σήμερα. Τα αλλεργιογόνα φουντουκιού που προκαλούν αυτές τις συστημικές αντιδράσεις ανήκουν στην ίδια πρωτεϊνική οικογένεια με τα αλλεργιογόνα στα φυστίκια. Τουλάχιστον για τα αλλεργιογόνα φυστικιών είναι γνωστό ότι το ψήσιμο αυξάνει την αλλεργιογονικότητα αυτών των πρωτεϊνών.

[social title=»Κάνε like» subtitle=»» link=»http://www.facebook.com/meacolpa» icon=»fa-facebook»] [social title=»follow» subtitle=»» link=»http://www.twitter.com/mea_colpa» icon=»fa-twitter»] [social title=»κύκλοι» subtitle=»» link=»https://plus.google.com/u/0/109245033337326837494″ icon=»fa-google-plus»][social title=»youtube» subtitle=»» link=»https://www.youtube.com/channel/UCBR6hK4WHbm0_R55crv2OXw» icon=»fa-youtube»]

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!