Εχετε άγχη και το ρίξατε στο φαγητό;

Ενα από τα πολλά κακά που προκαλεί το άγχος, είναι πως πέφτει κανείς στο φαγητό… και εκτός από βάρος, αποκτάει και περισσότερο άγχος.
Σίγουρα δεν είναι απλή η αντιμετώπιση της κατάστασης αν σας συμβεί, υπάρχουν όμως μερικά ‘κολπάκια’ που αν τα εφαρμόσετε θα σας βοηθήσουν να βγείτε νικητές… θέλει θέληση και πείσμα, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.
Τι μπορείτε να κάνετε:
1. Πρασπαθήστε να εντοπίσετε τα γεγονότα που σας σπρώχνουν να βάλετε κάτι στο στόμα σας. Δυσάρεστα νέα, πρόβλημα στη δουλειά, δυσάρεστες σκέψεις, άνθρωποι ενοχλητικοί, κλπ.
2. Αποφύγετε να υποκύπτετε στον πειρασμό του εύκολου φαγητού, όπως ετοιματζίδικα (ντελίβερι) πατατάκια, κλπ και για να το αποφύγετε, μην αποθηκεύετε τέτοιου είδους φαγώσιμα σπίτι. Στη δουλειά, για να μην πηγαίνετε στο πρώτο φαγάδικο που συναντάτε και πάνω στη λιγούρα να αγοράζετε την όποια σαχλαμάρα, αποκτήστε τη συνήθεια να έχετε μαζί σας φαγητό που έχετε ετοιμάσει από το σπίτι. Κι αν για κάποιο λόγο, αυτή η λύση δεν σας βολεύει, έχετε μαζί σας αμύγδαλα, καρότα, σέλινο, φρούτα…. αυτά κόβουν την όρεξη και δεν παχαίνουν..
3. Συνήθως, όταν έχουμε άγχος, δεν τρώμε απαραίτητα επειδή πεινάμε, αλλά είναι μία αυτόματη αντίδραση που μας οδηγεί να το κάνουμε για τους όποιους λόγους. Θα πρέπει να αντισταθείτε και όταν σας πιάνει αυτή η λιγούρα, να αναρωτηθείτε αν πράγματι πεινάτε..
4. Οταν σας πιάνει η ‘κρίση’ προσπαθήστε να πείσετε τον εαυτό σας πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα που σας προκαλούν ευχαρίστηση εκτός από την μάσα… δεν μπορεί, κάτι θα υπάρχει, βγείτε, περπατήστε, ακούστε μουσική, αποκτήστε μία ενασχόληση, πάρτε τηλέφωνο την κολλητή σας, κάντε φασίνα, κάντε κάτι τέλος πάντων, αλλά μην υποκύψετε, γιατί η προσωρινή χαρά, θα σας κάνει εκ των υστέρων να το μετανιώσετε … που σημαίνει άντε κι άλλο άγχος… και βάρος
5. Μην τρώτε μηχανικά. Μπείτε στον κόπο να σκέφτεστε πριν βάλετε κάτι στο στόμα σας και κυρίως να βεβαιωθείτε πως πραγματικά πεινάτε και δεν είναι μία νευρική αντίδραση εκ μέρους σας
6. Φροντίστε να συναντιέστε με φίλους για να ξεχνάτε τα δυσάρεστα και να βγάζετε τ’ απωθημένα σας
7. Μάθετε να ηρεμείτε, κάντε αναπνευστικές ασκήσεις, γιόγκα, ακούστε μουσική, ξαπλώστε, κλείστε τα μάτια και πιέστε τον εαυτό σας να ονειρευτεί… δεν είναι δύσκολο, προσπάθεια χρειάζεται, που σιγά – σιγά θα γίνει καλή και θετική συνήθεια.
8. Αν νομίζετε πως χρειάζεστε βοήθεια, μάθετε που υπάρχουν βοηθητικές ομάδες που μπορεί να σας κάνουν καλό. Προσοχή όμως, αν πάτε σε κάποια ομάδα θεραπευτική που σας προξενεί αρνητικά συναισθήματα… τρέξτε να εξαφανιστείτε… Δεν σημαίνει πως μία θεραπεία που είναι αποτελεσματική για τους πολλούς, είναι απαραίτητα κι αυτή που θα χρειαστείτε… μακριά από αρνητικές ομάδες, ανθρώπους και καταστάσεις…. σκεφτείτε τον εαυτό σας και το καλό που θα κάνετε  και σε άλλους όταν εσείς αισθανθείτε καλά.
9. Προσοχή όταν κάνετε δίαιτες ή μπείτε στην διαδικασία να μη φάτε φαγητά ‘απαγορευτικά’… μη το παρακάνετε και μη φτάνετε σε σημείο να πεινάσετε πάρα πολύ…
10.Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, βάλτε στόχο και φανταστείτε τον εαυτό σας πόσο κουκλί θα είναι σωματικά και πόσο ήρεμοι και δυνατοί θα αισθανθείτε κάθε φορά που θα επιβάλλεστε στο πάθος της λιγούρας…
Η πιο θετική σκέψη, όταν περνάτε τέτοιες φάσεις, είναι η εικόνα σας αφού βγείτε από αυτή την κατάσταση

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!