Τι ξέρετε για το Φουσκούδι;

Φουσκούδι (Silene vulgaris)

48fouska.jpg (47259 bytes)Ανήκει στην οικογένεια των Καρυοφυλλοειδών (Caryophyllaceae) και άλλες ονομασίες του είναι Φούσκα και Κουκάκι. Πολυετής πόα, ύψους έως 1μ. Οι βλαστοί του είναι κατακείμενοι ή ορθοί και κοκκινωποί με πολλές διακλαδώσεις. Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα, ωοειδή, λογχοειδή και λεία, σχεδόν βελούδινα, μήκους έως 10 εκ. Τα άνθη του μοιάζουν με μικρές φούσκες ανοιχτές στην κορυφή, πλαισιωμένες από μικρά άσπρα πέταλα. Η ρίζα του προχωρεί βαθιά στο χώμα με πολλές διακλαδώσεις και είναι λευκή.

Το μάζευαν μαζί με άλλα «μερολάχανα» κυρίως τη Σαρακοστή φτιάχνοντας με τα φύλλα του λαχανόπιττες, όχι όμως την περίοδο που βγάζει καρπό. Με τα φύλλα του ακόμα τάιζαν τα μικρά ζώα για να παχύνουν. Εκτός από το ήμερο υπάρχει και το άγριο λιγότερο διαδεδομένο, που βγαίνει κι αυτό στις άκρες των χωραφιών ή σε βραχώδη μέρη. Απαντάται σε δάση, δασικά διάκενα και κράσπεδα, συνήθως σα μέσα υψόμετρα. Έχει μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη, τη Β. Αφρική και την εύκρατη Ασία. Είναι κοινό στην Ελλάδα.

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!