Σας τσίμπησε μέλισσα; – 2 –

Επεσε μελάνι στο χαλί;
10/06/2011
Πέφτουν τα μαλλιά; – 2 –
10/06/2011

Σας τσίμπησε μέλισσα; – 2 –

Αν σας κεντρίσει μέλισσα κάντε τα εξής:
1.   Αν βρίσκεστε κοντά στην φωλιά τους, απομακρυνθείτε αμέσως τουλάχιστον 30 μέτρα, αλλά όσο πιο ήρεμα μπορείτε δίχως απότομες κινήσεις, π.χ. μην κουνάτε το χέρι όπως όταν διώχνετε μύγες. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εξαγριωθούν και να μαζευτούν περισσότερες.
Οι μέλισσες συνεννοούνται μεταξύ τους με οσμές και όχι με ήχους όπως εμείς. Μαζί με το κέντρισμα λοιπόν αφήνουν και μια οσμή που λέει στις άλλες: «εδώ είναι ο στόχος, χτυπάτε τον για να φύγει». Πολύ σύντομα αρκετές μέλισσες φρουροί θα σε κεντρίσουν ακριβώς σε εκείνο το σημείο, εκτός και αν απομακρυνθείς και δεν μπορούν πλέον να σε μυρίσουν.

2.   Ταυτόχρονα με την απομάκρυνσή σας πρέπει βγάλετε το κεντρί.  Το κεντρί στο επάνω μέρος του έχει τον σάκο με το δηλητήριο. Ο σάκος συνεχίζει να πάλλεται (όπως η καρδιά) και να διοχετεύει το δηλητήριο στο σώμα σας.  Βγάλτε το ξύνοντας δυνατά (σαρώνοντας) το δέρμα σας προς τα πλάγια π.χ. από δεξιά προς τα αριστερά. Μην προσπαθήσετε να το πιάσετε από επάνω κάθετα για να το τραβήξετε, γιατί έτσι θα πιέσετε τον σάκο και θα διοχετεύσετε μονομιάς όλο το δηλητήριο στο σώμα σας.

Ένα ή μερικά τσιμπήματα μέλισσας δεν μπορούν να κάνουν κακό σε κάποιον άνθρωπο παρά μόνον αν δεχθεί πολλά τσιμπήματα μαζί  π.χ. 500+  Πολλά τσιμπήματα μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο, ή την ανεπάρκεια κάποιων ζωτικών οργάνων που θα πληγούν από την μεγάλη ποσότητα  δηλητηρίου.

Ένα όμως κέντρισμα μέλισσας είναι αρκετό ακόμα και να σε σκοτώσει αν είσαι αλλεργικός στο δηλητήριο της μέλισσας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το  κέντρισμα δεν πονάει πολύ, δηλαδή περισσότερο θα τρομάξετε παρά θα πονέσετε. Μετά θα αφήσει ένα πρήξιμο, μια κοκκινίλα και μια γλυκιά φαγούρα.

Εμείς οι μελισσοκόμοι  έχουμε συνηθίσει τα τσιμπήματα αυτά και δεν μας φοβίζουν. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που το τσίμπημα πονάει πολύ. Εξαρτάται από το πού έχουν βοσκήσει οι μέλισσες. Αν έχουν βοσκήσει σε ρείκια και καστανιά, … πονάει ! Επίσης οδυνηρό είναι το τσίμπημα στο πρόσωπο ( μάτια, χείλια, ρουθούνια κλπ ) και σε μέρη του σώματος που υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία.

Προσφάτως ανακαλύφθηκε ότι το δηλητήριο της μέλισσας ότι κάνει καλό στα αρθριτικά, και εφαρμόζεται σε κέντρα μελισσοθεραπείας. Ίσως γι’ αυτό λένε ότι τα μελίσσια φτιάχνουν γερά τα γερατειά, γιατί ως γνωστόν, οι μελισσοκόμοι δεν υποφέρουν ποτέ από αρθριτικά.
πηγή

Θέλεις να το σχολιάσεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Ψιτ, άσε τις εξυπνάδες !!